Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Kaikki blogit puheenaiheesta Yleiskaava

Peltomarkettipolitiikan perinnönjako

Minunkin haaveeni on elävä Helsinki: kansainvälisen metropolin tunnelma ja elämää sykkivä keskusta, mutta…

Palataan hieman ajassa taaksepäin. Eletään 1990-luvun puoliväliä. Internet tekee vasta tuloaan, niin kuin EU:n mukana kansainväliset bränditkin. Stockmann, Anttila ja Sokos elävät kultakausiaan. Helsingin ydinkeskustassa on paljon ihmisvilinää, liikkeitä ja tuotetarjontaa. Keskusta on Foorumeineen kaupan sykkivä sydän, sinne tullaan kokemaan ja näkemään. Kehysalueiltakin. Kaupunki on elossa.

Hämäävä yleiskaava

Olin aikeissa kirjoittaa yleiskaavasta ja sen vaikutuksista Helsinkiin tulevalla kaudella, mutta kaksi hyvää mielipidettä asiasta ennätti ennen oman kirjoittamiseni aloitusta. Nimittäin Tuomas Rantasen ”Kaupunkimetsiä pelastetaan asemakaavoilla” ja Mika Välipirtin kommentti aiempaan. Päätin kuitenkin kantaa korteni kekoon tuomalla esiin asiat, joita näissä mielipiteissä ei nostettu mielestäni tarpeeksi ponnekkaasti.

Uudistetaan Helsingin Eteläsatama Allianssi-mallilla

Helsingin Eteläsataman uudistaminen on edistynyt erittäin hitaasti - voisiko hanketta vauhdittaa Allianssimallilla? Tällä hetkellä hankkeessa suunnitellaan annettavaksi rakennuslupia väliaikaisille ratkaisuille. Pahimmillaan nämä rakennetaan väliaikaisiksi myös rakenteiltaan ja jo n. 10 vuoden päästä on meillä kasa hökkeleitä Helsingin paraatipaikalla.

Suojellaan lähiluonto – rakennetaan rohkeasti tornitaloja

Kaupungistuminen on globaali ilmiö, jota vastaan ei kannata taistella. Luonnon monimuotoisuuden hävittäminen ihmisen toimesta on globaali ilmiö, jota vastaan on taisteltava kaikin käytössä olevin rauhanomaisin keinoin. Menetettyä luontoa emme saa takaisin.

Malmi etenee valiokunta-käsittelyyn - kansalaisaloite on paikkansa ansainnut

Harvoin aloitteet ja varsinkaan kansalaisaloite saavat näin suopean ensimmäisen käsittelyn Eduskunnassa. Yleiskeskustelu oli laadukasta, arvokasta ja kiitteli LexMalmi:n kansalaisaloitteen laatua. Minusta tuntui pitkästä aikaa siltä, että kansaa on kuunneltu ja demokratiamme mahdollistaa asioiden tapahtumisen kansalaisten arvojen mukaan - kunhan asiassa on yleinen mielipide ja yhteinen asia. 

Malmin kulttuuriteko ja päätöksenteko eduskunnassa nyt 86-22

Malmin säilyttämisestä tuli kuntavaaliteema Helsingissä varsinkin Keskustan ja Perussuomalaisten otettua kantaa asian puolesta eduskunta-käsittelyssä. Suoraan sanoen tämä tuoksahtaa vaalikikalta, johtuen ajoituksesta ja varsinkin siitä, että varsinaista valiokuntakäsittelyä ei ole edes aloitettu. Asetelma on kuitenkin huomattavasti herkullisempi kuin pelkästään Keskustan epätoivoinen kunnallisvaalituloksen parantamisyritys Helsingissä. 

Helsingin yleiskaava jyrää lähimetsät ja virkistysalueet

Helsingin uusi yleiskaava tuo kasvavaan kaupunkiin lisää asuntoja, mutta millä hinnalla? Luontoasiantuntija Keijo Savola selvitti Suomen kuvalehdelle (julkaistu 12.1.2017), mitä uusi yleiskaava tarkoittaa Helsingin metsäalueiden kannalta. Huolestuttavaa on, että selvityksen mukaan vain kolme laajempaa metsäaluetta 30:stä on täysin suojattu rakentamiselta.

Rantareitit edistävät helsinkiläisten terveyttä

Hakaniemenrantaa, Merihakaa ja Sörnäisten rantatien ympäristöä ryhdytään pian myllertämään. Alueille nousee uusia asuintaloja, liiketiloja sekä raitiovaunulinja. Hakaniemessä suunnitellaan hotellia torin ja meren väliin. Alueet laajenevat yhä selvemmin kohti rantoja.

Tulevassa urakassa pitää turvata kaupunkilaisten mahdollisuudet omaehtoiseen virkistäytymiseen ja liikuntaan. Moni kalliolainen on huolissaan rantareiteistään ja -poluistaan, jotka ovat tiiviissä kaupungin­osassa ainoita sopivia väyliä lenk­keilyyn ja kuntoiluun.

Yleiskaavan valuviat korjattava uusintavaltuustokäsittelyssä

Kuusamon yleiskaavan päivitys, 1. vaihekaava, joudutaan käsittelemään Kuusamon kaupungin luottamuselimissä hallintokömmähdyksen takia toistamiseen. Tässä yhteydessä siitä on syytä korjata jokunen perustavaa laatua oleva valuvika ja väärämielisyys, jotta valituskierteiltä vältyttäisiin.

Suomalaisten haavekodeista

Eilen valtuusto hyväksyi yleiskaavan. Ja tänään Yle julkaisi uutisen, jonka mukaan ”Suomalaisen haavekoti on maaseudulla”. Jahas.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä