Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Vihreä metsäpolitiikka tarjoaa kylmää kyytiä maakunnille

Metsä Groupin ilmoitus hankesuunnittelun aloittamisesta uuden biotuotetehtaan rakentamiseksi Kemiin on positiivinen viesti suomalaiselta teollisuudelta: Tulevaisuususko on luja ja Suomeen kannattaa investoida.

1,5 miljardin euron hanke työllistäisi Metsä Groupin mukaan suorassa arvoketjussaan Suomessa noin 2500 henkilöä. Kokonaisuudessaan Metsä Groupin investointiuutiset olisivat noin 1,7 miljardin euron arvoiset, kun huomioidaan myös suunnitelmat Rauman tehdasalueelle.

Ilmastonmuutoksen kannalta uudet tehdashankkeet ovat hyvä asia, kuten esimerkiksi emeritusprofessori Pekka Kauppi kirjoitti Helsingin Sanomiin.

Suomen ja ilmaston näkökulmasta onkin outoa, kuinka vastahakoisia vihreät ovat tehdashanketta kohtaan olleet.

Valitettava tosiasia on, että vihreä metsäpolitiikka tarjoaa kylmää kyytiä maakunnille. Vihreä metsälinja on talouspoliittisesti järjetön ja ilmastopoliittisesti tehoton.

Metsätuotteiden kysyntä maailmanlaajuisesti ei vähene, joten on tärkeää mahdollistaa metsäsektorin teolliset investoinnit Suomessa, jossa standardit ja valvonta on maailman huippua. On koko maan etu, että mahdollistamme kasvun eväät idästä länteen ja etelästä pohjoiseen. 

Onneksi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen aiemmin heiluneet kannat näyttävät nyt oienneen. Hän arvioi Ykkösaamussa, että hakkuumäärä kestää uuden hankkeen ja valtion toteuttavan tarvittavat investoinnit liikenneverkkoon. Tulevan hallituksen hallituspohjasta riippumatta on tuettava hankkeen toteutumista.

Tarvitsemme uusia investointeja. Biotuotetehtaan toteutuminen Suomessa ei saa jäädä meistä päättäjistä kiinni.

www.joonaskontta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tehdasinvestoinnilla ollaan korvaamassa vanhentunutta Kemin sellutehdasta, joten kokonaan uutta raaka-ainekapasieettia tehdas ei tarvinne. Siitä huolimatta olen varsin pettynyt suomalaiseen metsäteollisuuteen, jonka mielestä sellu on edelleen se päätuote. Puun polttamisen jälkeen se alhaisimman jalostusarvon tuote. Pitäisi ilman muuta pyrkiä paljon korkeampaan jalostusarvoon.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sellu on välituote, jota tarvitaan korkeamman jalostusasteen tuotteisiin. Näkemys sellutehtaasta pelkän sellun tekijänä on sekä kapea-alainen että pahasti vanhentunut.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Valtaosa sellusta lähtee maailmalle ilman mitään jatkojalostusta. Lisääntynyt puunkäyttö on 4,5 miljoonaa kuutiota vuodessa, joka vie metsät kipurajoille.

Puusta pitäisi ehdottomasti jalostaa materiaaleja muovin korvikkeiksi. Suomessa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #4

Kannatan jalostusasteen nostamista, mutta se lähtötuote on edelleen sellu. Metsälan ammattilaiset kyllä ovat toista mieltä tuon 4,5 miljoonan kuution korjuumäärän lisäyksen kohtalokkuudesta.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki Vastaus kommenttiin #4

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi miksi Suomessa ei tehdä sellusta enään jatkojalostettuja tuotteita?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #6

Metsäteollisuuden T&K-investoinnit olleet olemattomia kun sellusta on saanut riittävän tuoton.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #8

Tuotto on tullut paperista, josta suhteellisen pieni osa on sellupohjaista, suurin osa on tehty mekaanisesta massasta. Sellu oli ikävällä tavalla voimakkaan syklinen tuote. T&K investoinnit ovat kyllä olleet pieniä, mutta eivät välttämättä enää. Ja satsauksesta iso osa on kohdistunut nimenomaan sellun jatkojalostukseen ja sellupohjaisten tuotteiden kehittelyyn.

Veikko Anttila

Vain muutamat harvat uskaltavat kritisoida vihervasemmiston luomaa uskontoa ilmastoasioista. Joonas Köntälle kiitokset rohkeudesta ja samalla myös Antti Rinteelle, jonka sanoman suoruus oli hämmästyttävä. Kohta nähdään saavatko demarien politrukit hänet perääntymään lausunnostaan.
Ilmastouskonto on jo mennyt samalle tasolle kuin katolinen uskonto oli keskiajalla. Jos tunnet tuskaa lentosi takia, voit vapautua siitä maksamalla rahaa jollekin tilille ja sielusi taivaaseen vilahtaa. Eikä kukaan uskalla edes kysyä, mihin rahat todellisuudessa menevät puhumattakaan sitä, onko niillä jotakin vaikutusta lämpötilaan. Kun IPCCkin on jo havainnut, ettei luonto tottele heidän malliaan, he päätyivät alentamaan lämpötilarajaa (2 C :sta 1,5 C:hen), missä ennustetut kauhut tulevat vastaan. Muutoinhan käy niin, että koko ennuste joutaa roskakoriin. IPCC:n tuska on siinä, että he haluavat pitää kiinni miljardeistaan eikä missään tapauksessa luovuttaa niitä Kiinan ja Intian saasteiden poistoon. Suomalaisten vihreiden tuska on siinä, että teollisuus on saatava poistumaan Suomesta millä tekosyyllä tahansa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

IPBES:n johtaja Robert Watson: "luonnon tuhoutuminen uhkaa ihmiskuntaa vähintäänkin yhtä paljon kuin ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos."

Luonnon monimuotoisuudelle laaditaan omaa "Pariisin sopimusta" – Eliölajien sukupuutot ovat ilmastonmuutoksen veroinen uhka ihmiskunnalle

https://yle.fi/uutiset/3-10759663

- - "Monet järjestöt esittävät, että 30 – 50 prosenttia maapallon maa-alasta tulisi olla "kestävästi hoidettua". Pariisin kokouksessa tästä ei kuitenkaan tehdä esityksiä." - -

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset