Lisää oikeuksia 16-vuotiaille

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on uudistamassa ajokortin suoritusvaatimuksia. Ajokorttiopetusta uudistamalla ja digitalisaatiota hyödyntämällä tavoitteena on muun muassa alentaa tolkuttoman kalliiksi tullutta ajokortin hankintaa. Samalla olisi tilaisuus tarkastella ajokortti-iän laskemista 16-vuoteen

Tällä hetkellä 15-vuotiaat saavat mopokortin kautta mahdollisuuden ajaa liikenteessä mopoautoilla. Ne ovat kaupunkiliikenteessä samalla viivalla oikeiden autojen kanssa, mutta niiden turvallisuus on vaaratilanteissa vähintään kyseenalainen. Oikeat henkilöautot lisäisivät turvallisuutta.

Alle 18-vuotiailla voisi olla autossa esimerkiksi 60:n tai 80:n km/h pakollinen merkintätarra ja auto voitaisiin muutoin teknisesti rajoittaa sopivaksi katsotulle nopeudelle. Ajokorttiuudistuksen ohessa tämän asian tarkastelulle olisi luonnollinen tilanne.

Samalla kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) voisi tarkastella äänestysikärajan laskemista 16-vuoteen. Tämä olisi konkreettinen toimenpide nuorten demokratiaosallisuuden edistämisessä. Velvollisuuksien lisääntyessä myös oikeuksien soisi lisääntyvän. Kokemukset osallistumisesta nuorena kantavat myös myöhemmin äänestämiskäyttäytymisessä.

Ensi kevään kuntavaalit tulevat liian nopeasti, mutta sopiva ajankohta olisi jo vuoden 2018 presidentin- ja maakuntavaalit. Presidentinvaaleissa kourallinen valtionpäämieheksi haluavia on koko kansan suurennuslasin alla ja ehdokkaiden erot ovat helpommin hahmotettavissa, kuin suuremman ehdokasjoukon vaaleissa. Tätä myötä kiinnostus myös uusiin maakuntavaaleihin olisi helpommin iskostettavissa. 

www.joonaskontta.fi

joonaskontta
Keskusta Jyväskylä

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu. Keski-Suomen maakuntavaltuutettu. Aktiivinen liikunnan harrastaja. www.joonaskönttä.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu