Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Keskustassa on ministeriruletin aika

Yle julkaisi uusimmat puoluegallupit eilen torstaina (8.11). Keskustan osalta keltaista tähän asti näyttäneet varoitusmerkit kääntyivät viimeistään nyt punaisen puolelle: alas tultiin yli prosenttiyksikkö, yhden kuukauden aikana.

Huoli on ollut suuri jo toista vuotta. Keskustan kannatuskäyrä on ollut pitkään kuin kuolleen aivokäyrä. Pelkkää viivaa.

Keskusta ei kiinnosta.

Nyt koetun kannatuslaskun on oltava viimeinen merkki herätä. Vanhan pelikirjan sivuja on luettu pian yli kolme vuotta ja kannatus loistaa poissaolollaan. Keskustan tähänastinen linja toimia asianhoitajana ei sytytä omia, naapureita eikä vieraita.

Hallituskauden alussa tehdyt vaikeat päätökset ovat luoneet pohjan, jonka päälle on hyvä rakentaa parempaa Suomea. Mutta mikä on keskustan visio tulevaisuuden Suomesta? Tämä on jäänyt liian monelle epäselväksi.

Keskustan harmaaseen syksyyn tarvitaan väriä.

Vastuunkantaminen ei saa tarkoittaa hallinnointia vailla omaa poliittista linjaa. Kyllä Suomessa virkamiehiä riittää. Aatettaan puolustaville poliitikoille taas olisi tilausta.

Keskustan on puolustettava sivistystä vaihtoehtoisen totuuden aikana. Keskustan on puhuttava rohkeasti perustulon puolesta, kun epävarmuus lisääntyy ihmisten arjessa. Keskustan on oltava vahvasti oikeudenmukaisuuden puolesta, kun julkisen vallan toiminta ei käy yksiin kansan oikeustajun kanssa.

On rehellistä sanoa, että poliittisessa linjassakin on tarkastamisen varaa.

Perusturvan leikkaukset, tuomioistuinviraston sijoittaminen pääkaupunkiseudulle ja rajut leikkaukset koulutukseen, joista kovimmat iskut on ottanut ammatillinen koulutus, hämärtävät kuvaa siitä, mistä keskustassa on tosiasiassa kyse: heikoimpien puolustamisesta ja koko Suomen kehittämisestä.

Nyt on viimeinen aika toimia.

Keskustassa on toteutettava ministerikierrätys. Tarvitaan rytminmuutos, jos keskusta haluaa voittaa vaalit. Tarvitaan uusia, tulevaisuuden kasvoja.

Yksi tällainen nimi voisi olla kesän puoluekokouksessa toiselle kaudelle suurimmalla äänisaaliilla valittu, keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni. On luontevaa, että puoluekokouksen valitsema varapuheenjohtaja, äänikuningatar, kantaisi myös ministerin vastuuta.

Toisaalta Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, tohtori Liisa Ansala on myös kova tulevaisuuden nimi ja näyttänyt jo vahvaa osaamista yhteisten asioiden hoitamisessa myös EU-kentillä.

Keskustanuorten entinen puheenjohtaja, valtion nuorisoneuvoston ja Asikkalan valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi olisi myös varteenotettava nimi.

Kannustaisin puolueen puheenjohtajaa, pääministeri Juha Sipilää vakavasti harkitsemaan tätä ja muita keinoja oman porukan herättämiseksi.

Suomi tarvitsee keskustaa, mutta kansan edessä on oltava nöyrin mielin ja menetetty luottamus ansaittava takaisin selkeällä omalla linjalla ja kilpakumppaneita uskottavammalla visiolla.

www.joonaskontta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Päivä ministerinä - aina ministeri ja sen mukaiset eläke- ym. edut. Ministeriys antaa potkua ja näkyvyyttä vaalityöhön.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Könttä, mielestäni ministeriruletin aika ei ole ajankohtainen ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Sipilän hallituksen keskustalaiset ministerit ovat hoitaneet pestinsä hyvin.
Nyt varsinkin olisi erittäin tärkeää, että ministerimme ja kansanedustajamme alkaisivat laajalla rintamalla kirjoittamaan ja puhumaan meidän veronmaksajien ylläpitämän Ylen uutistoiminnasta. En voi mitenkään ymmärtää varsinkaan Ylen tv-uutisten keskustaa syrjivästä toiminnasta.
Räikein esimerkki kuluvalta viikolta. Pääministeri Sipilä tapasi kaikki Helsingissä vierailleet EPP:n kokoukseen osallistuneet valtioiden ja EU:n johtajat. Ylen tv:n pääuutiset näytti ainoastaan Sipilän ja ja Itävallan pääministerin tapaamisesta lyhyen otoksen. Siinä kaikki.
Sen sijaan koko viikko toitotettiinn vain ja ainoastaan Stubbin ehdokkuudesta ja tietenkin Orposta ja kokoomuksesta.
Mietin, oliko Stubbin ja kokoomuksen jatkuva hypetys tärkeämpää maallemme kuin pääministeri Sipilän huipputapaamiset. Sipilä on ollut jo pitkään Ylen tvuutisten toimituksen pannassa.
Mikäli keskusta tyytyy olemaan hiljaa, kannatatuskäyrä jatkaa laskuaan ja vaalien jälkeen on sitten turha valittaa, miksi ei ymmärretty miten paljon myönteinen mediajulkisuus vaikuttaa puolueiden kannatukseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ylen uutisointiin EPP:n kokouksesta varmaan oli syynsä. Kokoomus kuuluu Euroopan parlamentissa EPP-ryhmään, mutta Keskusta käsittääkseni Aldeen?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Pekka, toiko EPP:n kokous meille suomalaisille jotain sellaista, mistä Ylen piti uutisoida jo viikkoja ennen kokousta ja koko tämän viikon. Minun korviini ei tullut kokouksesta mitään muuta kuin Stubbia.
Pääministeri Sipilä, vaikka onkin keskustalainen, tapasi henkilökohtaisesti kaikki kokouksessa vierailleet pääministerit ja EU:n tärkeimmät johtajat. Eikö näistä tapaamisista olisi ollut syytä uutisoida?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ylen uutisointiin EPP:n kokouksesta varmaan oli syynsä. Kokoomus kuuluu Euroopan parlamentissa EPP-ryhmään, mutta Keskusta käsittääkseni Aldeen?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen kanssasi eri ja Tammelan kanssa samaa mieltä, että ministerikierrätys ei ole oikea ratkaisu. Mutta muuten vaikkapa Katri Kulmunia ja Tuomo Puumalan voimakkaampi esiin nostaminen olisi varmasti hyväksi.
Ennen kaikkea olisi kuitenkin päätettävä, mitkä ovat seuraavan vaalikauden päätavoitteet. Talous kun on nyt saatu oikeaan suuntaan.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Talous on nyt todella hyvällä mallilla, vaikkakin lienemme jo nousukauden aallonharjalla. Pian tullaan taas alas. Keskustan pitäisi saada aikaan kaksi liikettä, jos vaalivoitto kiinnostaa: a) selkeä rytminmuutos ja b) tulevaisuusvisio. Pelkkien lukujen toistaminen mantramaisesti ei uppoa. Se pitäisi jo ymmärtää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tulevaisuusvisio:
- perusturva
- pienydinvoimaloihin perustuva energiapolitiikka
Noin alkajaisiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sitä paitsi keskusta on jo kierrättänyt ministerisalkkujaan kokonaan tai osittain (Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen / Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä), kierrättämättä ovat enää Anu Vehviläinen ja Anne Berner.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Perusturvan leikkaukset, tuomioistuinviraston sijoittaminen pääkaupunkiseudulle ja rajut leikkaukset koulutukseen, joista kovimmat iskut on ottanut ammatillinen koulutus, ...." Lisätään vielä taksilait, tuuli- ym yritystuet, sotekaupat jne.

Kyllähän keskustalla on ollut aivan selkeä linja. Se on lyhyesti kerrottu edellä olevassa sitaatissa. Tuo on puhtaaksi viljeltyä uusliberalismia, josta voi lukea esim. Friedmannin tuotannosta tai Chicagon Poikien oppikirjoista. Blogisti taitaa vaatia keskustan palaamista alkiolaisen politiikan tekoon. Sehän on hylätty ajat sitten. Sipilä ilmoitti keskisuomalaisen haastattelussa, että keskusta eroaa kokoomuksesta vain muutamassa kohdin. Muistanet hyvin. Voidaan vain kysyä, että ketä sitaatin toimenpiteet ovat hyödyttäneet. Vastaus löytyy vanhasta Keskisuomalaisesta.

Miten sitä linjaa nyt sitten muutettaisi. Sehän olisi jokseenkin falskia sumuttamista, koska todellisuudessa mikään ei muuttuisi. Varmaan ennen vaaleja kuullaan kivoja asioita, mutta keskusta näyttää todella ottaneen uuden suunnan jo Vanhasen ajoista lähtien. Nyt on vain painettu lisää kaasua. Katsotaan miten kansalaiset siihen vastaavat.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Könttä on ihan oikeilla jäljillä, mutta puoluedemokratiassa mennään sen mukaan, mitä puoluedemokratiassa on päätetty. Esitin Sotkamossa ainoana vakavan ja uuden vaihtoehdon, mutta se ei kelvannut keskustan puoluekokoukselle eikä nyt myöhemmin myöskään Kymen piirikokoukselle. Demokraattisia ja laillisia päätöksiä. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256578...

Pian näemme kumman kannatus on eduskuntavaaleissa vahvempi kansan demokratian vai puolueen demokratian. Suhde on valitettavasti vaarassa kääntyä toisinpäin, joten ymmärrän Köntän huolen.

P.S. En kyllä siitä ole samaa mieltä, että tämä ongelma ratkeaisi ministeriruletilla, vaan politiikan linjan muutoksella se olisi ratkennut, mutta nyt aika on käynyt vähiin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

" Esitin Sotkamossa ainoana vakavan ja uuden vaihtoehdon, mutta se ei kelvannut keskustan puoluekokoukselle"

Tämä alamäki on oikeasti oma valinta. Turha selitellä vaalien jälkeen, että viesti ei mennyt perille äänestäjille. Se ei näytä kulkevan kumpaankaan suuntaan.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Joonas Könttä, en tiedä mitä tavoittelit kirjoituksellasi. Halusitko tarkoituksellisesti kannustaa median ja somekirjoittajien intoa hyökätä entistä voimakkaammin Juha Sipilää vastaan vai oliko tarkoituksesi ministeriruletin esiin nostamisella saada hyökkäykset loppumaan. Käsitykseni on, että annoit lisää sytykkeitä näille Sipilää "fanittaville" medioille ja somekirjoittajille, jopa niille puolueemme jäsenille, jotka Sipilää arvostelivat erittäin rajusti koko viime talven ja kevään.
Ensi kevään eduskuntavaalien ehdokkaalle suosittelen, että panostat ainakin osa voimavaroistasi puolueemme yhtenäisyyden vahvistamiseen, etkä hajaannukseen. Hajaannuksen aikaansaaminen saattaa tuoda sinulle mediajulkisuutta, mutta se ei saata edesauttaa pääsyäsi eduskuntaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minä taas en kokenut Köntän kirjoitusta mitenkään pahana. Tottahan sitä voi pohtia, että monet hallituksen toimet on saatu näyttämään keskustan kannattajakuntaan kohdistuneilta. Ja olisihan ministerikierrätys tietyllä tapaa huomiota tuottava.
Muut seikat vain minusta ovat kierrätystä vastaan. Ei Suomi tarvitse pätkäministereitä. Muuten taas pitää vain ottaa esiin maalle tärkeitä asioita ja hankkia niille huomiota.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Melkein kaimasi Juha Rehula sanoi muistaakseni viime kesänä, että puolue, jossa ei kestetä kritiikkiä, ei voi elää. Ilman muuta on hyvä, että Könttä otti asioita esille, mutta kovin myöhässä hänkin on.

Mauri Pekkarinen sanoi Kymen piirikokouksessa, että virheitä on tehty ja mainitsi myös muutamia asioita mitä on tehty väärin, esimerkkinä aktiivimalli.

Työsuhdeturvan eli ns. irtisanomislain esille ottaminen oli esimerkiksi Juha Sipilältä pääministerinä iso virhe lähteä nyt tällaista suuria tunteita herättävää asiaa vielä viemään näin lähellä ennen vaaleja eteenpäin, vaikken ole hyväksynyt sitä, miten ay-liike käsitteli asiaa ja uhkasi jopa yleislakolla, niin näin ei olisi missään tapauksessa pitänyt kuitenkaan toimia. Jos tästä(kin) joku hallituksessa hyötyi, se oli kokoomus, ei keskusta. Monet keskustan kansanedustajat sanoivat, että keskusta upotetaan tällä ja ainakin nämä ylen kannatusmittaukset eivät enää hyvää lupaa ja voi hyvinkin olla, että tässä katkesi se nk. kuuluisa kamelinselkä. Työssä käyvien tavallisten ihmisten mitta täyttyi.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #17

Vesa, luepa tämän päivän Suomenmaan pääkirjoitus. Toivottavasti Joonas Könttäkin ehtii lukea sen.

Eläkkeellä olevan virkaveljen ystävällisenä neuvona suosittelen Vesalle pysymistä asialinjalla. Se antaa sinunkin kirjoituksillesi huomattavasti enemmän kannatusta ainakin keskustalaisilta. Muistat varmaan kannatuksesi viime kesän puoluekokouksessa.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

On pakko kysyä mihin Suomi tarvitsee Keskustaa? Kansallisomaisuuden myyntiin pilkkahinnalla? Veronkierron helpottamiseen? Koulutuksen romahduttamiseen? Vatuloinnin ja yhteistyökyvyttömyyden lisäämiseen?

Jos vastaus on kyllä, niin silloin tarvitsemme Keskustan kaltaista puoluetta. Jos vastaus on ei, niin emme tarvitse Keskustaa. Meillä on jo Kokoomus toteuttamassa vastaavaa toimintaa.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Ei Suomi tarvitse Keskustaa. Meillä on vielä n. 48 000 maatilaa
Keskustaa tarvitsevat osa maanviljelijöistä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Hiilinen, olipa todella järkyttävä kysymys. En muista, että Keskusta olisi ollut kertaakaan itsenäisyytemme aikana ainoa hallituspuolue, joten tarkistaisitko, mitkä puolueet ovat olleet hallituksissa päättämässä kysymyksessäsi ilmenevistä asioista. Sama koskee myöskin eduskuntaa, ei sielläkään ole ollut koskaan edes 101 keskustalaista kansanedustajaa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Hiilinen, olipa todella järkyttävä kysymys. En muista, että Keskusta olisi ollut kertaakaan itsenäisyytemme aikana ainoa hallituspuolue, joten tarkistaisitko, mitkä puolueet ovat olleet hallituksissa päättämässä kysymyksessäsi ilmenevistä asioista. Sama koskee myöskin eduskuntaa, ei sielläkään ole ollut koskaan edes 101 keskustalaista kansanedustajaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset