Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Keskustan alkoholilinjausta olisi syytä tarkastella uudelleen

Keskustan linjaus siirtää keskiolut Alkoon on aikaansaanut aikamoisen aallon erityisesti sosiaalisessa mediassa. Mielestäni linjaus on huono. Sen sijaan samassa ohjelmassa oleva ravintoloiden aukioloajan laajentaminen ja ravintoloissa nautittavan alkoholin veron alentaminen, sekä täysin turha yksi juoma per asiakas -säädöksen peruminen ovat hyviä linjauksia. 

Julkaisen tässä uudelleen myös Uudessa Suomessa keskustelua herättäneen kirjoitukseni, jossa jo tuolloin esitin aikalailla erilaisen kantani alkoholipolitiikkaan.

***

Suomessa on harjoitettu tiukkaa alkoholipolitiikkaa läpi historian. Ääriesimerkkinä tästä on vuosien 1919–1932 kieltolaki. Tiukalle alkoholipolitiikalle on ollut ja on tarve myös jatkossa. Alkoholi on työikäisten miesten yleisin kuolinsyy. Alkoholin aiheuttamiin laajoihin yhteiskunnallisiin haittavaikutuksiin on puututtava veropolitiikalla sekä päihdevalistuksella. Myös Alkon monopoli on perusteltu ja tarpeellinen.

Yhä useammat suomalaiset ovat havahtuneet alkoholin tuomiin haittoihin, ja ilahduttavan moni suosii terveellisiä elämäntapoja. Monet esimerkiksi nauttivat viiniä ja olutta vain kohtuudella ruoan kanssa. Liikunta ja terveellinen ruoka ovat valintoja, joiden rinnalle humalahakuinen juominen ei sovi.

Samaan aikaan suhtautuminen mietojen viinien tuomiseen ruokakauppoihin on kasvanut myötämielisemmäksi. Kannatamme Alkon monopolia vahvojen alkoholien kohdalla. Mielestämme mietoja viinejä pitää kuitenkin voida ostaa ruokakaupoista. Tämä ei ole ristiriidassa järkevän alkoholipolitiikan kanssa.

Viinin suosiminen voisi vähentää kovien alkoholien kulutusta, jolla olisi positiivisia kansanterveydellisiä vaikutuksia. Samaan aikaan etenkin pienemmille lähikaupoille olisi merkittäviä taloudellisia vaikutuksia viinin myynnistä. Tämä piristäisi etenkin kyläkauppoja, joiden määrä vähenee noin 30 kappaleen vuositahdilla. Niin ikään Alkossa käyminen ja väkevien viinojen "hamstraaminen" kunnissa ja alueilla joissa Alkoa ei ole, vähenisi.

Tämä ei kuitenkaan poista Suomen alkoholiongelmaa. Alkoholiveron korottaminen on yksi tehokkaimmista keinoista hillitä alkoholinkulutusta. Suomessa alkoholin verotusta koskevaan keskusteluun liittyy kuitenkin myös Viroon ja Venäjälle suuntautuva viinaralli.

Alkoholiveron nostaminen ja laskeminen näkyy auttamatta myös tuotavan alkoholin määrässä. Suomessa ei voida nostaa alkoholiveroa liiallisesti, sillä se johtaa pahimmillaan vain alkoholin tuonnin lisääntymiseen ja verotulojen vähentymiseen. Itse ongelma, alkoholin liikakäyttö, ei poistu mihinkään.

Yksi keino olisi keventää ravintolassa nautittavan ja nostaa kaupasta ostettavan alkoholin verotusta. Alkoholin käyttö on aina turvallisempaa valvotuissa olosuhteissa. Samalla alkoholikulttuurimme muuttuisi terveempään, seurustelua ja laadukkaampia juomia korostavaan, suuntaan.

Järeä keino olisi muodostaa EU:n alueelle yhtenäinen alkoholiveropolitiikka, jonka tarkoituksena olisi yhdenmukaistaa ja tiukentaa alkoholin verotusta. Tällöin myös Suomessa alkoholin tuonti vähenisi yhtenäisen verokäytännön myötä. Samalla pitäisi tehdä mahdolliseksi lisäverojen asettaminen.

Korkea alkoholivero on omiaan vähentämään kulutusta, jolloin etenkin toistuva, päivittäinen alkoholinkäyttö vähenee, ja haittavaikutukset koko kansanterveydelle sekä -taloudelle pienenevät.

Tupakoinnin haittavaikutuksiin on puututtu jo laajasti EU:n toimesta. Miksei myös alkoholin?

Joonas Könttä, Ympäristö- ja rakennuslautakunnan varajäsen (kesk.), Jyväskylä

Markus Ylimaa, Sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsen (kesk.), Vantaa

*Kirjoitus on julkaistu lyhennettynä Keskisuomalaisessa 19.6.2013, sekä osoitteessa joonaskontta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Elijas Bijur

Minä otan kantaa Keskustan linjauksen puolesta. Sidukat ja keskari Alkoihin ja ikärajaakin voisi nostaa. Nykyään on joka paikassa kaljaa kittaavia naisia ja miehiä, jotka vain örisevät ja örveltävät.

Jos kanta pysyy niin täältä tulee ääni Keskustalle!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kirjoituksesi ei ole tästä maailmasta.

Vaikka alkoholiveron korotus saattaakin vaikuttaa alkoholin kokonaiskulutukseen, niin se ei vaikuta lainkaan alkoholisteihin. Ei lainkaan. Se vähentää kotitalouksien ostovoimaa eikä ohjaa laadukkaampiin tuotteisiin, vaan halvempiin tuotteisiin.

Alkoholiveron yhtenäistäminen EU:n alueella tarkoittaisi joka tapauksessa Suomen alkoholihintojen dramaattista alenemista. Sillä vaikka niitä muualla korotettaisiinkin, niin Suomen tasolle ei kukaan edes unissaan uskoisi niiden nousevan. Siinä menisi kyllä EU jo liitoksissaan nurin.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Alkoholiveron yhtenäistäminen olisi luonnollisesti asia, josta pitäisi yhtenäisesti sopia. Ei veroa tarvitsisi asettaa myöskään liian alhaalle. Yhtenäisempi verotus, kuten esitän, voisi vähentää alkoholin tuontia ja toisi EU-maita paremmin samalle tasolle alkoholin hinnassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Utopistista ajatella, että viisimiljoonainen pohjolan perukoilla asusteleva omituinen heimo korpien kätköistään voisi saada läpi 400 miljoonaisessa vanhan alkoholikulttuurin omaavassa populaatiossa läpi yhtään mitään, mikä perustuu sen omiin omaperäisiin ongelmiin ja ennakkoluuloihin.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Keskustalle tiedoksi, Alkosta saa jo ostaa keskiolutta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oletko koskaan pohtinut tuota lausahdustasi "Myös Alkon monopoli on perusteltu ja tarpeellinen"? Nimittäin, kannanottosi loppuosa on lähes kokonaan perusteluja Alkon monopoliasemaa vastaan. Terveellisten elämäntapojen ja kohtuukäytön yleistyminen puhuu Alkon monopoliaseman tarpeellisuutta vastaan. Viinien tuonti ruokakauppoihin kaventaisi Alkon monopoliasemaa. Kyläkauppojen tukeminen sallimalla viinien myynti heikentäisi Alkon monopoliasemaa. Alkossa käymisen vähentyminen heikentäisi Alkon monopoliasemaa. Kannanottosi loppuosassa osoitat ymmärtäväsi, että myös mahdollisuus tuoda alkoholia Virosta heikentää Alkon monopoliasemaa. Yleiseurooppalainen holhouskaan tuskin Alkon monopolia tukisi, koska suurimmassa osassa Euroopan maita ei vastaavaa alkoholimonopolia ole.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Ilmeisesti Keskusta kannattaa alkoholipoliittisella linjauksellaan olutkulttuurin totaalista tuhoamista Suomessa. Vielä 10 vuotta sitten voimakkaan makuiset IPA-oluet tai stoutit olivat vielä Suomessa hyvin eksoottisia erikoisuuksia eikä niitä juurikaan Suomessa valmistettu. Nyt 2010-luvulla ollaan vähitellen päästy sellaiseen tilanteeseen, että suomalainen oluenjuoja on kiinnostunut muustakin kuin tavallisesta suurten kotimaisten tarjoamasta tylsästä lagerista. No mutta tuollehan pitää laittaa täysi stoppi! Oluet Alkoon ja näin varmistetaan, että taatusti leijonanosa suomalaisista pienpanimoista lopettaa. Alkon hyllytila kun on sen verran vähäinen, ettei sinne kaikki mahdu mitenkään ja vähästä tilasta on ankara kilpailu. Ruokakaupoissa myytävien erikoisempien oluiden maku taas epäonnistuu täysin olut saa olla vahvuudeltaan vain n. 3 prosenttista. Maistakaapa varsin alkoholitonta olutta niin tiedätte mistä puhun. Kun alkoholi poistetaan oluesta (tai olutta laimennetaan rajusti), valtaosa alkuperäiseistä aromeista häviää sen siliän tien. Keskustan alkoholipoliittisen linjauksen takana seisovat eivät selkeästikään ymmärrä, että nykypäivänä suomalainen arvostaa makua ja valikoimaa. Äänestäjiä voi myös lisäksi todenteolla kiukuttaa jos kohtuullisesti olutta juovia (huom. valtaosa suomalaisista!) pidetään jonain holhottavina lapsina.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kannatan vilpittömästi alkoholiverotuksen harmonisointia koko EU:n alueella, mukaan lukien Suomi. Esimerkiksi 4,7%-vahvuisen oluen verotus Suomessa on 1,51 euroa / litra, siinä missä Saksassa se on 0,09 euroa / litra. Jos tämä ei onnistu, niin kannatan liittymistä Saksaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Äänestysmielessä esitys on limbo. Terveys -ja sosiaalisten ongelmien karsinnassa kannatettavakin. Mutta erittäin arka asia ennen vaaleja esiin tuotuna. Huono täky. Keskustan kannatus laskee tällaisilla älynväläyksillä.
Liekö tarkoituskin?

Huonosti harkittu asia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Vanha totuus: viina tai olut ei ole koskaan liian kallista juopolle.

Toimituksen poiminnat