Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Viljelijän asia on yhteinen

Kuluneen kesän aikana suomalaisilta maatiloilta kantautui syvä ja vakava huoli. Kannattavuus heikentyi entisestään ja viljelijöiden toimeentulo kävi yhä vaikeammaksi.

Kirjoitin ennen budjettiriihtä blogiini, että syvään kannattavuuskriisiin ajautunut maatalous tarvitsee kattavan kriisitukipaketin. Hallituksen myöntämä kriisipaketti tuli todelliseen tarpeeseen, mutta pitkän aikavälin ongelmia se ei ratkaise.

Maatalousselvittäjä Reijo Karhisen mukaan ruokaketjun sisäinen ilmapiiri on tulehtunut ja jännitteet vahvoja. Kysymys ei ole pelkästään viljelijöistä, vaan koko suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta.

Sen sijaan, että annamme maataloutemme riutua tulevina vuosikymmeninä, tulisi meidän miettiä, miten saamme olosuhteet paremmiksi tulevina vuosina – siis miten nostamme kannattavuustasoa pysyvästi kestävämmälle tasolle.

Tuotekehitykseen ja tuotteiden jalostusarvon nostamiseen on panostettava, mutta myös koko ruokaketjun läpinäkyvyyttä on parannettava.

Tulevaisuudessa paine tuottaa ruokaa Pohjolassa tulee lisääntymään. Maailman väkiluku jatkaa kasvua ja kestävästi tuotettu puhdas ruoka on tulevaisuudessa Suomelle iso mahdollisuus.

Jos nyt annamme omavaraisuuden ja huoltovarmuuden notkahtaa liian alas, luomme turvallisuusriskin. Heikentynyttä huoltovarmuutta on vaikeampi nostaa myöhemmin takaisin ylös.

Ruokaketjun on löydettävä tasapaino, jossa alkutuotannon toimeentulo taataan. Vain näin voimme turvata suomalaisen ruoantuotannon myös tulevaisuudessa.

www.joonaskontta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Niin kauan kun Keskustapuolueen harjoittama työttömien ideloginen kiusaaminen jatkuu, niin pitkään vähät välitän Keskustaa äänestävien maanviljelijöiden vaikeuksista.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Jotkut pitävät työnteosta toiset voivar nähdä työllisyyden kohentumisen kiusaamisena.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Joonas, olet oikealla asialla.

Mutta ihan ensiksi tulisi tarkastella sitä, onko nyt tuottajan, teollisuuden ja kaupan saamat osuudet oikeudenmukaiset.

Lisäksi tuottajan tekemiin sopimuksiin tulisi tehdä joku klausuuli, jos tulee huono satovuosi, niin sopimuksessa astuu automaattisesti joku "tasapuolisuusehto" voimaan, joka tasaa osuuksia oikeudenmukaisemmin em. tahojen kesken.

Koko ruoantuotanto- ja jakeluketjun tulee osallistua talkoisiin - ja lopulta myös jokaisen veronmaksajankin katovuosien tukien myötä, jos niitä vielä tarvitaan. Suoraan ruoan hintaan korotuksia ei saa tuoda.

Mahdolliset säästöt ja osuuksien oikeudenmukaisuus tulee löytyä nykyisestä prosessista. Ruoan hinta ei saa merkittävästi enää nousta. Vaikka laatu saa maksaakin, vrt. ministeri Lepän vierailu lauantain Yle 1:n Ykkösaamussa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kannattavuus ei parane tukia lisäämällä. Jos touhu on kannattamatonta, niin kannattaa harkita jotain muuta....

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Osa viljelisjöistä saisi helposti lisätuloja kannabiksen viljelyllä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seppo, ja jos ei ole ruokaa kun on nälkä, niin sitten kannattaa harkita jotain muuta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ruoka ei lopu siihen jos ja kun kannattamattomat tilat lopettavat. Elämme globaalissa maailmassa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #6

Onko jossain kannattavia tiloja?

Toisekseen ruoan tuotanto Suomessa on kansallinen etu.

Tutkijat varoittavat: Suomessakin on varauduttava nälänhätään
"Kansalaisten ruoansaanti voidaan turvata kotimaisella ruokatuotannolla, jolloin ei olla tuontielintarvikkeiden varassa hintojen noustessa."
"Meillä ei ole varaa hukata osaamista ja olemassa olevaa infrastruktuuria, jotka ovat suomalaisten vahvuuksia."
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20170718220027063...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #6

#6.

Mietipä Seppo, kun alat ostamaan suomalaisille ruokaa siinä tilanteessa, että omaa tuotantoa ei ole. Se maksaa silloin maltaita. Millä maksetaan, velallako? Vaihtotase on jo nyt alijäämäinen, ollut pitkään, eikä parempaa ole näkyvissä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seppo, et tainnut ymmärtää sarkasmiani... Lopetan keskustelun kanssasi tältä erää. Mukavaa päivän jatkoa! :)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Tuotekehitykseen ja tuotteiden jalostusarvon nostamiseen on panostettava, mutta myös koko ruokaketjun läpinäkyvyyttä on parannettava."

Edellinen kuuluu asiaan, mutta se ei ikävä kyllä ole ratkaisu kannattavuuteen. Meidän elintarvikekaupan rakenne on suorastaan feodaaliaikainen. Tuottajahinnan vähänkin noustessa, nousu leikataan ulkoa tuotavilla halvoilla vastikkeilla. Tilannetta pahentaa vielä kaupan monopoliluonne. Miten linee asiat 'lihatalojen' kohdalla.

Viljelijän ahdinkoa selitellään sillä, että tämä kuuluu markkinatalouteen. Voidaan myös kysyä, että kuuluuko kansallinen omavaraisuus sekin markkinatalouteen. Niin kauan kun kaupan monopolit voivat mielin määrin toimia elintarvikekaupassa, maatalouden kannattavuus ei juuri kohene.

Tuskimpa Karhinen esittää mitään uutta. Hän on pellervolaisen hierarkian yksi takuumies, joka ei vallitsevia rakenteita juurikaan halua järkyttää. Alkutuotannon ja jalostuksen pitäisi löytää uudet keinot tuotteiden saamiseksi kuluttajille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset