Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Keskustan perustulomalli ei ole perustulo

Suomalainen sosiaaliturva on historiallinen saavutus, mutta eittämättä vanhentunut vastaamaan nykypäivän tarpeisiin. Vuosien saatossa nykyisestä sosiaaliturvasta on tullut tilkkutäkki. Uudistuksia on tehty hyvässä uskossa, mutta lopputuloksena on syntynyt monimutkainen kokonaisuus, joka sisältää kannustinloukkuja ja reagoi huonosti moniin samanaikaisiin elämän koettelemuksiin. Sosiaaliturvan uudistaminen on välttämättömyys.

Keskustan tavoitteena, jo vuosikymmenien ajan, on ollut perustulo.

Keskusta omaksui universalismin perusturva-ajattelunsa pohjaksi, sillä ansioperusteinen sosiaaliturva jätti ison osan kansalaisista toisen luokan kansalaisen asemaan.

Perustulo vastaa nykyajan haasteisiin. Työ ja tavat tehdä töitä muuttuvat. Tulevaisuuden työmarkkinat ovat nykyistä epävarmemmat koska muutokset ovat nopeampia. Ennen kaikkea teknologinen muutos kiihtyy.

Meidän on huomioitava osatyökykyiset nykyistä paremmin ja purettava kannustinloukkuja.  Tärkeintä on kuitenkin luoda mahdollisuus nostaa ihmisiä pois köyhyydestä ja tasapainottaa elämän ääripäitä.

Kun byrokratiaa vähennetään vapautuu tuhansia käsipareja ruudun takaa virastoista tukemaan nykyisin tulonsiirtojen varassa elävien arkea, nostamaan ihmisiä köyhyydestä.

Perustulon idea on vastikkeeton tulonsiirto, joka negatiivisen tuloveron mallissa tulojen kasvaessa leikkautuu pois. Sen päälle voisi tulla syyperustaisia sosiaaliturvia, kuten esimerkiksi osatyökykyisyyden, työkyvyttömyyden sekä erilaiset perhetilanteet huomioivat etuudet.

Perustulo luottaa ihmisiin.

Perustulo on myös keskustan puoluekokouksen kanta. Nyt tämän kannan yli on kävelty. Keskustan esittämä perustulomalli ei ole tosiasiassa perustulo.

Näyttääkin selvältä, että puheenjohtaja Sipilän sana on kantanut puoluekokouksen tahdon yli.

Esitetty malli on vastikkeellisuuteen nojaava sosiaaliturvan yksinkertaistamisesitys, joka ei vastaa puolueen linjaa. Käytännössä kysymys on perusturvasta - ei perustulosta.

Hyvää keskustan mallissa “kannustava perustulo” on se, että se vie meidän sosiaaliturvaa askeleen kohti perustuloa.

Tämä askel olisi voinut olla vieläkin kunnianhimoisempi.

On kuitenkin hienoa, että keskusta tavoittelee  perustulokokeilulle jatkoa kokeilulla käänteisestä tuloverosta. Keskustan kynästä hallitusohjelmaan päätynyt perustulokokeilu oli vajaavaisuuksistaan huolimatta kansainvälisesti historiallinen askel kohti perustuloon nojaavaa sosiaaliturvaa.

Tällä tiellä on jatkettava.

Tavoite on selkeä: tulevaisuuden sosiaaliturva luottaa ihmiseen ja kannustaa työntekoon ja yrittämiseen.

 

www.joonaskontta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Muistuttaa paljon brittien Universal Creditiä.

Ei kannata hosua, katsotaan ensin, että se perustulokokeilun alustava raportti julkaistaan helmikuun aikana.

UC:tä kannattavat:
- Keskusta
- Kokoomus
- KD
- Siniset
- SDP vaikka muuta väittävät

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Sen päälle voisi tulla syyperustaisia sosiaaliturvia, kuten esimerkiksi osatyökykyisyyden, työkyvyttömyyden sekä erilaiset perhetilanteet huomioivat etuudet."

Mikä syö heti väitteen byrokratian leikkaamisesta ja samalla pohjan perustulon rahoitukselta.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Ei oikeastaan. Kyllä kyse on yksinkertaistamisesta huomioiden yksilöeroja. Esittämälläni mallilla otetaan myös talouden realiteetit huomioon - vrt. esim. 700 euron perustulo. Sitä kohti toki pitäisi mennä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kuvitteellinen Sipilän workshopin kulku:

"Mä en oikein tykkää tästä perustulosta, mutta kenttäväki haluaa sellaisen. Mitäs tehdään?"

"Hei mä keksin, kehitetään ihan joku muu malli ja kutsutaan sitä kannustavaksi perustulomalliksi."

"Toi voisi toimia, mennään sillä. Ei ne varmaan huomaa."

Ja loppu onkin historiaa. Harvalla on pokkaa esitellä perustulomallina jotain, mikä on koko ideasta varsin kaukana.

Saadaankohan tähän joku peltikakkara kaupan päälle havainnollistamaan?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kuten huomaat, alitajuisesti inhoamastaan saa aina aikaan hauskoja piloja. No, ei sikseen, kyllä minäkin väännän vitsin vihreistä, jos vain saan tilaisuuden. Business as usual...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyllä tämä tällä kertaan on manööveri, jota varsin laajalti ihmetellään ja silloin sopii vitsailukin väliin..

HS: Keskustan julkistama ”perustulo” panee kysymään, ketä puolue oikein yrittää huijata

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005992645.html

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #13

No eihän siinä ketään yritetä huijata, jos kerrotaan, että kyse ei ole vastikkeettomasta perustulosta. Muutenkin minua on nyppinyt jo pitkän aikaa se, että useimmilla puolueilla on kohtuullisen lähellä toisiaan oleva perusajatus. Minusta on yksi lysti, onko kyseessä perustulo, perusturva vai negatiivinen tulovero.
Mutta Joonas Köntän tapaan olen pettynyt. Olisin odottanut rohkeampaa ja kunnianhimoisempaa otetta. Tuolla ei uusia äänestäjiä saada.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Valitettavasti Sipilä on pahinta mitä Keskustalle on tapahtunut vuosikymmeniin. Liian viisas (omasta mielestään), kyvykäs tekemään päätöksiä yksin (omasta mielestään) ja taustoistaan johtuen turhan sitoutunut siihen että otsasi hiessä jne.

Ikävä kyllä häneen sokeasti uskovia hännystelijöitäkin puolueessa riittää.

Näin sanon, koska olin keskustalainen yli 40 vuotta. Suhteemme puolueen kanssa päättyi kun jonkin aikaa kuuntelin Sipilän puheita ja näin millainen henkilöpalvonta hänen ympärilleen oli kasvamassa.

Toivotan puolueelle parempia johtajia ja sen myötä parempia aikoja.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Könttä sai heti ystäviä. Hänen kannaltaan on tietysti harmillista ettei heistä yksikään voi äänestää häntä.
Vanha sanonta, " omat koirat purevat pahiten " osoittautui taas todeksi.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Kyllä varmasti Keski-Suomestakin löytyy ihmisiä, jotka kannattavat puoluekokouksen ja puoluevaltuuston linjaa, jossa päätettiin kannattaa vastikkeetonta perustuloa. Suunta on toki oikea, mutta kuten kirjoitin, kunnianhimo jäi turhan kauas. Ehkä näillä kannatusluvuilla kenttää olisi hyvä kuunnella enemmän?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Varsinaisesti vielä malliin perehtymättä olen valmis hyväksymään esittämäsi kritiikin. Mutta kuten toteat, esitys on kuitenkin askel parempaan, vaikka voisi olla kunnianhimoisempikin. Aina ei voi saada kaikkea kerralla.

Teen itse osaltani työtä juuri sen vastikkeettoman perusturvan hyväksi. En tiedä miten onnistun, koska näköjään pelko siitä, että jotkut käyttävät sitä siivellä elämiseen, näyttää olevan lujassa. Toivottavasti olet yksi niistä keskustalaisista, jotka menevät Keski-Suomesta läpi.

Minulla taas on kana kynittävä viime puoluekokouksen tekemästä ydinvoimaan liittyvästä linjauksesta. Minusta puolue olisi siltä osinkin voinut olla kunnianhimoisempi. Yritän kuitenkin edelleen puhua ydinvoiman puolesta. Toivottavasti Sipilä siinäkin jyrää jossain vaiheessa puoluekokouksen linjauksen.

Joten taistelutahtoa oman näkemyksesi viemiseksi eteenpäin. Lujille se otti keskustassa mennä tasa-arvoisen avioliittolainkin taakse. Mutta ilmeisesti tilanne muuttuu koko ajan liberaalimpaan suuntaan. Joten ei heitetä kirvestä kaivoon, kumpikaan.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

On ihan turhaa haihattelua puhua perustulosta, sellaista järjestelmää ei Suomeen koskaan tule. Toki näin vaalien alla saa varmaan muutaman äänen otettua pois kuleksimasta kun julistaa sitä kannattavansa. Itse olen ihan 100% varma siitä että ensi vaalikaudella aloitettava sosiaaliturvan uudistus tulee johtamaan vastikkeelliseen sosiaaliturvaan. Ts. jos et tee tiettyä määrää (pakko)työtä niin et saa myöskään rahaa latin latia. Jonkinlainen yksilökohtainen harkinta siihen voi tulla työn laadun ja määrän suhteen mutta peruslähtökohta on että "nou wörk nou mani".

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Puoluesihteerin mukaan seuraavaa:
”Lopputulos vastaa ainakin itselleni näiden vuosien ja vuosikymmenten aikana syntynyttä käsitystä Keskustan tavoitteesta. Tämä on huolellisesti valmisteltu, Keskustan puoluehallituksessa yhteisesti hyväksytty kanta”, Pirkkalainen sanoo."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/271399-keskustapo...

Tämä oli hauska: ”Tikunnokkaan näytetään nostetun käsitteet, kun Keskustan vaihtoehdon nimi on ’kannustava perustulo’”, puoluesihteeri Pirkkalainen vastaa kritiikkiin tiedotteessaan.

Joo-o, käsitteillä on kuule merkitystä varsinmin näissä asioissa.

Yhteisesti hyväksytty kanta vai ylikävely? Odottelemme jännityksellä muita kannanottoja puolueen sisältä..

Keskustan puoluehallitus vaikuttaa tulkitsevan puoluekokouksen kantoja omalla tavallaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Perustulokokeilu suoritettiin siten, ettei se aiheuttanut yhteiskuntatason vaikutusta, ainoastaan yksilötason vaikutuksen. Siksi olen hiukan pettynyt sen toteutustapaan. Parempana olisi pitänyt sen kokeilua Ahvenanmaalla kaikkia kohdeihmisiä koskevana. Ahvenanmaahan on sen verran eristynyt, ettei kokeilu olisi aiheuttanut samalla tavalla kokeilun aikaista rajapintaongelmia kuin asukasmäärältään samankokoisessa kaupungissa kokeileminen mantereella.

Jos sitten perustuloa pidettäisiin järkevänä vaihtoehtona kokeilujen jälkeen, se pitäisi mielestäni toteuttaa yksinkertaisimmalla mahdollisella byrokratialla. Ehkä verotettana tulona tai Suomi Oy:n osinkoina, joihin kohdistuisi pääomaverotus. Tuo Keskustan malli ei oikein vaikuta yksinkertaisimmalta mahdolliselta näin ensialkuun.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@9. Materiaaleissa on kerrottu ja selitetty, että miksi yhden kaupungin valitseminen ei käy päinsä. Sama koskee Ahvenanmaata.

Jos lukisit materiaalit huolella, niin ei tule tuollaisia ehdotuksia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei se mene läpi ilman muiden hallituspuolueiden tukea. Joten ei kannata polttaa kaikkia siltoja...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Blogisti Joonas Könttä on harhapoluilla. Olisiko paremminkin perustuloa sanottava perusmenoksi. Kun juuri perustulo kokeilussa olleilla 2000 työllisyys ei kohentunut tippaakaan. Vihreät ehdottaa 600 € per capita kk mitä tuo tekisi 3 miljardia € mistä nekin raapaistaisiin.
Kaikkiaan nyt jäitä hattuun koko perusmeno/tulo illuusion tällä valtionvelka määrällä 110 miljardia.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Jostain ne laiskat työttömät nytkin rahaa saavat, mitä Simonen ei tiedä eikä ymmärrä. Vastikkeellisuuskyykyttäjät puhuvat työllisyydestä, vaikka perustulon todellinen hyöty saadaan kustannussäästöistä, eikä suinkaan työllisyyden kasvusta. Työllisyyshän ei voi kasvaa ilman työpaikkoja, mitä Simonen ei ole vielä huomannut. Eikä sitä ole ymmärtänyt Juha Sipiläkään.

Mutta kun tuhannet ja taas tuhannet ihmiset siellä ja täällä ja eritoten Kelassa lopettavat turhan ja päätymättömän paperien ja lomakkeitten pyörittelyn säästyy tietysti valtavasti rahaa - sillä annetaanhan se raha nytkin, loppujen lopuksi, tavalla tai tuella jos toisellakin.

Tämä toki on niin yksinkertaista etteivät monimutkaiset puoluefaanatikot sitä kykene ymmärtämään.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Moni ex keskustalainen tekee surutyötä elmämän tappiin saakka kun on eronnut loistavasta kansanliikkeestä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #19

Ja vielä useampi on laillani syvästi huojentunut ja iloinen siitä että on ymmärtänyt ajoissa nostaa kytkintä!

Tosin joillekin kepulaisuus on enemmän kuin uskonto, eivätkä he siksi uskalla koskaan sitä jättää, koska pelkäävät muuttuvansa pakanoiksi ja joutuvansa helvettiin.

Poliittikkaanhan voi suhtautua kahdella tavalla; joko nöyrästi puolueen puheenjohtajaa kumartaen, tai sitten omilla aivoilla ajatellen. Tietenkään ei ole olemassa kuin tuo ensimmäinen vaihtoehto jos puoluekannasta on tullut uskonto.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Mutta ei parantunut myöskään vertailuryhmällä työllisyys, joka nykymallia noudatti. Sen sijaan perustulokokeiluun osallistuneiden hyvinvointi parani - se on iso juttu se! Ja toki ongelmana oli otannan vaillinnaisuus: pitkäaikaistyöttömät. He tarvitsevat muita keinoja (kuten mm. Osmo Soininvaara on hyvin osoittanut) kuin perustuloa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Onkohan kukaan miettinyt sitä vaihtoehtoa, että mitäpä jos perustulo olisikin määritelty lakiin esimerkiksi maksimissaan 3-5 vuodeksi per jokainen suomalainen 18 vuodesta 65 ikävuoteen välillä.

Siis laissa olisi oikeus käyttää tuo määrä perustulovuosia (esim. 600 e/kk/netto + vuosittaiset indeksikorotukset), ja sitten jokainen voisi itse omasta tilanteestaan katsoen valita sen ajankohdan milloin käyttää nuo omat perustulovuotensa.

Eli voisi perustuloa nostaa opiskellessaan, työttömyysjaksojen ja vanhempainvapaiden tai asevelvollisuuden tms. jaksojen aikana. Valinta olisi vapaa ja kun vuodet olisivat käytetty, niin that's it.

Tämä ei tietenkään poissulkisi pääsääntöisesti muuta tukipolitiikkaa, vaan tämä järjestely otettaisiin siihen oheen niin, että kun tulot nousevat tiettyyn rajaan asti, annettu perustulo leikkautuukin pois.

Ja ne henkilöt, jotka eivät ole käyttäneet näitä perustulovuosia kokonaan, saisivat eläkkeensä päälle jonkun palkkion "hyväkuntoisuudestaan ja työnsankaruudestaan"

Mitäpä tuumitte tästä?

Tässä olisi yhdistettynä keppiä ja porkkanaa ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset