Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Kaikki blogit puheenaiheesta Yleinen äänioikeus

Äänioikeuden alaikärajasta on luovuttava

Äänioikeuden ikärajasta käydään kovaa keskustelua, mutta ikä on huono mittari sen arvioimiseen miten kykenevä ihminen on tekemään järkeviä poliittisia valintoja. Äänestäminen on poliittinen valinta ja sen ei tulisi olla kaikille yhteinen oikeus. Kokonaisuuden kannalta olisi parasta ottaa käyttöön ajokortin kaltainen malli ilman alaikärajaa, joka voidaan tarvittaessa ottaa pois mikäli henkilö ei enää kykene tekemään valistuneita päätöksiä.

Yleinen äänioikeus vai -pakko?

Vantaalaisena minua on huolestuttanut jo pitkään äänestysprosentin lasku kuntavaaleissa. Kuntavaaleissa 2012 vain 51 % äänioikeutetuista kävi vaaliuurnilla, mikä oli Suomen alhaisin lukema.

Naisten äänioikeus tänään 110 vuotta

Suomen historiallinen päätös naisten äänioikeudesta ja uudesta valtiopäiväjärjestyksestä pamautettiin pöytään säätyvaltiopäivillä 1.kesäkuuta vuonna 1906 - eli täsmälleen 110 vuotta sitten. Ennen Suomea äänioikeus naisille ehdittiin antaa vain Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Päätöksen myötä vuoden 1907 vaaleissa valittiin koko maailman 19 ensimmäistä naiskansanedustajaa, jonka seurauksena myös naisten ääni saatiin kuuluviin yhteiskunnallisista asioista keskustellessa.

Sääty-yhteiskunnan lopusta 110 vuotta

 

Tänään aamun uutisista olemme saaneet kuulla että tänään on 110 vuotta siitä kun naiset saivat äänioikeiden. Tämä on tietenkin totta mutta silti samalla puolitotuus.

Sääty-yhteiskunnan lopusta 110 vuotta

 

Tänään aamun uutisista olemme saaneet kuulla että tänään on 110 vuotta siitä kun nasiet saivat äänioikeiden. Tämä on tietenkin totta mutta silti samalla puolitotuus.

Äänestysikärajaa laskettava

Suomessa kamppaillaan yhä enemmän matalien äänestysprosenttien kanssa. Luottamus politiikkaan ja politikkoihin on palautettava, samalla kun uusia toimintamalleja otetaan käyttöön. Yhä useampi nuori haluaa vaikuttaa, mutta mielekkäitä keinoja tähän ei tahdo löytyä. Samalla turhautuminen ja ”voimattomuuden” tunne korostuvat ja äänestäminen ensimmäistä kertaa voi jäädä kokonaan. Tämä johtaa yhä useammin siihen, ettei äänestämistä pidetä tärkeänä.

Suomen tuleekin ottaa mallia Skotlannin kansanäänestyksestä.

Perussuomalaiset laittavat kuningaskunnat kuntoon

Perussuomalaisten ajatuspajan, Suomen Perustan, ”Kunnat Kuntoon”-asiakirja herätti ilmestyessään jonkin verran huomiota viimeisten sivujensa, joissa Pauli Vahtera eritteli lähinnä maahanmuuttajia, työläisiä, opiskelijoita, nuoria ja muita vastaavia ryhmiä kurkuttavia leikkausehdotuksiaan, ansiosta. Muuten pamfletti kuitenkin jäi suuremman yl

Suomi - melkein maailman paras maa

Suomen tuloja ja menoja ei saada tasapainoon, kunta- ja sote-uudistus siirtyy hämärään tulevaisuuteen, ministerit pakenevat Euroopan parlamentiin. Pääministeri Jyrki Katainen palaa tropiikista eikä halua kommentoida, vaan juoksee pakoon journalisteja. Ei näytä aivan lupaavalta.

Mutta kaikesta huolimatta on todella piristävää saada täällä kylmässä ja pimeässä käpristellessä tietää kansainvälisten vertailujen perusteella, miten hyvässä maassa täällä eletään. Meille on kerrottu, että Suomi on säilyttänyt yhtenä tosi harvoista maailman maista AAA-luottoluokituksen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä