Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Koko maakuntakenttä eheytyy

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa esitetty maakuntiin pohjautuva sote-malli luo mahdollisuuksia alueiden Suomen uudelle tulemiselle. Luonnolliset, maakuntien kokoiset sote-alueet pitävät palvelut riittävän lähellä ja turvaavat päätöksenteon säilymisen lähellä kansalaisia.

Maakuntavaltuustoon vaaleilla valitut edustajat ovat vastuussa ennen kaikkea äänestäjilleen. Todennäköisesti kuntavaalien yhteydessä järjestettävien maakuntavaalien haasteeksi nousee äänestysprosentin uskottavuus. Uudistuksessa on pidettävä huoli siitä, että maakuntavaltuustolla on aitoa päätösvaltaa.

Sote-alueen rahoitusmalli on vielä ratkaisematta. Kaikille malleille tulee olla avoin.

Ensivaiheessa on ajateltu perittävän kunnilta maksuja väkiluvun ja mahdollisten muiden mittareiden mukaan. Mielestäni erillinen maakuntavero olisi yksi loogisimmista vaihtoehdoista.

Eduskuntavaalien alla peloteltiin maakuntaverosta uutena menoeränä meille veronmaksajille. Näin ei välttämättä ole.

Mikäli rahoitus perittäisiin maakuntaverona, ei kunnilla lähtökohtaisesti olisi tarvetta verottaa sote-rahoituksen osuuden määrää. Samalla maakuntavaltuustolla olisi todellinen tulosvastuu äänestäjilleen siitä, kuinka tehokkaasti ja hyvin palveluja saadaan tuotettua.

Keski-Suomen pirstaloituminen ja maakuntahengen väheneminen on ollut ikävää seurattavaa. Mahdollisen maakuntamallin myötä myös tässä asiassa maakunnat saavat uuden tilaisuuden eheytyä. Hallitusohjelman mukaisesti myös valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovittamista tullaan tarkastelemaan.

Nämä, mielestäni toivottavat uudistukset, tarjoavat alueiden Suomelle uuden mahdollisuuden ja eheyttävät koko maakuntakenttää. Maakuntien yhtenäisyyden kannalta tämä tulee enemmän kuin tarpeeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Mm. Ruotsissa on maakuntavero ja se on selkein. Maakunta on tulosyksikkö, joka hoitaa tehokkaasti monia sellaisia kuntien tehtäviä, jotka nyt jokainen kunta tekee erikseen. Saadut synergiaedut ovat miljardeja euroja. Se tarkoittaa verotuksen keventymistä.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Olen samaa mieltä Kimmo kanssasi. Nyt tarvittaisiin rohkeaa uudistamista ja myös selkeä esitys, etteivät ihmiset tee suhtautumistaan väärien oletusten perusteella.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Maakunnille pitää siirtää se osa verotuksesta, jonka tuotolla kustannetaan terveydenhuollon kulut. Kunnilta pitää ottaa terveydenhuolto kokonaan pois. Suuria kaupunkikuntia lukuun ottamatta ne ovat aivan liian pieniä yksiköitä ratkomaan maakuntatason asioita.

Tärkeintä on, että ihmiset saavat terveyspalvelut tasapuolisesti, ei se, että terveydenhuoltoa valvomaan ja muka kehittämään valitaan mahdollisimman suuri ja sekava organisaatio.

Toimituksen poiminnat