Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Mummotakuu koko maahan

Viimeaikaiset järkyttävät uutiset vanhustenhoidon vakavista laiminlyönneistä ovat viimeistään nyt herättäneet jokaisen huomaamaan, kuinka kestämättömällä pohjalla vanhustenhoito Suomessa liian usein on. Mielestäni Suomeen tarvitaan varmuus ikäihmisten hyvästä hoivasta.

Tarvitsemme ryhtiliikkeen vanhustenhuoltoon ja siksi meidän on lanseerattava mummotakuu. Mummotakuu tarkoittaa vakuutta siitä, että ikäihmisemme saavat hyvää hoivaa ja laiminlyönneistä palveluntuottajille määrätään niin suuret rangaistukset, ettei laiminlyönteihin kertakaikkiaan ole enää varaa.

Mummotakuuseen voisi kuulua myös esimerkiksi takuu omaehtoiseen toimintaan ja vanhusten oikeus määrätä itse asumisratkaisunsa. Myös muita oikeuksia olisi säädettävä takuun alle.

Suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa on pystyttävä turvaamaan jokaiselle vanhukselle ensiluokkainen vanhustenhoito.

Suomalaiset elävät yhä vanhemmiksi ja suuri osa ikäihmisistä huolehtii hyvinvoinnistaan yhä paremmin. Vanhustenhoivassa on kuitenkin tekemistä: kaikilla vanhuksilla oikeusturva ei toteudu ja esimerkit vanhustenhoidosta ovat välillä karmeitaEsperi Caren tapauksesta olemme saaneet lukea myös Uuden Suomen uutisista.

Mummotakuu on säädettävä koko maahan välittömästi. Tarvitsemme ryhtiliikkeen vanhusten puolesta nyt.

www.joonaskönttä.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Terveysbisnes on sairasta. Laadukasta vanhustenhuoltoa ja bisneksen tekemistä on vaikea yhdistää. Ei ehkä pitäisi yrittääkään. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on maailman paras juuri siksi että terveydenhuolto ja koulutus ovat julkisen sektorin hommia. Laadulla on tekijänsä, samoin bisneksellä. Ja ne ovat eri tekijät. Tätä se vastuunkanto sitten on. Tulokuningatar kantaa vastuunsa jättämällä tehtävänsä. Seuraavaa irtisanoutumista odotellessa. Attendo?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Esperin kaltaisia tapauksia ei juurikaan voi välttää. Resurssit niukkenevat, vanhukset lisääntyvät ja kansainvälinen raha odottaa helppoja voittoja. Jos sote toteutuu, ongelmat vain lisääntyvät. Maakunta on täysin kädetön toimija valtion rahoituksen varassa. Se on huonommassa asemassa kuin kunnat, koska se ei voi vaikuttaa tuloihinsa.

Valvonta ei paljon auta, kuten on jo nyt nähty. Eihän vanhuspalvelulakiin saatu edes kunnollista hoitajamitoitusta. Mikä nyt olisi muuttunut, että hyvästä hoidosta annettaisi jopa takuu.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Karmaisevaa luettavaa:

"Yksityisten hoivajättien palvelukodeissa vallitsee pelon ilmapiiri"

https://hoitajat.net/ajankohtaista/yksityisten-hoi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset