Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

EU:n rinnalle tiiviimpi Pohjolan yhteisö

Euroopan unioni ja sen merkitys niin hyvässä kuin pahassa ulottuu moniin keskusteluihin. Yksi yleisimmistä kysymyksistä Keski-Suomea kiertäessäni on: ”Mikä on kantasi Unioniin ja tulisiko Suomen erota siitä?”. Oman kantani Euroopan unioniin kiteyttää hyvin vanha sananlasku: EU on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Eurokriisi on ollut pääasiassa eteläisen euroopan kriisi, mutta sen vaikutukset ovat ulottuneet myös tänne pohjoiseen. Kreikka huolehti huonosti velvoitteistaan ja sen takia euromaat joutuivat tekemään kompromisseja ja tukemaan Kreikan tilannetta. Kreikka ei kuitenkaan näytä selviytyvän veloistaan. Laina-aikojen pidentäminen ja osittainen anteeksiantaminen tullee olemaan lopulta ratkaisuna. En pidä tästä vaihtoehdosta, mutta se näyttää realistisimmalta.

Eurooppalaisen yhteistyön lisäksi meidän tulee huolehtia myös muusta yhteistyöstä. Uskon, että unionin liittovaltiokehitys ei ole oikea suunta EU:n eteenpäin viemisessä ja kehittämisessä. Pohjoinen ja pohjoismainen yhteistyö puolestaan voi toimia keinona muuttaa eurooppalaista politiikkaa ja tasapainottaa tilannetta. Sotilaallista yhteistyötä Ruotsin kanssa on syytä tiivistää.

Pohjoismaisen yhteistyön tulisi syventyä monilla eri sektoreilla. Kansainvälisen tilanteen ollessa epävarma, olisi viisasta luoda yhteinen rintama samanmielisten valtioiden kanssa. Meillä pohjoismailla on yhdessä lähes kaikkea: uusiutuvaa metsäenergiaa, öljyä, kaasua, toimiva koulutusjärjestelmä ja paljon osaavaa työvoimaa. Näiden piirteiden tulisi näyttäytyä yhä vahvempana ulkoisena painoarvona, jolloin pohjoismainen yhteistyömme voi sisäisen yhteistyön rinnalla perustua yhä enemmän yhteiseen kansainväliseen vaikuttamiseen. Emme saa missään nimessä unohtaa pohjoismaista yhteistyötä EU:n rinnalla.

Näen ongelmista huolimatta eurooppalaisessa yhteistyössä enemmän hyvää kuin huonoa enkä ole hakemassa uutta vaihtoehtoa Euroopan unionille. Tästä huolimatta pohjoismaiseen yhteistyöhön on jatkossa syytä panostaa enemmän. Tiiviimpi Pohjolan yhteisö palvelisi kaikkia jäseniään ja lisäisi ennestään niin poliittista, kuin myös taloudellistakin vakautta pohjoismaihin. Samalla vaikutusvaltamme EU:ssa lisääntyisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

EU voisi muuttua pikemminkin jäsenmaidensa palvelijaksi tai rengiksi ja luopua isännyydestään. Kyse olisi löyhemmästä rauhan, turvallisuuden ja talouden vapaakauppayhteisöstä. Ei tiukkapipoisesta byrokratiasta, jossa markkinatalouden peruslakeja vastaan taistellaan jatkuvasti huonolla politiikalla.

EU:n vaihtoehto on siis löyhempi EU - ei nykyprosessin idea: sentralisoituva EU

€uron kohtalon sinetöinee se, ettei liittovaltiointo tulle koskaan saamaan Euroopan kansojen ylivoimaista kannatusta, koska se veisi lisää itsemääräämisoikeutta alueilta pois kohti keskitettyä hallintoa. €uroalueen ikuisuuteen tai peruuttamattomuuteen ei kannata lanttejaan uhrata.

Vapaaehtoinen 'samankaltaistuminen' ei, alueen kulttuurit tuntien, tule onnistumaan, eikä samankaltaistamisEEn pelkän euroideologan vuoksi tulisi edes pyrkiä, kuten nyt tehdään: se tuo lisää konflikteja.
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...

Pohjolan yhteistyö on jo tiivistä, eikä sen parantamiselle ole esteitä. Ei edes puolustuksen puolella.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Pohjoismaiden yhteistyön tiivistämisessä olisi kyllä kiistatta paljon etuja, kunhan asia hoidetaan järkevästi. Ongelmia ei juuri edes pitäisi ilmaantua, kun maat ovat kulttuurillisesti melko samanlaisia. Sellainen voisi vaikka jättäyttyä EU:sta pois.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Aivan oikein Ville. Pohjoismaisen yhteistyön etuja ja "helppouksia" ovat nimenomaan maiden samankaltaisuus ja samanlaiset toimintatavat. EU-politiikan ohella tätä yhteistyötä pitäisi tiivistää. Myös arktisen alueen tulevaisuus on tärkeä osa pohjoismaiden tulevaisuutta.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Jos Joonas haluat lisää perusteluja Pohjoismaiden yhteistyön lisäämiseksi, voit tutustua 2013 lopulla julkaisemaani kirjaan" "Euroalueen joutsenlaulu". Siinä on perusteltu Pohjolan tiivistä talous-ym. yhteistyötä.
Lisää Pohjolaa - vähemmän EU:ta! Antoisia lukuhetkiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset