Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Alkoholin järkevä kohtuukäyttö mahdollista myös Suomessa

Eilen illalla omassa somekuplassani alkoi levitä kuvakaappaus yksityishenkilön päivityksestä, jonka itsekin jaoin. Kuvakaappauksen mukaan kotikaupunkini Jyväskylän erästä suosittua cocktail-ravintolaa oli kehoitettu alkoholitarkastajan toimesta poistamaan ravintolan internetsivuilta, sekä sosiaalisesta mediasta käytännössä kaikki alkoholiin viittaavat julkaisut. 

Referoin alla päivitystä, jonka mukaan alkoholitarkastaja käski ravintolaa poistamaan: "- - nettisivuilta sekä FB-sivuilta kaikki maininnat sanoista "cocktail", "cocktail-ravintola", "cocktail-koulu", "cocktailcatering" sekä kaikki näihin rinnastettavat termit.

Lisäksi hävittää piti kaikki cocktailien kuvat, linkit kirjoituksiin jotka käsittelevät väkeviä alkoholituotteita tai cocktaileja, tapahtumat joiden nimessä esiintyy "cocktail tai väkevän alkoholin nimi sekä paljon muuta väkevien alkoholien myyntiä edistävää laittomuutta.

Jatkossa emme saa omalla FB-seinällämme kertoa, jos joku työntekijöistämme pärjää cocktail-kilpailuissa tai osallistuu niihin. Myöhemmin kun kerkeän, poistan vielä asiakkaiden ottamat kuvat, joissa esiintyy juomasekoitus ja ne on tägätty - -." 

Luettuani päivityksen en ollut varma itkeäkö vai nauraa. Luulisi viranomaisillamme olevan tärkeämpiäkin asioita valvottavana.

Alkoholin aiheuttamia haittoja tuskin kukaan kiistää, mutta liika on liikaa. Kaksinaismoralismissamme olemme kieltäneet alkoholimainokset julkisilta paikoilta ja esimerkiksi rekka-autojen kyljistä, mutta urheilutapahtumissa alkoholia saa edelleen mainostaa. Tämä esimerkki on vain yksi monista absurdeista epäkohdista, joita alkoholilainsäädännöstämme löytyy. Tämä uudistus säädettiin vuonna 2014 ja se astui voimaan tammikuussa 2015.

Nykyhallitus on suunnitellut aivan oikeanlaisesti alkoholilain uudistamista, joten ehkä lakien ja säädösten tulkintaan tulee myös kaivattua tolkkua. Nykyinen käytäntö tuntuu järjettömältä kiusanteolta. Vaikka kaavaillut uudistukset jäivät puolitiehen, ovat ne parempia kuin nykytilanne ja hyvä aloitus alkoholilainsäädäntömme ja myös alkoholikulttuurimme uudistamisessa. Nyt tärkeintä olisikin, että uusi alkoholilaki astuisi voimaan pikimmiten.

Kannatan itse vahvasti uudistamista paitsi alkoholilainsäädännössä, myös kulutustottumuksissamme. Mielipiteitäni tästä voit lukea muun muassa täältä (Alkoholipolitiikkaa järkevöitettävä) tai täältä (Viina olisi saatava tiukemmin verolle).

Alkoholikulttuuri tuntuukin olevan meidän suomalaisten pikkusieluisuuden peili. Sääntöjä luetaan kuin piru raamattua ja uudistuksia vastustetaan viimeiseen asti. Tärkeämpääkin tekemistä varmasti löytäisi. Alkoholin järkevä kohtuukäyttö on mahdollista myös meillä Suomessa.

www.joonaskontta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tyypillinen esimerkki Suomen holhousjärjestelmästä. Tykillä ammutaan kärpästä ja askarrellaan puuhanurkassa hammastikuilla.

Aikuisilla ihmisillä ei ole Suomessa lainkaan omia aivoja, kaikkeen tekemiseen kun on oltava keskushallinnon lupa ja valvova viranomainen sitten vielä tilannetta tarkkailemassa. Samat ihmiset osaavat kuitenkin yllättäen ulkomaille mennessään toimia ihan itsenäisesti. Kumma juttu tuo.

Mitkä ovat ne puolueet, jotka tämän itseään ruokkivan koneiston ovat luoneet ?

Kannattaa miettiä tuota seuraavissa vaaleissa, jos vihdoinkin saataisiin perinteet murrettua ja muutos aikaiseksi. Ellei, niin sama meno tulee jatkumaan.

Pekka Iiskonmaki

Plogin luettuani en ihmettele Suomen surkeaa taloutta. Voimavarat suunnataan väärin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vieläkö ALKO:n tarkastajat kiertelevät ravintoloita iltaisin?

Blogista tuli mieleeni muuan autoreissu Saksassa, kun kävimme tyttärieni kanssa lauantai-iltapäivällä ruokamarketissa. Siellä oli erään vodkabrändin promootioviikko meneillään ja asiakkaille tarjottiin maistiaisia. (Sivumennen sanoen kyseessä oli automarket, jonne siis kaikki ajoivat autoillaan).

Nakkasin fingerporillisen kitaan ja kehuskelin tuotetta samoin kuin myös vieressä maisteltavana ollutta lihapullaa, ja kun myyjä oli ojentamaisillaan tyttärelleni vodkapaukkua sanoin, että hän on vasta 15-vuotias. "Dann gebe ich nicht mehr als das hier", kuului hilpeä vastaus. ("En sitten anna enempää kuin tämän.")

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Eikö muka tämä nykyinen laki mahdollista kenelle tahansa järkevän kohtuukäytön? Mahdollistaahan se näköjään myös kohtuuttoman käytön. Lakimuutoksen takana on pääoman etu, osinkoja on saatava lisää. Alkoholiongelmaisten onnettomuus muuttuu toisten vauraudeksi. Kätevää

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki se mahdollistaa kohtuukäytön, mutta lait on laadittu sellaisessa hengessä, että ongelmakäyttö on jonkinlainen "default", perusolettama. Lait eivät siis myötävaikuta kohtuukäyttöisen alkoholikulttuurin edistymiseen.

Pekka Iiskonmaki

Minulle Viro sanan ensimmäinen kirjain V -tarkoittaa halpaa Viinaa. Ei kun menoksi ja juomaan.

Suomi voisi käyttää Virosta siten viron kielistä nimeä Eesti. Prrkle.

Siitä tulee mieleen heti Etyyli ja Etanoli. S -shampanja. T -terävät ja I -Iriscoffee

Ei sekään auta. Juomahimo iskee aina.

Hannu Rautomäki

Noin 10 % väestöstä juo puolet Suomen alkoholin kokonaiskulutuksesta, joten ongelmat kasaantuvat suhteellisen pieneen ryhmään. Nekin ogelmat olisi vältettävissä.
Kysymys ei ole kuitenkaan alkoholin myynnin vapaudesta tai vaikeuttamisesta, sillä pitkälle alkoholisoitunut ihminen hankkii viinansa vaikka kiven ja kannon alta.

Kysymys on ensisijassa vallitsevasta suurtyöttömyydestä, näköalattomuudesta, vähävaraisuudesta, ja syrjäytymisestä, jotka saavat ihmisen tarttumaan pulloon ja etsimään helpotusta.
Siinä tunnetusti ajaudutaan ojasta allikkoon, ja ongelmat vain pahenevat.
Viite:
http://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoisk...

Pekka Iiskonmaki

''Noin 10 % väestöstä juo puolet Suomen alkoholin kokonaiskulutuksesta''

Suomessa on saman verran työttömiä, joten olet ratkaissut asian. Parhaimmat onnitteluni.

Hannu ei tiedä mitä Suomessa oikeasti tapahtuu. Ei Hannun tarvitse sitä tietääkään.

Hannu Rautomäki

Ilkeilysi sijaan voisit sitten valaista meitä muitakin, mitä Suomessa oikeasti tapahtuu?

"Pekka ei tiedä mitä Suomessa oikeasti tapahtuu. Ei Pekan tarvitse sitä tietääkään."

Yhtä perustelu vajaapäinen heitto, kuin omasikin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #11

#11
On siinä se ero, että Pekka ei suutu. Pekka ei ole emotionaalinen, vaan rationaalinen.

Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #13

Olet piilottanut rationaalisuutesi näkymättömiin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

Minä en sorru jeesusteluun. Olen käynynnä vähä muualkii.

https://www.youtube.com/watch?v=P59U0jFMxxo

Lisäksi olen Viron talousnousun isä. Ainakin yksi heistä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

H.R:"Noin 10 % väestöstä juo puolet Suomen alkoholin kokonaiskulutuksesta, joten ongelmat kasaantuvat suhteellisen pieneen ryhmään."

Olen pahoillani, mutten juuri pysty parempaan. Teen kuitenkin parhaani ja koska vähävarainen, niin ulkoistanut alkoholihankinnat avokilleni. Hän käy kylypylälomalla Tallinnassa ja samalla tuo itselleni muutaman salkun viruvalgeaa. Tätä nyt jatkunut jo jonkun aikaa, joten luulen että voimme pian päästä jo 60:een prosenttiin.

PS cocktaileja noista ei tule, mutta jotain sekotuksia kuitenkin.

Pekka Iiskonmaki

#12
Tuo on kaikissa tuntemissani perheissä käytäntö. Vaimoni toi minulle 3 litran pulloa Larsen VSOP konjakkia, kun satasella sai kolme pulloa.

Tämä oli ihan heräteostos. Vodka sopiin moneen asiaan. Minä säilön siihen mm. marjoja, ilman sokeria.

Vodkapulloon kolme-neljä vehnän tähkää kolmeksi viikoksi ja todella pehmeä snapsi.

Maarianheiniä pulloon ja saat hyvää lääkettä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Maarianhein%C3%A4t

''Jos ei sauna, viina ja terva auta, niin tauti on kuolemaksi''

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Pitäisikö valtion monopoliyhtiön ( nimi mainitsematta etten syyllisty laittomaan mainontaan) myöskin muuttaa nimensä koska se viittaa niin vahvasti tähän useimmissa maissa sosiaalisesti hyväksyttyyn nautinto- ja huumausaineeseen.

Pekka Iiskonmaki
Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Nyt kun cocktail-sana kielletään, niin cocktailtikut nimettäneen ruokanokaretikuiksi tms. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/450665/Coc...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset