Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaasa

Mustasaarelaiset tänään vaaliuurnille kuntaliitoksesta Vaasan kanssa

Mustasaaressa äänestetään tänään sunnuntaina 17.3.2019 kuntaliitoksesta Vaasan kanssa. Äänestys on neuvoa-antava. Ennustan murskavoittoa itsenäisyyden kannattajille. Ennustan myös äärimmäisen korkeaa äänestysprosenttia.

Litium Kaustinen, tulonsiirto Kokkolaan vai Vaasaan?

Litium Kaustinen, tulonsiirto Kokkolaan vai Vaasaan? Kausisen-Ullavan litiumesiintymien jatkojalostus herättää uusia kysymyksiä ja avaa vanhoja. Vanhoista eduskunnan äänestyspäätöksistä voisi kysyä ovatko päätöksentekijät olleet johdonmukai-sia valitessaan perusteita ratkaisuilleen. Menemättä syvemmälle vanhoihin ministeri Lintilää on arvosteltu Teslan investointisuunnitelmien johdattelussa oman vaalipiirin suosimisesta. Vaasan rautatien sähköistystä koskeneesta änestyksestään Lintilä sai kollegoiltaan voimakasta kritiikkiä, sillä hänen äänensä taisi siirtää työn aloittamista vuosilla.

Vaasan yliopisto yksipuolistuu

Vaasan yliopisto julkaisi uuden strategian. Painopisteet korostivat vain kahta alaa, kauppatieteitä ja tekniikkaa.

 

On toki hyvä, että näille aloille tehdään uusia avauksia, mutta pitääkö muut ajaa nurkkaan?

 

Kielet lähetettiin pois, se oli virhe, joka ei saa toistua. Vain laadukkaasti tarjontaamme hyödyntävällä kokonaisuudella voimme todella luoda jotain Suomen yliopistokentällä korvaamatonta.

 

Erikoistuminen yliopiston aloja vähentämällä ei varmasti takaa Vaasan yliopiston tulevaisuutta.

 

Vaasalla menee hyvin, mutta ei kaikilla vaasalaisillaTahdon olla vaihtoehto Vaasan vanhalle vallalle. Tsemppaus on ollut mahtavaa. Kampanjointi on kallista, mutta rahalla ei voi ostaa sitä intoa ja motivaatiota mitä mulla on. 

Kielimuurit pois kouluista

Vaasan ikuinen kuumaperuna nousi jälleen keskusteluun soten johdosta, ja ennen kaikkea Vaasan keskussairaalan kohtalon vuoksi. Vaikka Vaasan keskussairaalan tilanteesta voisi puhua, nyt se ei ole tarkoitus. Niin sanottu kielimuuri on edelleen olemassa Vaasassa, joka on vahvasti esillä myös nuorten keskuudessa. Nyt olisikin aika ottaa askel eteenpäin. Haluan nostaa koulujen yhdistämisen keskusteluun.

Opiskelu ja koulutus Vaasassa

Suomi on pitkään ollut koululaisten suhteen kärkimaita, mutta PISA-tulokset ovat kääntyneet laskuun. Etenkin poikien koulumenestys on heikentynyt merkittävästi entisestä, emmekä tiedä vielä tuleeko lasku jatkumaan.

Sisäilmaongelmien tutkimus, julkistus ja korjaus

Vaasa, kuten useat muutkin kunnat, kärsivät julkisten tilojen sisäilmaongelmista. Ongelmat eivät tosin aina kunnolla näy, mikä on ymmärrettävää, sillä toistaiseksi ei ole ainakaan suuressa käytössä tehokasta tapaa mitata tehokkaasti ja edullisesti sisäilmaongelmia ja niiden aiheuttajia.

Vaasa edelläkävijänä

Vaasa on onnistunut keräämän tekniikan yritysten ja osaamisen keskittymän. Yliopisto ja ammattikorkeakoulu tarjoavat useiden eri alojen osaajia teollisuuden kehittämiseen ja käyttöön. Oivia esimerkkejä tästä on Wärtsilän uusin vähäpäästöinen dieselmoottori. Toivon mukaan Teslan Gigafactory rakennetaan Vaasaan, jolloin tässäkin yrityksessä ei päästäisi vain tuotannon vaan myös tuotekehityksen makuun ja vaasalainen osaaminen saisi jälleen näyttää kyntensä.

 

Kunniakulttuuri raastaa Suomea ja suomalaisia

Perussuomalaiset Nuoret järjesti 5. tammikuuta Oulussa luentotapahtuman Sananvapaus uhattuna. Valtakunnansyyttäjä vaatii PS-Nuorten entiselle puheenjohtajalle Sebastian Tynkkyselle sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Tynkkynen kirjoitti Facebookissa heinäkuussa 2016 muun muassa, että ”on tehtävä kaikki, että esimerkiksi Irakin, Afganistanin ja Somalian kaltaisista kunniakulttuurin maista tuleva väki saadaan takaisin omiensa joukkoon”.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä