Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Kansanedustajan syytä miettiä mitä puhuu

Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) tänään Keskisuomalaisessa julkaistussa kolumnissa Työtä Hakkaraisen tyyliin, kansanedustaja esittelee omia näkemyksiään työllisyystilanteen parantamiseksi. Hakkaraisen työllistämiskeinojen lisäksi hämäräksi jää kansanedustajan tietotaito termien käytöstä.

Hakkarainen päättää kolumninsa todeten, että: ”Jos meillä on varaa elättää kymmeniä tuhansia laittomia maahantulijoita, on meillä varaa myös vapauttaa nämä suomalaiset siitä ikeestä, jonka alla he ovat liian pitkään olleet.”

Ensinnäkin, Hakkaraisen soisi, jos ei nyt sentään opettelevan niin edes tarkastavan oikeat termit retoriikkansa tueksi. Laittomia maahantulijoita ei elä Suomessa kymmeniä tuhansia. Sen sijaan turvapaikanhakijoita Suomeen saapui vuonna 2013 noin 32 500, joita Teuvo lienee tarkoittanut.

Lainsäätäjänä Teuvo voi myös esimerkiksi työajallaan tutustua Suomessa vallitseviin käytäntöihin, kuinka tämä ”elättäminen” tässä maassa toteutetaan. Termejäkin voi opetella vaikka yhden viikossa, esimerkiksi Suomen pakolaisavun sivuilla.

Kansalaiset kuuntelevat ja seuraavat sitä, mitä kansanedustajat puhuvat. Siksi ei ole yhdentekevää, mitä kirjoitetaan ja sanotaan, varsinkin kun on kyse ihmisistä. Kansanedustajalla on käytössään Suomen parhainta osaamista ja tietotaitoa eduskunnan kautta. Tietopalvelu on yhden puhelinsoiton tai sähköpostin takana. Yksi hyvä keino on tarkistaa ensin faktat ja vaikka senkin jälkeen nukkua yön yli, ennen kuin suoltaa primitiivisen reaktion julkisuuteen. Etenkin jos sattuu olemaan kansanedustaja. 

Kansanedustajan työ on arvokasta. Se tulisi myös kansanedustajan muistaa.

www.joonaskönttä.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

J Ranta

Hakkaraiselta ei kukaan odota,asiaan tai tietämykseen perustuvaa dialogia.Hakkarainen puhuu kieltään se ei kehity tai muutu faktojenkaan edessä. Se perustuu vain ja ainoastaan tietämättömyyteen, tyhmyyteen ja puhtaaseen rasismiin. Hän ei edes osaa maalata sitä valkoiseksi, kuten kanssaveljensä perussuomalaisissa.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

"vapauttaa siitä ikeestä, jonka alla he ovat liian pitkään olleet"

Kysykääpä itseltänne, minkä ikeen alla suomalaiset ovat? Me maksamme edelleen pankkitukea 90-luvun takia - tällä kertaa menettämällä miljardien edestä verotuloja joka vuosi, koska tietyt pankit pitävät kirjanpidoissaan ja taseissaan 80-90 luvun velkakirjoja, joilla ei ole todellista saantoa. Luottotappioiden kirjaukset ja varsinkin luottotappioiden korkojen laittomat kirjaukset ovat aivan yleisiä. Verotarkastajat herätys - siellä on valtiolle miljardien potti.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Vaikka Hakkaraisen termit ovatkin hieman hukassa ei hän ihan väärässä ole.
Suomessa oli ja on vieläkin ihmisiä väärin perustein pakolaisina. Laittomia?

Puolueenne isä itse sanoi että lähes kaikki ruotsin kautta tulleet olisi voinut palauttaa saman tien.
Soisi että puoluetta noinkin lähellä oleva olisi asiasta tietoinen.

Tietysti on tredikästä lytätä jotain kansakoulun käynyttä sahuria koska hän on populisti.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Lain ja kansainvälisten sopimusten mukaan turvallisesta maasta saapuneet turvapaikanhakijat tulee palauttaa siihen maahan, mistä ovat saapuneet. Suomen osalta tämä tarkoittaa pääosin Ruotsia ja pienemmältä osin Venäjää.

Mikäli joku on lain vastaisesti saapunut maahan, eikö hän silloin ole laittomasti maassa? Siinäpä kirjoittajalle pohdittavaa.

Kannattaisi kirjoittajan hieman perehtyä asiaan, ennen kuin alkaa populistisesti piikittelemään istuvaa kansanedustajaa.

Marko Parkkola

Koko blogaus siitä, että kepulainen ei ymmärrä kansantajuista puhetta :)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepua johtava klikki ei ymmärrä paljoa muutakaan!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hakkarainen ei ehkä aina kaikkea ehdi hoksaamaan, mutta puhuu kyllä monesti suoraan näkemyksensä.

""Siksi ei ole yhdentekevää, mitä kirjoitetaan ja sanotaan, varsinkin kun on kyse ihmisistä. Kansanedustajalla on käytössään Suomen parhainta osaamista ja tietotaitoa eduskunnan kautta. Tietopalvelu on yhden puhelinsoiton tai sähköpostin takana. ""

Jonkun toisen, korkeakoulutetun ja toki viisaan ja pätevän moniosaajan olisi tuollainen opastus mielestäni kyllä pitänyt hoksata. Kun ei jappastele, ja kysyisi neuvoa, niin sillon pysyy nuhteettomalla ja pyhästi kirkastetulla kinttupolulla.. :)

Mitä mieltä blogisti on siitä pääministerin tekemästä, vastuuttomasta, ilman hallituksen antamaa siunausta tehdystä ja satoja miljoonia ihmisiä tavoittaneesta sähköisestä kutsusta/mainoksesta ? Voidaanko ministertason kutsun lähettäjä haastaa oikeuteen aihettamastaan monen miljardin kulusta Suomen valtiolle ? ( 700 miljoona aiheutunut tämän vuoden aikana, Suomen valtion vuosibudjetti lienee n 55 miljardia, joten 700 miljoonan kuluerä on merkittävä ylimääräinen menoerä, joka on poissa jostain muusta, esimerkiksi vaikkapa koulutuksesta. )

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

En ole Hakkaraisen kannattaja, mutta oikeassa hän kyllä on siinä, että ovat tulleet maahan ilman tarvittavia asiakirjoja. Voi kutsua ihan hyvin laittomasti maahantulleiksi. Ei se paljon tässä auta, että ilmoittautuvat turvapaikanhakijoiksi, jotka hakemukset sitten hylätään perusteettomina.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Rajanylitys turvapaikan hakemiseksi ei ole laitonta. On se kumma, kun tämä ei mene ravakkien kaaliin sitten millään.

Risto Laine

Minua se taas ihmetyttää, kun on turvapaikan hakijoita ja on hyvää elintasoa hakeva ihminen. Riippuu tietenkin missä yhteydessä näitä yhdistetään ja erotellaan.

Tämä viimeinen on mielenkiintoinen, kun jossain tilanteissa suvakin mielestä kaikki edustaa juuri tätä ryhmää. Herää tietysti paljon kysymyksiä, miksi juuri tälläinen ryhmä haluaa maksaa jostain kuppasesta laivamatkasta 3000-5000 euroa ja ottaa riski tulla hukkuneeksi välimereen. Lentolippu esimerkiksi Libyasta Roomaan maksaa 350-550 euron hujakoilla.

Ihmisoikeuksiin mielestäni kuuluu myös kunnioittaa toisen ihmisoikeutta, eikä käyttää tätä hyväksi ja vielä rikollisin menetelmin.

Näyttäisi siis olevan niin, ettei moni heistä tule rehellisin mielin, vaan moni heistä, siis nämä Elintaso ihmiset ovat: a: paperittomia ja b: käyttävät turvapaikan statuksella olevia väyliä surutta hyväkseen.

Tämä tekee toiminnan rikolliseksi, mikäli tälläinen henkilö tulee rajalle ja lausuu taikasanat "turvapaikka". Järjestäytyneen yhteiskunnan tulisi tuomita tälläinen toiminta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Tämä tekee toiminnan rikolliseksi"

Ei tee.

Jos haen asumistukea, enkä saa, en ole syyllistynyt silti mihinkään tuomittavaan enkä edes moitittavaan tekoon.

Ymmärrän, ettet halua maahanmuuttajia Suomeen. Sitä minä en ymmärrä, miksi yrität syyllistää maahan saapuneet. Miksi kohdistat vihapuheesi ja epäluulosi näihin ihmisiin asioiden sijaan? Et kunnioita ihmisiä. Vaikka näennäisesti puhut kahdenlaisista turvapaikanhakijoista, niputat kuitenkin jokaisen maahantulijan "elintaso ihmiseksi". Yleistäminen on vihapuhetta. Suuri osa saapuneista on saanut ja saa myönteisen päätöksen ja saa jäädä Suomeen. Syyllistät puheessasi kuitenkin jokaisen.

Vihapuheista on lyhyt matka tekoihin. Liian lyhyt.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #12

Mitenkähän tämä vihapuhe nyt sitten tulisi ymmärtää. Jos sanotaan, että maahanmuuttjat sitä maahanmuuttajat tätä (jokin negatiivinen asia) niin kyseessä on vihapuhe, josta ei ole pitkä matka tekoihin. Jos kuitenkin laitetaan maahanmuuttajan tilalle työtön ja puhutaan työttömät sitä työttömät tätä (negatiivisia asioita) niin kysymyksessä ei ole vihapuhe ja tekoja ei tarvitse pelätä. Samaa niputtamista ja yleistämistä. Nyt kun tuonne poliisiinkin ollaan oikein perustamassa ryhmä tutkimaan tätä "valtavaa" ongelmaa, niin pitäisiköhän tuo vihapuhe ensin määritellä. Ainakin minivaatimuksena olisi luettelo niistä jota se voi ylipäätään koskea.

Risto Laine Vastaus kommenttiin #12

En tiedä miten herra Niemeläinen oikein lukee ja ymmärtää, ei minulla ole turvapaikan hakijoita vastaan. Pointtini olikin elintasoa hakevien status ja sen määritelmä on maahanmuuttaja, ei turvapaikan hakija.

Ja elintasoa hakevat on viranomaisten mukaan tullut turvapaikan statuksella. Ja heille ei ole myönnetty turvapaikkaa, he eivät nauti sitä statusta.

70 luvulla Suomessa oli taloudellisesti kurjaa ja moni lähti Ruotsiin elintasoa pakoon. Tuskin he sanoivat rajalla "Turvapaikka". Vai sanoiko?.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kansanedustajia on 200kpl ja se on peilaus koko kansasta, tai ei ole ennen ollut, mutta nykyään on.

Sehän on selvä, että tuohon määrään mahtuu jo rasisteja, alkoholisteja ja muutenkin hieman vähemmällä kapasiteetilla varustettuja kansalaisia.

Se on hieno asia, että juntitkin pääsevät päättämään muiden junttien asioista.

Luuleeko joku, että Hakkaraisen lausunnot ovat yllättäviä? Näidenhän takia hänet on sinne valittu, ja valittu uudelleenkin. Demokratia toimii.

Jos ihmiset haluavat Hakkaraisen sinne, niin turha on äänestäjiä mollata, he ovat varmasti ajan tasalla ja Hakkaraisensa ansainneet.

Suomessa on yllättävän paljon Hakkaraisia, se pitää vaan hyväksyä, vai haluaako ''viisaammat'' jonkun puhdistuksen ehdokkaille.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ritala, olet oikeassa demokratiaosuudessasi. Olet oikeassa myös siinä, että eduskuntaan on valittu rasisteja.

Kansanedustajalla on vastuu puheistaan. Minusta vastuu on normaalikansalaista huomattavasti suurempi. Kun Hakkarainen puhuu asiattomuuksia laittomista maahantulijoista, kansalaiset tekevät yhtäläisyysmerkit sanan "laiton" ja sanan "rikollinen" välille. Luepa vaikkapa Laineen kommentti vähän ylempää.

Kun mietit, että tietyn kuulijakunnan mielestä kansanedustaja niputti ryhmän "turvapaikkaa hakeneet" ryhmäksi "rikolliset", huomaat, että kansanedustajan puhe on juuri sitä vihapuhetta, josta koko kansakuntamme yrittää nyt vimmatusti päästä eroon.

Kansanedustajan, olipa kuinka juntti tahansa, pitäisi lopettaa vihapuhe ihan ensimmäiseksi.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

"Kansanedustajan, olipa kuinka JUNTTI tahansa, pitäisi lopettaa vihapuhe ihan ensimmäiseksi."

Tässäpä mainio näyte asiallisesta puhetyylistä.

Ehkäpä demarien kannattaisi laittaa tarmonsa irtautumiseen äskettäin ilmi tulleeseen oman lapsen sarjaraiskaukseen. Nimittäin tekijä oli oululainen demari, ja demarien asettama lautamies. Jonkun demarin tulisi sanoutua moisesta iljettävyydestä irti ja tuomita se. En ole lainkaan vakuuttunut että sellaista demaria tästä maasta löytyy.

Toimituksen poiminnat