Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Yksityistiet kuntoon - tiekuntien veromenetykset korvattava

Tiekunnat vastaavat monien yksityisteiden yllä- ja kunnossapidosta. On varsin yleistä, että tiekunnat pyörivät talkoovoimin ja -rahoin. Tästä huolimatta moni yksityistie on yleisesti meidän kaikkien käytössä esimerkiksi läpikulkutienä.

Tiekunnat joutuvat kuitenkin maksamaan teiden rakentamiseen ja ylläpitoon tehtävistä hankinnoista täyttä arvonlisäveroa. Valtio siis säästää talkoolaisten tekemällä työllä, mutta verottaa heitä samaan aikaan rankalla kädellä. Yleisessä käytössä olevat yksityistiet ovat väliinputoajia, eikä tämä ole oikein. Yksityisteiden alv-kohtelu ei ole millään mittarilla reilua. Arvonlisäverotappiot pitäisi kompensoida yksityisteiden omistajille.

Verotuksen yksinkertaisuutta korostavan periaatteen kannalta olisi ongelmallista, jos verotukseen tehdään erilaisia poikkeuksia. Kaikkein yksinkertaisinta ja tarkoituksenmukaisinta olisi tukea yksityisteiden ylläpidosta vastaavia tiekuntia nostamalla tukitaso riittävälle tasolle verotappioiden paikkaamiseksi.

Nykyisessä taloustilanteessa on vaikea löytää valtion budjetista ylimääräistä rahaa jaettavaksi. Tiekuntien verotappioiden kompensoimiseksi onkin realistista pohtia osittaista hyvittämistä. Tämä parantaisi yleisessä käytössä olevien yksityisteiden asemaa, eikä toisaalta rasittaisi liikaa jo muutenkin vaikeuksissa olevaa julkista taloutta. Meillä ei ole vara menettää tiekuntien tekemää arvokasta työtä yksityisteiden ylläpitämisessä.

www.joonaskontta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Henri Mommo

Kaikkein yksinkertaisinta olisi mahdollistaa tiekunnan hakeutuminen arvonlisäverovelvolliseksi. Valtionavustuksia saa yksityistien ylläpitokustannuksiin, jos kyseessä on esim. vilkas läpiajotie.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Tuo voisi myös olla oivallinen tapa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset