Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Keskusta 2019?

Keskusta on vuoden 2011 katastrofivaalien jälkeen noussut Suomen suurimmaksi puolueeksi. Tuolloin tunnelmat keskustalaisten keskuudessa olivat syystäkin synkät ja moni luopui jäsenyydestä. Nyt tunnelma on erilainen. Keskusta on Suomen suurin puolue 49:llä kansanedustajalla. Jäsenmäärä on jälleen kasvussa.

Hallitusneuvottelujen ollessa parhaillaan käynnissä on Keskustan avainhenkilöiden, erityisesti puheenjohtaja Juha Sipilän syytä muistaa, kuinka vaikeaa Keskustan johtaminen on. Tarvitaan aktiivista kiertämistä ja kuulemista. On myös sanottava ääneen: puolueen järjestörakenne ei edelleenkään vastaa 2000-luvun tarpeisiin. Puolueen tila ei ole nyt avainasemassa – Suomi tarvitsee toimivan ja aikaansaavan hallituksen. On kuitenkin tarkasteltava, miten Keskustan toimintakyky turvataan, jottei puolueesta tule vain valtionhoitajapuolue, joka ei varaudu itse tulevaisuuteen.

Tänä päivänä kannatusmuutokset tulevat olemaan yhä nopeampia. Aina samaa puoluetta vaaleista toiseen äänestävien määrä vähenee. Suuri määrä isoja ja pieniä asioita vaikuttaa lopulta äänestyspäätökseen.

Yksin puoluesihteeri Timo Laaninen ei pysty puoluetta johtamaan. Keskustan kannalta olisikin erittäin tärkeää, ettei koko puheenjohtajistosta tule ministereitä. Kenttäväki toivoi hallitusyhteistyötä enemmän SDP:n kuin Kokoomuksen kanssa. Varapuheenjohtajat,  Juha Rehula ja Annika Saarikko voisivat olla paikallaan ministereinä tasapainottamassa punamultayhteistyön uupumista. He edustavat enemmän Keskustan vasenta laitaa. Nuorsuomalaishenkinen varapuheenjohtaja, jo ministerinpestiä hoitanut Anu Vehviläinen voisi sen sijaan keskittyä puolueen varapuheenjohtajan työhön. Sipilän aika ei puolueen johtamiseen tule täysipainoisesti riittämään ymmärrettävistä syistä. Tarvitsemme leveämpiä hartioita.

Myös hallitusneuvotteluissa kunnostautunut, puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaskan on syytä ottaa suurempi rooli Keskustan johtamisessa. Järjestöuudistus on pahasti kesken ja puolueen on oltava iskussa niin 2017 kuntavaaleissa, kuin taas eduskuntavaaleissa 2019.

Äänestäjät arvostavat yhä enemmän tekoja ja näin on syytä ollakin. Keskustan on nyt syytä näyttää, mihin se pääministeripuolueena kykenee. Toimivalla organisaatiolla on yhä tärkeä merkitys ja siksi myös Keskustan puolueena on oltava valmis aina 2020-luvulle ja siitä eteenpäin. Näin turvaamme yli sata-vuotiaan kansanliikkeen tulevaisuuden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat