Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Suomen paikka on ja pysyy lännessä

Pääministeri Juha Sipilä otti puheessaan Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa 23.4. Jyväskylässä lyhyesti kantaa myös Suomen ulkopolitiikkaan. Sipilä linjasi selkeästi, että: ”Lännessä on perheemme ja arvoyhteisömme.” Samalla Sipilä korosti pohjoismaisen viiteryhmämme tärkeyttä ja toimivia suhteita kaikkiin ilmansuuntiin.

Tämä on selkeä ja luonnollinen linja Suomelle, vaikka Suomen ulkopoliittisesta asemoitumisesta aika ajoin viritetään keskustelua. Keskustelu on aina tervetullutta, mutta Suomen paikka on ja pysyy lännessä. Tästä ei ole epäselvyyttä.

Viimeistään liityttyämme Euroopan unioniin vuonna 1995 sitouduimme EU-jäsenyyteen ja sen perusarvoihin. Suomi ei ole enää tänä päivänä puolueeton maa.

Sen sijaan sotilaallisesti liittoutumattomia me olemme edelleen. Venäjän toiminta on lisännyt epävakautta Euroopassa ja myös Suomi on reagoinut tähän. Nykyinen hallitus jatkaa puolustusvoimauudistusta ja on lisännyt puolustusvoimien määrärahoja.

Mahdollinen NATO-jäsenyys vaatii mielestäni kansan tuen ja siihen liittymisen tulee käydä vain kansanäänestyksen kautta. Mikäli päätyisimme harkitsemaan NATO-jäsenyyttä, olisi valtioneuvoston tehtävä varmistaa objektiivinen keskustelu, jossa selviää mahdollisen jäsenyyden hyvät ja huonot puolet. Keskustelu tulisi käydä ilman pelkoa tai kiihkoa – tosiasioihin perustuen - jotta kansalaiset pystyisivät tekemään faktapohjaisen päätöksen.

Toistaiseksi nykyinen ratkaisumme on kuitenkin oikea. Olemme osa läntistä arvoyhteisöä ja huolehdimme turvallisuudestamme diplomatian ja uskottavan puolustuskykymme kautta, sotilaallisesti liittoutumattomana.

www.joonaskönttä.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

' Mahdollinen NATO-jäsenyys vaatii mielestäni kansan tuen ja siihen liittymisen tulee käydä vain kansanäänestyksen kautta ' jotta valtioneuvosto saisi oikean kuvan objektiivisen keskustelun pohjaksi jne.

Tärkeä kysymys kyllä, ja laitat tässä kysymyksessä demokratian toimimaan puhtaasti, ilman välikäsiä, luottaen kansan arvostelukykyyn ja tietotaitoon. Saman mallin mukaan pitää myös äänestää Eurosta ja EU hun kuulumisesta, vai mitä blogisti on mieltä ?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Hei Joonas! Olen elänyt monta vuosikymmentä enemmän kuin sinä ja olen aina pitänyt isestään selvyytenä niin sanottujen länsimaisten arvojen noudattamista.

Miksi sitä juuri nyt epäillään, että suomalaiset ovat ne hukkaamassa?

Mitä tällä "lännellä" tarkoitetaan mihin meidän nyt oletetaan kuuluvan?
Mitä uusia arvoja EU on tuonut?
Mitä Natolta saisimme arvomailmaamme?

Pekka Iiskonmaki

''Suomen paikka on ja pysyy lännessä''

Käytäntö on ihan muuta, mutta se on Suomessa maan tapa. Puhutaan yhtä ja tehdään toista. Ei uppoa enään valtaosasta kansaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Blogin otsikko ja ensimmäinen puolisko on tiukkaa asiaa, jonka allekirjoitan täysin omalta osaltani.

"Sen sijaan sotilaallisesti liittoutumattomia me olemme edelleen..." -- Valitettavasti, ja poliittisista syistä tahallaan tietämättömyydessä pidetyn kansamme tunneperäisten asenteiden johdosta.

http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18836...

Ylihuomenna on määrä julkistaa Sipilän hallituksen teettämä selvitys Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Toivottavasti tiedon pimittämisen ja propagandan sijasta myös julkinen sana YLE:stä lähtien alkaa antaa tosiasioihin perustuvaa taustatietoa Pohjois-Atlantin liitosta kansallemme, jonka poliitikkomme ovat maalanneet nurkkaan turvallisuuspoliittisesti oman lyhytnäköisyytensä takia.

Kansan syvien rivien tunnereaktioiden varassa ei voi tehdä tarkoituksenmukaista järkevää turvallisuuspolitiikkaa. Ei todellakaan ole mitään sattumaa, että YYA-sopimuksesta ei aikoinaan päätetty kansanäänestyksen pohjalta -- ja sehän oli silloisessa tilanteessa maallemme aivan välttämätön Josif Stalinin rauhoittamiseksi. Ikävä kyllä, liian moni jäi henkisesti sen vangiksi ja korotti sen uskonkappaleen asemaan, aivan kuin se olisi ikuisesti yleispätevää totuutta täysin muuttuneessa ja väärässäkin asiayhteydessä.

Toivottavasti kansamme oppii ajoissa käsittämään, mitä merkitsisi yksin puolustautuminen suurvaltaa vastaan, jos sille on tällä kertaa tarjolla toimiva vaihtoehto, toisin kuin oli 1939.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Alpo Rusi ja Elina Lepomäki: "Venäjä pyrkii laajentamaan poliittis-sotilaallista vaikutusaluettaan ja siirtämään geopoliittista rajalinjaa lännemmäksi. Suomen turvallisuuspoliittinen asema on vaikeutumassa, jos maa uhkaa jäädä Euroopan pohjoisessa eristyksiin."

http://www.verkkouutiset.me/rusi-ja-lepomaki-suome...

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Varmasti näin olisi, jos: "Suomen turvallisuuspoliittinen asema on vaikeutumassa, jos maa uhkaa jäädä Euroopan pohjoisessa eristyksiin." Tällä hetkellä Suomi ei ole kuitenkaan jäämässä eristyksiin pohjoisessa, joten kyseessä on iso JOS. Suomen asema on toistaiseksi vakaa ja presidentti Niinistö on onnistunut hyvin tämän aseman turvaamaan. Koko ajan on toki syytä olla valppaana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Meitä, jotka muistamme Kekkosen ajan, huolestuttaa ulkopolitiikan kasvava presidenttivaltaisuus. Vähintään voi presidentti Niinistön diplomatialta odottaa tasapuolisuutta Euroopan keskeisissä kiistakysymyksissä. Sitä taustaa vasten vastaamaton kysymys on, minne jäi ilman selityksiä peruttu Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon vierailu Helsinkiin.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

"Suomen asema on toistaiseksi vakaa ja presidentti Niinistö on onnistunut hyvin tämän aseman turvaamaan. Koko ajan on toki syytä olla valppaana."

Jos teippaa mökistään ikkunat umpeen, voi rauhassa todeta, että turvallisuusasema on vakaa. Vielä vakaampi se on, kun valtiojohto teippaa puoluepomojen suut, ettei ilmoille vahingossakaan pääse kielletty N-sana.

Ilkka Huotari

Alpo Rusi: "Venäjä tavoittelee uutta maailmanjärjestystä, jossa Euroopan unioni ja Yhdysvallat olisivat altavastaajan asemassa."

Tavoitteleeko? Tuohan olisi aivan epärealistinen tavoite.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Otsikoit kirjoituksesi : ” Suomen paikka on ja pysyy lännessä”. Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että Suomen ja Venäjän välinen 1300 km pitkä raja on ”idän ja lännen välinen raja”. Suomi on siis selkeästi osa länttä eikä mikään harmaa vyöhyke tai ”ei kenenkään maa” idän ja lännen välillä, jollaiseksi osa kansasta haluaa meidät mieltää. Emme siis ole sitoutumattomia emmekä puolueettomia vaan kuulumme länteen.

Kirjoitit: ”NATO-jäsenyys vaatii mielestäni kansan tuen ja siihen liittymisen tulee käydä vain kansanäänestyksen kautta” . Oletko sitä mieltä, että Suomen Eduskunnalla ei ole kansan tukea? Eikö Suomen ylin päättävä elin ole mielestäsi pätevä tekemään asiasta päätöstä.

On varsin kummallista, että viimeksi kun kansa valitsi edustajiaan tähän tärkeään tehtävään, ehdokkaiden Natokantaa ei juurikaan kyselty, tai jos kyseltiin, vastaukset olivat ympäripyöreitä, ”ei ole ajankohtaista juuri nyt” –tyyliin. On erittäin tyhmää, vastata noin. Tämä on suuren luokan vatulointia ja populismiä etenkin kun tiedetään mielipidetiedustelujen prosentit.

Vallalla on helppo ajattelu, kun nyt ei ole kriisiä, ei meillä ole mitään hätää. Vastaava typeryys näkyy taloudessa. Kipeät päätökset tehdään aina liian myöhään, vasta kun kriisi on jo selvästi päällä.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Mielestäni NATO-jäsenyys on niin suuri asia, että siinä on syytä kysyä suoraan kansalta. Kuten Villikari toteaa, Suomi on selkeästi osa länttä, eikä mikään harmaa vyöhyke. Tästä ei ole epäselvyyttä. Historian saatossa asemamme ei ole aina ollut näin selkeä, mutta nykyään on. Olemme ansioituneet keskustelemaan ja tekemään yhteistyötä myös Venäjän kanssa, mutta se ei vie Suomea "harmaalle vyöhykkeelle".

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Mielestäni NATO-jäsenyys on niin suuri asia, että siinä on syytä kysyä suoraan kansalta" -- OK, suuri on asia, mutta ennen kysymistä olisi sentään reilua varmistaa, että kansa todella perustaa vastauksensa riittäviin faktatietoihin siitä, mitä siltä kysytään. Nythän on vallinnut tiedon pimennys ja "keskustelua" Natosta on käyty pääasiassa pelkistä mielipiteistä osin harhaluulon varassa, koska toisin kuin ennen taannoista EU-kansanäänestystä, liittymisen mahdollisena kohteena olevasta organisaatiosta ei tähän mennessä ole haluttu kertoa kansalle mitään eikä antaa sille tiedollisia eväitä.

Mitä arvoa turvallisuuspolitiikalle ylipäätään on neuvoa-antavalla kansanäänestyksellä tunneperäisistä uskomuksista ja luuloista vailla asiatiedon pohjaa?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

re # 7

Minunkin mielestäni suhtautuminen Natoon on niin suuri kysymys, että kansan edustajillakin pitäisi olla siitä ihan omakin mielipide. On täydellistä vastuun pakoilua jättää se kertomatta.

Tällä viikolla julkaistaan hallituksen tilaama "Nato-selvitys". Sen jälkeen olisi todella kiintoisaa tietää, mitä "edustajamme" ovat mieltä asiasta, vai ovatko mitään.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Anteeksi vaan, minun maalaisjärjellä ei tajua mistä on kysymys?

Ensi vuona tulee 100 vuotta, kun Suomi itsenäistyi. Tänä aikana käytiin sota ja Suomi säilytti itsenäisyytensä.

Itänaapurin kanssa on aina ollut tämä tuhannenkilometrin raja ja toivottavasti tulevaisuudessaki.
Epävakaina aikona Suomi teki politiikkaa, joka varmisti että pysymme itsenäisinä. Naapurin kanssa elettiin kauppaa tehden naapurisopua vaalien, niin itään kuin länteenkin.

En ymmärrä mitä tarkoitetaan tuolla harmaalla vyöhykkeellä, josta on pois päästy.

Kertokaa hyvä herrat mikä valaistuminen nyt on koittanut?

"Olemme ansioituneet keskustelemaan ja tekemään yhteistyötä myös Venäjän kanssa, mutta se ei vie Suomea "harmaalle vyöhykkeelle"

On sitä yhteistyötä tehty ennenkin, ensin Venäjän kanssa, sitten Neuvostoliiton kanssa ja nyt taas tehdään yhteistyötä Venäjän kanssa.

Ei mikään uusi asia tuo yhteistyö mielestäni.

Kattokaappas, esim. norjalaisille itä alkaa jo Ruotsista, jos näitä asioita ilmansuunnittain katsotaan ja venäläisille me olemme ilman muuta länttä.
Rauhoittaako tämä?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Suomen paikka on ja pysyy lännessä2

Suomen paikka EI ole lännessä, EI idässä, vaan niiden VÄLISSÄ.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Nenonen, tarkkaan ottaen sinunkin napasi on idän ja lännen välissä, riippumatta siitä missä päin maapalloa olet, edellyttäen ettet seiso jommalla kummalla navalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset