Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtapolitiikka

Vakaumus ja poliittinen vallankäyttö!

Suomalaisessa kielenkäytössä törmätään helposti vakaumuksen retoriikkaan. Vakaumuksella käydään myös valtapoliittista peliä.

Sovinnaisuuden pakkopaidassa, joudumme katkaisemaan kielemme ja olemaan yhtä mieltä yleisen mielipiteen kanssa.

Käärme paratiisissa oli viettelijä ja sai miespuolisen henkilön lankeamaan. Nainen oli viettelijä ja mies uhri.

Suomalainen realismi on kaukana paratiisin herkistelystä, mutta eräänlainen yhdennäköisyys on olemassa.

Keskustan ajama Ruokavirasto on tarpeeton puliveivaus

Hallituksen esitys uudesta Ruokavirastosta, johon yhdistettäisiin nykyinen Maaseutuvirasto ja Elintarviketurvallisuusvirasto, on aivan turha hanke, jonka taustalla on Keskustan valtapolitiikka ja tavoite saada nimitettyä uuteen virastoon sopiva johto ennen vaalikauden loppua. Monien kummastukseksi 2016 Tiilikainen käynnisti selvityksen yhdistämisestä vaikkei sille olla nähty mitään erityistä tarvetta, sillä tehtävien päälekkäisyyttä tai synergiaetuja ei ollut juurikaan nähtävissä.

Ilmestyskirjan IV painos

Kuulin hetki sitten, että ilmastonmuutos iski ja niin Eufrat kuin Tigris jäätyivät n. 600 jkr. Voin kuvitella, että silloiset irakilaiset olivat kauhuissaan ja olisivat mieluusti hakeutuneet turvaan Suomeen, mutta vuodet menivät ja jäät sulivat. Kaksoisvirran vesi virtasi taas uudestaan. Pari sataa vuotta myöhemmin Niili jäätyi, eikä Mooseksen olisi tarvinnut odottaa vesien väistymistä, vaan hän olisi todennäköisesti voinut ylittää Punaisen meren luistelemalla Faaraon sepän takomilla "nurmeksilla".

Pieni ja vajavainen katsaus Jemenin sekavaan tilanteeseen

Hämmentääkö Jemenin tilanne? Oletko edes kuullut koko asiasta Suomen mediasta?

 

Pommit paukkuvat Jemenissä, maailmanlaajuinen sota terrorismia vastaan (GWOT) jatkuu ja siviilejä kuolee kasapäin. Miksi näin?

Jemen sijaitsee Arabian niemimaalla, Arabian meren, Adeninlahden ja Punaisen meren rannalla, Afrikan sarvea vastapäätä. Jemen vartioi tärkeää kauppareittiä, jota pitkin mm. öljytankkerit kulkevat.

Valtapolitiikan aakkoset

Kirjoitin aiemmin suurvaltapoliitikan aakkoset, jossa käsittelin suurvaltapolitiikkaa nimenomaan valtapolitiikan näkökulmasta. Koska edellinen blogini, Hirmuinen Venäjä, herätti poikkeuksellisen paljon keskustelua havaitsin, että valtapolitiikan ymmärrys on monien kohdalla hakusessa.

 

ISIS - Aito uhka vai tekouhka

Terroristijärjestö ISIS, nykyään IS, Islamic State eli Islamilainen kalifaatti on hallitusten ja median uusin mörköpeikko, jonka perusteella maailmanlaajuista sotaa terrorismia vastaan (GWOT) jatketaan. Onko uhka aito -kysymykseen on vaikea vastata tietämättä jotain ISIS-järjestön perustajista ja tukijoista.

Vaeltava terroristi

Kuinka monin tavoin kätevä onkaan vaeltava terroristi!

Selitän hetimmiten, mutta ensin perehdymme pintapuolisesti liittolaissuhteisiin ja vihollisiin ymmärtääksemme taustaa ja tarvetta vaeltaville terroristeille. Käytämme esimerkkinä ISIS -terroristijärjestöä, nykyisin IS, Islamic State, Islamilainen kalifaatti.

Aluelaajennuksiin on monta tapaa (Valtapolitiikkaa ja vararikkoja)

Jokusessa edellisessä bloggauksessani on käsitelty Ukrainan kriisiä, Venäjän vastaisia talouspakotteita, Yhdysvaltojen ynnä Eu:n toimia ja taloutta, sekä esitetty vaihtoehtoisia näkökulmia syihin ja seurauksiin.

Kommentoinnin perusteella huomasin, että monikaan ei miellä talouspakotteita sodankäynniksi talouden keinoin vaikka ne ovat juuri sitä. Edelleen huomasin, että useat ajattelevat aluelaajentumisen voivan tapahtua vain ja ainoastaan konventionaalisen sodankäynnin keinoin, vaikka se ei pidä paikkaansa.

RAPA-lakiesitys, Euroopan taantuma, jatkuva sota

Varmaan olette jo saaneet Suomen mediasta lukea perusteellisia selvityksiä, analyysejä ja asiantuntijalausuntoja Yhdysvaltain kongressissa käsiteltävänä olevasta RAPA-laista, Russian Aggression Prevention Act, suomeksi "Laki Venäjän aggressioiden estämisestä".

Ai ette? Vaikka sillä on suoria ja epäsuoria vaikutuksia jokaiseen Euroopan maahan.

Sepä kummallista.

Ohukainen ja Paksukainen sivistyksen vihollisina?

Suomen sosiaalidemokraattista puoluetta on pidetty yleensä kansan sivistyksen puolustajana. Kalevi Sorsan aikana hoidettu peruskoulu-uudistus ja alueellisten yliopistojen luominen olivat hienoa kansallisia saavutuksia. Silloin vielä puolue rakensi tulevaisuutta.

Nyt tilanne on muuttunut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä