Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Lännen ja Venäjän suhteet lientymässä

Ukrainan vallankumous vuonna 2014 aloitti tapahtumasarjan, jonka aikana Venäjä liitti Krimin alueen itseensä. Tämä johti lopulta lännen ja Venäjän välisten suhteiden paluuseen likimain kylmänsodan aikaan, sillä Neuvostoliiton sortumisesta alkaen nämä suhteet olivat kehittyneet ja tiivistyneet. Ukraina on edelleen epävakaa ja tilanne on kehittymässä niin sanotuksi jäätyväksi konfliktiksi. Lännen ja Venäjän kireässä suhteessa on kuitenkin näkyvillä lientymisen merkkejä.

Syyrian sekasortoinen tilanne ja kasvanut terrorismin uhka ovat lähentäneet jälleen USA:n ja Venäjän suhteita. Tällä viikolla Moskovassa tavanneet USA:n ulkoministeri John Kerry ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat syvenevästä yhteistyöstä ISIS:n ja terrorismin vastaisissa taisteluissa. Myös uudesta tapaamisesta sovittiin. Valkoisen talon mukaan yhteistyö Venäjän kanssa ei kuitenkaan tarkoita Ukrainan hylkäämistä, kuten muun muassa The Guardian uutisoi. Asennemuutos on kuitenkin nähtävissä.

Tulehtuneet välit ovat näkyneet myös aiemmin hyvällä tasolla olleissa Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa. Viimeisen vuoden ajan suhteita on pääasiassa hoidettu presidentti Niinistön ja virkamiesten kautta. Muutos voi kuitenkin tapahtua nopeasti. Suomenmaan mukaan pääministeri Juha Sipilä tapaa venäläisen virkaveljensä Dimitri Medvedevin ensi vuonna. Edellinen pääministeritason tapaaminen menee Sotshin vuoden 2014 olympialaisiin ja pääministeri Kataisen kaudelle.

Euroopan unionin ulkoasianvaliokunnan, sekä EU:n ja Venäjän suhteista vastaavan valtuuskunnan puheenjohtajat ovat niin ikään matkustamassa Moskovaan. Tällä matkalla on tarkoitus pohtia mahdollisuuksia lisätä jäissä ollutta parlamenttien välistä vuoropuhelua. Samaan aikaan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Elmar Brok on kuitenkin vakuuttanut, ettei Ukrainaa unohdeta: "Ukraina säilyy yhtenä pääprioriteettina Euroopan parlamentin ulkopolitiikan agendalla."

Ukrainan hylkäämisestä ei ole kyse, mutta selvää liennytystä on ilmassa. Samalla erityisesti EU odottaa Venäjältä vastavuoroisuutta. Tietynlainen "status quo", joka on vallinnut, on murtumassa. Krimin laitonta valtausta ei tulla hyväksymään ja on odotettavissa, että lännen asettamat talouspakotteet Venäjää vastaan tulevat saamaan jatkoa. On silti mielenkiintoista pohtia, onko nyt tapahtumassa selkeä käännekohta. Edeltävätkö nämä tapahtumat uutta lukua lännen ja Venäjän välille.

Maailman huomio on kääntynyt Syyrian ja terrorismin vastaiseen taisteluun. Onko Ukraina siis unohdettu? Toivottavasti ei. On erittäin tärkeää, että lännen ja Venäjän väliset suhteet palautuisivat paremmalle tasolle. Esimerkiksi Suomi on joutunut maksamaan kovan hinnan yhteisistä Venäjän vastaisista toimista. Samalla on kuitenkin tärkeää, että pidämme kiinni periaatteistamme ja emme hyväksy Venäjän suorittamaa laitonta Krimin valtausta - niin juhlapuheissa, kuin myös teoissa.

Tulevana vuonna voi kuitenkin olla edessä tilanne, jossa myös talouspakotteiden purkamista tullaan miettimään. Krimin asemaa ei tulla hyväksymään ja Krimin alueeseen liittyvät pakotteet tulevat olemaan voimassa pitkään. Sen sijaan kovimpia eli niin sanotun kolmannen vaiheen pakotteita voidaan harkita poistettavan. Nämä viimeisimmät pakotteethan tulivat voimaan vasta malesialaisen lentokoneen alasampumisen jälkeen - eivät suoraan Venäjän valloitettua Venäjän. Tämä suhteiden lientymisen kehitys on toivottavaa, mutta se edellyttää vastavuoroisuutta ja lupausten toteuttamista. Kaikilta osapuolilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää parhaillaan suurta lehdistötilaisuutta Moskovassa. Hän vihjasi, että "Turkki päätti nuolla Yhdysvaltoja yhdestä tietystä paikasta." Tällä hän sai yleisöltä ensimmäiset suuret aplodit. Hirveän hyvältä tuo venäläisten touhu ei näytä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Putin äsken Ukrainasta: "Emme ole koskaan sanoneet, ettei siellä olisi ollut sotilaallisen alan ihmisiä suorittamassa tiettyjä tehtäviä." Tähän asti Venäjä on johdonmukaisesti kieltänyt, että sillä olisi sotilaita Ukrainassa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Asetettujen pakotteiden syyt eivät ole miksikään muuttuneet eikä niiden purkamiselle ole mitään perustetta.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Mikään kehitys ei ole suoraa, mutta näkisin tämän olevan nyt vallitsevan kehityksen suunta - siis liennytys.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Liennytys - détente - tuo suuhun pahan maun 1970-luvulta. Liennytyksen aikana Yhdysvallat ja sen läntiset liittolaiset eivät kyenneet torjumaan Neuvostoliiton mahdin kasvua Euroopassa ja koko maailmassa. Tuo ajanjakso alkoi pian Tshekkoslovakian vuoden 1968 miehityksen jälkeen ja jatkui aina Ronald Reaganin valtaantuloon Yhdysvalloissa 1980-luvun alussa.

Jos esimerkiksi Ukrainan kysymyksessä aiotaan luistaa, parempi olisi kutsua jollain muulla nimellä kuin liennytys. Se oli Suomessakin vaikeaa aikaa.

Käyttäjän kariku kuva
Kari Kulju

40-luvullakin yhteinen vihollinen yhdisti nuo kaksi oikein liittolaisiksi.
Kun Saksa lyötiin, päästiin taas päiväjärjestykseen ja alkoi kymmenien vuosien ärhentely.

Ukraina on jonkinlaisella tauolla. Jäätynyt konflikti lämmitetään, kun Syyriasta saadaan joku tulos.

Jorma Lehmonen

Tuossa jo puolivuotta sitten ennustelin että aikansa EU- ja USA jatkavat itkuvirsiään Ukrainasta ja Krimistä ja sitten pikkuhiljaa asia unohtuu ja nuo Suomelle ja suomalaisille erittäin kalliit pakotteet puretaan pikkuhiljaa. Persaukinen sekasortoinen Ukraina ei ole enää millään tavalla kiinnostava ja kun rahakin taas pikkuhiljaa pitäisi saada pyörimään niin annetaan asian olla tuumaavat Merkelit ja Obamat.

Kyllä kait länsivallatkin ovat jo nyt viimeistään huomanneet minkälainen sekasortoinen sekametelisoppa koko Ukraina on. Pitäkööt Putin hyvänään jos enään edes kelpaa hänellekään.

Raha on jo voittamassa jopa suurvaltojen etupiiriajattelun. Poliitikot nyt muodon vuoksi vielä vähän aikaa louskuttavat leukojaan mutta kun nyt on löydetty yhteinen vihollinen ISIS niin senmyötä asia unohtuu.

Pakotteiden syyt eivät kait ole Varsion mukaan muuttuneet mutta rahalla on suurempi vaikutusvalta kuin millään ideologialla tai oikeudenmukaisuudella ja sitäpaitsi ilman Venäjän apua Ukraina kyntänee syvässä suossa vielä vuosikymmeniä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jorma Lehmonen

Et taida juurikaan seurata uutisia. Putin irtisanoo vapaakauppasopimuksen Ukrainan kanssa. Sopimus päättyy 1.1.2016. On selvää, että sopimuksen päättyminen vaikeuttaa edelleen Ukrainan taloutta, mutta Venäjä on nyt luovuttanut Ukrainan länteen. Se on se hyvä uutinen.

Ukraina maksaa sunnuntaina Venäjälle $3 miljardin lainansa. Ukraina ja IMF eivät suostuneet Venäjän asettamiin lainan jatkamisen ehtoihin, jotka olivat lähinnä kiristystä.

Vastavuoroisesti IMF on rakentamassa $17 miljardin dollarin lainapakettia Ukrainan kanssa.

Vastaavasti EU:n ja Ukrainan solmiman DCFTA-vapaakauppasopimuksen on määrä astua voimaan ensi vuoden alussa.

Venäjän mukaan Ukrainan ja EU:n välinen vapaakauppasopimus olisi voinut johtaa eurooppalaisen tuontitavaran vyöryyn Venäjälle, jos Venäjän ja Ukrainan sopimus olisi ollut edelleen voimassa. Samalla se olisi heikentänyt venäläisten tuotteiden kilpailuasemaa Ukrainan markkinoilla.

Se mitä tiedämme Ukrainan holtittomasta taloudesta, kurjuudesta, korruptiosta, veronkierrosta, oligarkeista ja ihmisoikeuksien polkemisesta ovat perintöä Neuvostoliitosta ja Venäjältä. Nyt siitä on mahdollisuus päästä ajan kanssa eroon.

Ukraina tulee siirtymään tulevien usean vuoden aikana demokratiaksi, mutta joka tapuksessa eurooppalaiseksi valtioksi.

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Kepulaiset ovat olleet aina valmiita ryssän nöyristelyyn. Jo Kekkonen Noottikriisistä lähtien. Ei kerrassaan mitään selkärankaa.

Diktaattori Putinin kädet ovat niin veressä Ukrainan ja Syyrian teurastusten johdota, ettei Lännen tule antaa noin vain anteeksi, vaan kauppapakotteet jatkukoon.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

En ymmärrä miten kepulaisuus liittyy näihin globaaleihin ilmiöihin, joita nostin esille. Kirjoitin myös ettei tilannetta tule unohtaa. Suosittelen lukemaan kirjoituksen uudelleen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ainakin rahavirrat Suomesta EU:n kautta Ukrainalle lisääntyvät.

Jorma Lehmonen

Ilkka Varsio

Uskotko todellakin että Ukrainasta voisi tulla demokratia ? Kaikki rahat mitkä IMF tai EU + USA syytävät Ukrainaan uppoavat pohjattomaan korruptioon. Mitä se sai aikaan ensimmäisellä tukipaketilla ? Ei edes pystynyt maksamaan 3 miljardin lainaansa Venäjälle ja miksikö ? koska nykyiset vallanpitäjät pistivät rahat taskuihinsa.

Kyllä Ukraina on jo niin syvällä että ei näemmä edes kelpaa enään Putinillekaan koska Venäjä sai jo haluamansa elikkä itäiset osat ja Krimin. Kenties Mariopol saattaisi heitä vielä kiinnostaa mutta riippunee minkälainen marionettihallitus siellä tulee seuraavan vallankumouksen jälkeen valtaan.

Ja tästä on seurauksena vain lisää elintasopakolaisia EU:n alueelle. Ukraina lienee ainoita entisiä neuvostotasavaltoja joka ryssi oikein perusteellisesti mahdollisuutensa kehittyä demokratiaksi. Suurelta osin tuohon olivat vaikuttamassa aluksi EU ja USA ja myöhemmin vahvistunut Venäjä joka koki tulleensa petetyksi. Toisin sanoen Ukrainan hukkasi etsikkoaikansa antamalla ulkovaltojen puuttua maan sisäiseen valtataisteluun.

Ja edelleen mitä näihin pakotteisiin tulee niin pomminvarmasti ennen ensi kesää ne tullaan pala palalta purkamaan. Usa ja Venäjä löysivät taas jonkinlaisen yhteisen sävelen ISIS:n avulla. Myönsihän Putin jo tänään lehdistötilaisuudessaan että olihan ja on edelleenkin sotilasasiantuntijoita itä-Ukrainassa. Tokkopa olisi moista suustaan päästänyt elleivät olisi jo sopineet asiasta USA:n kanssa. Vanha valtapiiriajattelu ja jako taas on palaamassa takaisin. Mihinkähän leiriin ovat meidät laskeneet vai pitävätkö kenties jonkinlaisena harmaana alueena armasta Suomeamme ? Meiltä tuskin tulevat kysymään joten siis olisikin viisainta keskittyä vain omiin asioihimme hännystelemättä senparemmin itää kuin länttäkään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toivoahan aina sopii demokratiaa jopa Suomeenkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset