Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

On aika tarkastella EU:n suuntaa

Euroopan unioni ja erityisesti yhteisvaluutta euroa käyttävät jäsenmaat ovat jo pitkään kipuilleet Kreikan vakavien talousongelmien kanssa.

Kreikka on tavallaan jäävuoren huippu, sillä vuonna 2008 alkanut kansainvälinen talouskriisi koettelee edelleen Eurooppaa, eikä vähiten Suomea.

Yhtä kaikki Kreikassa kulminoituvat useat eri ongelmat. Helppoa ratkaisua ei ole.

Kriisiaikoina nopea päätöksenteko korostuu ja aikaa miettiä tehtyjen ratkaisujen vaikutusarvioita on vähän. EU:n ja euron tarina on nyt risteyksessä, jossa voimme jatkaa nykyisellään, edetä syvemmälle integraatiossa tai pohtia osittaista toimintatapojen uudelleen arviointia.

Omalle sukupolvelleni ja minua nuoremmille Euroopan unioni ja euro ovat olleet osa Suomea lähes koko ikämme. EU:n perusarvot ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltio ovat helposti allekirjoitettavissa. Kuitenkaan syvällistä keskustelua siitä, millaisen Euroopan ja EU:n kansalaiset haluavat kymmenen vuoden päästä on vähän tai ei lainkaan.

Yhteistyö on Euroopan vahvuus. Ilman sitä me emme menesty.

Mutta missä määrin on tarpeen tehdä yhteistyötä? Voimmeko tunnistaa ja tunnustaa joidenkin yhteisten projektien epäonnistuneen ja korjata niitä, vai onko valitulla tiellä jatkettava vaikka sitten hammasta purren?

Yksi yleinen menestymisen resepti on ollut ajassa muuttuminen. Nyt kaivataan rohkeutta uskaltaa muuttua.

www.joonaskontta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jotta asioista voisi ylipäätään keskustella asiallisesti, pitäisi tuntea kehityshistoria, jonka tulosta nykytilanne on. Tätä varten kannattaa tutustua siihen poliittiseenkeskusteluun, joka Suomen EU-jäsenyydestä käytiin ennen kansanäänestystä 1994. Siinä kannattaa kiinnittää erityistä huomioita nk. EU-kriittisiin ja jopa EU-vastaisin mielipiteisiin ja niiden PERUSTELUIHIN.

Kun sitten on tutustunut jäsnyyttä vastustaneiden kirjoituksiin kannattaa selvittää, onko todellisuus vastannut kannatajien vai vastustajien puheita.

Vasta sitten kannattaa miettiä, mitä tulevaisuudessa pitäisi/kannattaisi tehdä. Ainoa rationaalinen vastaus on: Itsenäisyys on palautettava, samoin itsenäisyydenaikainen, vesittämätön, perustuslaki vallan 4-jakoineen.

Ainoa ratkaisu ongelmiimme on, että päätämme asioistamme ITSE. Juuri sitä tarkoittaa ITSEnäisyys.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Jonkun verran on tullut hyviä teoksia liittyen EU-jäsenyyteen ja EU:n kehitykseen laajemminkin. Nämä avaukset eivät kuitenkaan kosketa ns. laajaa yleisöä.

Muutama uudempi "seminaari" on melkoisen hyvin tullut osaksi lähes kaikkien suomalaisten keskustelua. Päämaja-symposium Mikkelissä ja Kultaranta-keskustelut Naantalissa nostavat keskustelua useimmissa yhteisöissä. Porin Suomi-areena on toki ihan omaa luokkaansa.

Paikallaan voisikin olla lanseerata myös korkeatasoinen EU-seminaari. Tässä olisi tärkeää paitsi faktoihin pohjautuva keskustelu, myös erityisesti nuorempien ihmisten osallistaminen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Voi itsenäisyyden noinkin määrittää, mutta mitä se loppujen lopuksi tarkoittaa globaalissa maailmassa, jonka pieni osa Suomi on?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jos et ymmärrä, mitä tarkoittaa, että tekee päätökset ITSE, olen voimaton.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #10

Onhan Suomi aikaisemminkin päättänyt ihan ITSE mitä Moskova halusi sen päättävän. Sitä sanotaan suomettumisen ajaksi. Sen kaikuja vieläkin satunnaisesti kuulee. Esimerkiksi juuri nyt Fennovoiman osalta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #11

Aivan. Kun esimerkiksi Neuvostoliitto ehdotti yhteisiä sotaharjoituksia, Suomi päätti ihan ITSE, ettei käy.

Sellaisa suomettumista tarvittaisiin nytkin, mutta kun asia on niin, että emme päätä enää asioistamme ITSE, vaan niistä päättävät muut, moista suomettumista ei enää tule.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yhteistyö on Euroopan vahvuus."

Olen yrittänyt saada keskustelua liittovaltiosta, mutta jostakin syystä liittovaltion kannattajat eivät missään tapauksessa halua keskustella koko asiasta. Onko kaikille jo selvää että liittovaltio jää utopiaksi vai uskaltaako joku sitä ehdottaa julkisestikin?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Euroopan luonnollinen kehityskulku on integroitua yhä voimakkaammin yhteen.

Se ottaa aikansa, koska aitoon eurooppalaisuuteen kasvanut sukupolvi on vasta nyt parikymppisiä.

Tänä viikonloppuna meidän Puumalan mökillä on kuuden hengen nuorten aikuisten muodostama porukka, joka on kotoisin kuudesta eri maasta. Heille se on ihan luonnollista kavereiden kanssakäymistä ja tutustumista tällä viikolla Suomeen.

Nämä itsepäisyysjäärät hoitaa vain aika.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Minä en henkilökohtaisesti siis kannata integraation syventämistä siinä mielessä, että kulkisimme kohti liittovaltiota. Yhteistyö kauppapolitiikassa on vain järkevää - EU:n myötä suomalaisten tuotteiden vienti Eurooppaan on helpottunut merkittävästi, yksi esimerkki mainitakseni.

Sen sijaan yhteinen hallitus ja yhteinen budjetti, tätä en henkilökohtaisesti kannata. Suomen on syytä säilyttää oma päätösvaltansa, mutta yhteistyö asioissa joissa "kaikki voittavat" on vain järkevää.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Moinen "liikkumisesta" puhuminen on itsepetosta. Euroopan Unioni ON liittovaltio.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sitten kannatat eroa eurosta? Muita toimivia vaihtoehtoja ei ole.

http://www.reuters.com/article/2015/07/25/us-euroz...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euroopan luonnollinen kehityskulku on integroitua yhä voimakkaammin yhteen."

Tuota nyt voisi vähän perustellakin? Bulgaria, Romania, Suomi, Kreikka, Kypros, yhteiset arvot sama palkka samat verot sama sosiaaliturva?? Älä unta nää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Nuoren sukupolven arvopohja lähenee kaiken aikaa. Suomen sisälläkin on huomattavia alueellisia palkkaeroja. Niin tulee olemaan koko EU:n alueella. Sosiaaliturvan harmonisoinnin osalta mennään varmaan minimitasojen määrittelyn kautta.

Todennäköisempiä nopean yhteistyön alueita ovat puolutus- ja turvallisuuspolitiikka, poliisin ja tullin toimintojen integroituminen, työlainsäädännön harmonisointi ja muut kansallisvaltioiden käytännön yhteistyöhön vaikuttavat hankkeet.

EU:n jäsenmaksujen vaihtuminen EU:n verotusoikeudeksi lienee ihan luonnollinen seuraus sille, että EU tuottaa yhä suuremman osan viranomaispalveluista.

Siinä osa 10-20 vuoden tähtäimellä tapahtuvasta kehityksestä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Omalle sukupolvelleni ja minua nuoremmille Euroopan unioni ja euro ovat olleet osa Suomea lähes koko ikämme."

Tuo on merkittävä pointti!

Avustamallesi europarlamentaarikolle EU-jäsenyys on pieni sekunnin murto-osa sen rinnalla mikä hänen koko poliittisen karriäärinsä perusta on. Luulen, että sinun on todellisuudessa vaikea aidosti asettua aivan samalle linjalle ja se näkyy osittain tämänkin blogimerkinnän taiten asetetuista ilmaisuista ja sanankäänteistä. Mutta sen leipää syöt kenen lauluja laulat ... vai menikö se nyt toisinpäin?

Vesa Paatero

On hyvä että yhteistyö ja yhteisymmärrys Euroopan ja maailman kansojen välillä lisääntyy, mutta päätäntävallan keskittäminen on selvästi toinen kysymys. Minusta näyttää, että demokratia toimii yleensä huonommin satojen miljoonien ihmisten mittakaavassa kuin muutamien miljoonien ihmisten mittakaavassa.

EU:n kohdalla tuntuu, että systeemiä on rakennettukin väärältä pohjalta -- pyrkimys mahdollisimman hyvään demokratiaan ei ole ollut lähtökohtana (ajattele esim. Euroopan Perustuslain valmistelua).

Yksi vastenmielinen piirre nykykehityksessä on se, että liittovaltiokehitys yritetään viedä läpi vaivihkaisesti pienin askelin ilman keskustelua. Yksi keino tuossa pelissä on käyttää kriisejä ja kiirettä keinona runnoa läpi integraatiota syventäviä päätöksiä.

Käytetyistä keinoista ja perustetuista instituutioista on luettavissa, että näillä raiteilla etenemällä syntyvä EU-liittovaltio olisi liian keskitetty ja elitistinen systeemi, joka ei olisi kansalaisten edun mukainen. Niinpä EU:n integraation eteneminen (nykyiseltä pohjalta) on syytä pysäyttää ennen kuin on liian myöhäistä.

EU:lle on toki vaihtoehtoja; esimerkiksi pohjoismainen yhteistyö on jäsenmaiden homogeenisyyden ja toiminnan mittakaavan puolesta paremmin Suomelle sopiva kuin EU. Jos yhteistä valuuttaa kaavaillaan, sen pitäisi perustua ennemmin kultaan kuin keynesiläisiin manipulaatioihin; Keynesiläisiä manipulaatioita harjoittava keskuspankki tarkoittaa aina finanssivallan keskittämistä, ja näennäisesti riippumattomien keskuspankkiirien todellisia sidonnaisuuksia on kuitenkin vaikea valvoa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Oikea ratkaisu on tietenkin kehittää integraatiota kriisien ulkopuolella hyvin harkiten. Se taas edellyttää, että jarrumiesten määrää saadaan vähenemään ja kaikki haluavat olla vapaaehtoisesti kehittämisessä mukana. Jarrumiesten luonnollinen poistuminen puolestaan vaatii sitä aikaa. Pienten askelten kautta kulkeminen on järkevää, jotta jotain edistystä tapahtuisi koko ajan.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ilmeisesti väheksyt ja ylenkatsot jarrumiesten mielipiteitä, koska eivät edusta omaasi. Kun asioista keskusteltaisiin avoimesti ja tuotaisiin esiin myös jonkinlaista faktaa sen yhdentymisen tueksi niin muutos olisi varmasti mahdollista. Nykyinen kabineteissa asioista sopiminen ei ole enää tätä päivää. Neukkulaakin rakennettiin kansalta piilossa ja eihän sekään tainnut onnistua.

Käyttäjän PasiRonkainen kuva
Pasi Ronkainen

Sanan helinät sikseen, tosiasiassa EU- ei TODELLAKAAN AJA KANSALAISTEN ETUJA.

http://pasironkainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1989...

Toimituksen poiminnat