Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Belgiassa tikittää aikapommi

Brysselin terrori-iskujen jälkeen ilmapiiri Belgiassa on ollut kaksijakoinen. Toisaalta pääministeri Charles Michel on myöntänyt Belgian epäonnistuneen terrorismintorjunnassa, mutta  kiistänyt Belgian olevan niin sanottu epäonnistunut valtio. Ihmiset Brysselissä ovat palanneet varsin nopeasti arkirutiineihinsa, joskin politiikassa likapyykkiä aletaan vasta selvittämään. Uusien iskujen pelko on silti aistittavissa, eikä Belgian osaamisesta olla täysin vakuuttuneita.

EU-parlamentissa vaatimukset perustaa uusi EU:n tiedustelupalvelu kasvaa. Europolin, Frontexin, yhteistyösopimusten ja kymmenien kansallisten tiedusteluviranomaisten yhteistyöhön ei uskota. Tietoa on valtava määrä, mutta se ei kaikissa tapauksissa liiku tiedusteluviranomaiselta toiselle. Euroopan raja- ja merivartioston perustaminen on niin ikään toteutumassa, ainakin jossain muodossa.

Lehtiväitteiden mukaan osa Brysselin terrori-iskujen tekijöistä olisi ollut USA:n terroristilistalla. Niin ikään väitteiden mukaan Turkki oli varoittanut Belgiaa ja Alankomaita Turkista saapuvista jihadisteista. Saksalaislehti Bildin tietojen mukaan yksi terroristeista olisi niin ikään toiminut Euroopan parlamentin siivoojana jo vuosina 2009 ja 2010. Jos NATO-valtioiden välillä tieto ei liiku tai sitä ei kyetä käsittelemään, tuntuu melko turhalta perustaa jälleen yksi uusi tiedusteluviranomainen kaikkien järjestelmien päälle.

Ymmärrän ajatusta uuden tiedustelupalvelun perustamisen takana. Tiedonkulussa on selkeitä puutteita ja yhtenäisellä organisaatiolla olisi etunsa globaalissa taistelussa terrorismia vastaan. Myös vaihtoehtoa laajentaa Europolin toimintaa tulisi tässä yhteydessä harkita. On kuitenkin muistettava, että terroristit olivat toisen polven maahanmuuttajia ja jo olemassa olevat tiedusteluviranomaiset olivat tietoisia osasta näistä terroristeista. Belgian parlamentin tutkimuskomission tehtäväksi jääkin selvittää, tehtiinkö terrorismintorjunnassa laiminlyöntejä ja jos, niin millaisia.

Terrorismia ei voi kuitenkaan voittaa, ellemme puutu myös sosiaalipoliittisiin ongelmiin. Molenbeekin kunta säilyy EU:n ruutitynnyrinä niin kauan, kunnes saamme tuon alueen sosioekonomista tilannetta parannettua. On vain ajankysymys milloin seuraava isku tapahtuu, ellemme ryhdy välittömiin toimiin. On myös mahdollista, että nyt on jo liian myöhäistä.

Molenbeekissa nuorisotyöttömyys asettuu 30-40 prosentin välimaastoon ja tämä jo itsessään edesauttaa syrjäytymisen kierrettä. Ilman kunnollista integroitumista ympäröivään yhteiskuntaan rikollisuuden houkuttelevuus kasvaa. Rikollisuus ja pettymys yhteiskuntaan luo pohjaa ääriajattelulle.

On muistettava, ettei 100 prosenttista turvaa ole. Voimme kuitenkin ennaltaehkäistä merkittävän määrän riskejä toimimalla euroopanlaajuisessa yhteistyössä, panostamalla tietojenvaihtoon ja ehkäisemällä syrjäytymistä.

Hyvinvointivaltio säilyy parhaana aseena terrorismia vastaan myös tulevaisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Rainer Salejärvi

Kun ainakin minun käsitykseni mukaan tähän mennessä terrori-iskuihin osallistuneista pääosa on ollut sellaisia, joiden asiat ovat olleet mm. opiskelua ja työtä silmälläpitäen enempi vähempi normaalilla tolalla, niin minulle jää varsin vieraaksi, mitä blogisti haluaa kertoa toteamalla, esimerkiksi että: “Molenbeekin kunta säilyy EU:n ruutitynnyrinä niin kauan, kunnes saamme tuon alueen sosioekonomista tilannetta parannettua”

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Valitettavasti järkevän tekemisen keksiminen edes pidemmällä aikavälillä Molenbeekkien sun muiden ongelma-alueiden väestölle ei ole helppoa. Monella on lähes koko elämä ollut tuota "syrjäytymistä", onko se enää edes mahdollista käytännössä?

Kyseessähän ei ole "normaaliin elämään palaaminen", sitähän ei koskaan ollutkaan.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Esimerkiksi tämän siivoojan osalta tilanne on ollut ilmeisesti vielä noin vuosina tasapainoisesti - työ ja ei rikosreskisteriä. Jossain kohtaa radikalisoituminen on kuitenkin tapahtunut. Aivan "normaalia" elämää näiden terroristien kohdalla ei kuitenkaan voi sanoa, he eivät ole kunnolla kiinnittyneet osaksi yhteiskuntaa. Työ ja laajat hyvät sosiaaliset verkostot pitävät parhaiten kiinni meidät kaikki ympäröivästä yhteiskunnassa.

Kuten myös sanoin, osin on jo myöhäistä, eikä jo syrjäytyneitä ole ollenkaan helppoa saada pois syrjäytymisen kierteestä.

Rainer Salejärvi

Anteeksi, mutta en ymmärrä aluksi, enkä lopuksi, mitä haluat mm.siivoojaan liittyvällä kommentillasi kertoa, mutta olisin kovasti kiitollinen, jos jollakin konkreettisella esimerkillä pystyt osoittamaan, että nyt arvioitavina olevien terroristi-iskujen taustalla on nimenomaan ollut iskuihin osallistuneiden syrjäytyminen tai muutoin huono sosiaalinen asema. Muussa tapauksessa kirjoituksen sanoma jää enempi vähempi vieraaksi.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä Vastaus kommenttiin #4

Emme voi olla hyvistäkään tiedustelujärjestelmistä huolimatta varmoja, kuinka estää väkivaltaa, jos ihmisellä vain napsahtaa päässä. Mutta voimme ehkäistä syrjäytymistä.

Useiden arvioiden mukaan syrjäytyminen on ollut keskeinen syy terrorismiin lähtemiselle. Näin on todennut mm. Belgian sisäasianministeriö ja Euroopan parlamentti mietinnössään kulttuurien välisestä dialogista, kulttuurillisesta monimuotoisuudesta ja EU:n perusoikeuksien edistämisestä koulutuksen kautta. Vastaavia muitakin lähteitä on helposti löydettävissä esimerkiksi lyhyellä hakukonehaulla.

Rainer Salejärvi Vastaus kommenttiin #6

Hyvä Joonas Könttä

Et vieläkään antanut yhtään konkreettista esimerkkiä jonka kautta voidaan päätellä, että nimenomaan huono sosiaalinen asema tai syrjäytyminen olisi ollut sellainen tekijä, jonka avulla voidaan selittää arvioitavina olevat iskut.

Kun otetaan huomioon tähänastisten tekijöiden taustat ei ole millään tapaa mielekästä vetää yhtäläisyysmerkkejä syrjäytymisen ja tapahtuneen terrorismin välille.

Tekijät ovat pääasiassa olleet työelämässä tai opiskelijoita.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Könttä, onko Suomi julistettu pommivapaaksi alueeksi ?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta Belgian kuten Alankomaidenkin suuret perusvirheet tehtiin jo kauan sitten, kun immigraatio-politiikka oli lepsua. Osa niistä juontuu siirtomaahistorian jälkilaineisiin asti.

Asuessani Alankomaissa (n. 10 vuotta ennen blogistin syntymää), maa oli päättänyt, että ko. vuoden loppuun asti kuka tahansa siirtomaiden asukas - siis kansalainen - voi muuttaa emämaahan. Totta kai se aiheutti valtavan vyöryn mm. Surinamista ja Indonesiasta. Mistäkö sen tiedän. No, asuin tällaisen maahantulijan alivuokralaisena.

Myös kovan rikollisuuden, huumeiden, prostituution ja hallitsemattoman maahanmuuton ongelmat olivat jo tuolloin näkyvissä. Näitä ongelmia toin esille ja niistä varoitin jo 1980-luvulla. Belgialaiset voisivat kertoa oman maansa virheistä. Kannattaa kysyä.

Tämän päivän ongelmia olisi kyettävä katsomaan myös menneisyyden virheiden tulokulmasta. Siksi Suomessa on juuri nyt oltava hyvin tietoisia siitä, millaisia heijastuksia moni "hyvältä kuulostava" ratkaisu tänään, saattaa sisältää esim. kulttuurisesti, sosiaalisesti tai taloudellisesti pidemmässä aikaperspektiivissä.

Koska en kuulu puolueisiin, en ole voinut olla poliitikkojen avustajana, eivätkä politiitikot välttämättä kaipaa sellaisia neuvonantajia, joiden tiedot ja kokemukset poikkeavat virallisesta totuudesta.
Koko ns. Eurooppa-hankkeen kaatuminen tai pystyssä pysyminen riippuu tästä. Veikkaan pitkäaikaista prosessia, jossa EU vähitellen murenee...

Ilkka Huotari

Länsi on sodassa ISIS:iä vastaan, ja samaan aikaan se ottaa satojatuhansia nuoria, asekuntoisia miehiä pakolaisiksi ISIS:n alueelta. Alueelta, jossa islamilainen identiteetti on voimakas tekijä....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset