Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Äänestysikärajaa laskettava

Suomessa kamppaillaan yhä enemmän matalien äänestysprosenttien kanssa. Luottamus politiikkaan ja politikkoihin on palautettava, samalla kun uusia toimintamalleja otetaan käyttöön. Yhä useampi nuori haluaa vaikuttaa, mutta mielekkäitä keinoja tähän ei tahdo löytyä. Samalla turhautuminen ja ”voimattomuuden” tunne korostuvat ja äänestäminen ensimmäistä kertaa voi jäädä kokonaan. Tämä johtaa yhä useammin siihen, ettei äänestämistä pidetä tärkeänä.

Suomen tuleekin ottaa mallia Skotlannin kansanäänestyksestä.

Noin kuukausi sitten pidetystä Skotlannin kansanäänestyksestä on paljon opittavaa kaikille läntisille demokratioille. Skotlannin itsenäisyysäänestyksen tulos oli kova pettymys itsenäisyyttä ajaneille. Vahvan identiteetin omaava Skotlanti säilyi osana Iso-Britanniaa. Äänestystulos oli helpotus pääministeri David Cameronille, joka kiirehti lupaamaan lisää vapauksia Skotlannille, mutta myös Walesille ja Pohjois-Irlannille. Kansa on puhunut, pulinat pois.

Skotlannin kansanäänestys oli demokratian riemuvoitto. Venäläisten vaalitarkkailijoiden ehkä tarkoitushakuisista moitteista huolimatta, Skotlanti ja Iso-Britannia osoittivat demokratian toimivuuden.

Skotlannissa itsenäisyysäänestyksen äänestysprosentti kohosi hienosti yli 84:ään prosenttiin. Äänestyksessä saivat äänestää myös yli 16-vuotiaat. Tässä ei todettu olevan suuria ongelmia – päinvastoin.

Suomessa äänestysoikeus tulee myöntää yli 16-vuotiaille ensin kuntavaaleissa ja sen jälkeen kansanedustaja- ja presidentinvaaleissa. Tämä aktivoi nuoria käyttämään kansanvaltaa ja lisää demokratiamme uskottavuutta. Demokratian leviämistä ja aktiivista kansalaisuutta on kannustettava. Äänestysikärajan laskeminen ei ole uhka, vaan mahdollisuus. Tässä Suomen tulee olla edelläkävijä.

www.joonaskontta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suurempi muutos olisi nettiäänestys. Se olisi todellista kansanvaltaa.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Siihenkään en Pekka näe suoraan niin suuria ongelmia, etteikö sitä voisi toteuttaa. Jo nyt hoidamme raha-asiamme netin välityksellä ja se on suhteellisen turvallista. Miksei joskus myös äänestettäisi netin kautta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Äänestysikäraja pitäisi nostaa heti takaisin 21 vuoteen.
Ei tätä maata hoideta vaalien äänestysprosenteilla! Mitä korkeampi äänestysprosentti, sen paremmin asiat hoituu, vai?
Ja kasvaako äänestysvilkkaus jos 16 vuotiaat päästetään uurnille? Voi jopa laskea.

Kalastajafilosofi Pentti Linkola ehdotti aikoinaan, että vasta yli 80 vuotiaat pitäisi päästää päättämään yhteisistä asioistamme. Heillä on riittävästi elämänkokemusta päätösten tueksi. No, ehkä näin radikaaliin muutokseen ei ole syytä mennä, mutta Linkolan ajatus on kyllä oikean suuntainen.

Tehkääpä keskustalaiset kysely, mitä 16 vuotiaat tietävät politiikasta? Kuinka moni tietää edes mitkä puolueet toimivat eduskunnassa?
Ja kiinnostaako lähes lapsia yleensäkään pääseminen äänestämään? Eiköhän heillä ole aivan muut, "lapsellisemmat", asiat ensisijassa mielessään.

Jos lapsinuorilta kysytään pitäisikö heidän päästä äänestämään, on vastaus 100 prosenttisesti että tietenkin, olisi se hyvä jne... MUTTA, kuinka moni heistä todella äänestäisi?? Olisi aidosti kiinnostunut politiikasta. Veikkaan, että yksi kymmenestä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mielestäni ei äänestysoikeutta 16-vuotiaille, joiden kehitystasossa on suuria eroja ja joista osa ei ole vielä oppinut muodostamaan ihan omia, itsenäisiä mielipiteitään irrallisina kavereiden ajatuksista. Juuri sellaisten kehittyvien nuorten takia hieman hirvittää ajatus, että jotkut saattaisivat ihan tietoisesti lähteä kalastelemaan ääniä juuri noilta nuorilta.

Varjovaalit ovat hieno tapa valmistaa nuorta oikeisiin vaaleihin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mielestäni äänestys- ja äänikoikeusikäraja tulisi nostaa 25 ikävuoteen.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Suomalaiset nuoret on fiksua porukkaa ja päinvastoin, nuoria on kannustettava politiikkaan. Meidän tulee panostaa yhteiskunnalliseen kasvatukseen, jotta myös nuoret tietävät tarkoin, kuinka demokratiamme toimii.

Kyllä puutteita tietämyksessä riittää iästä riippumatta, kysymys on yksilöistä, ei iästä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kannatan ilman muuta sitä, että esim. koulujen yläasteilla annettaisiin paljon enemmän tietoa kunnallisesta ja valtiollisesta päätöksenteosta. Olisi paljon tärkeämpää kuin päntätä päähän kaikenmaailman keskiajan kuninkaita ja heidän hallitsijavuosiaan.
Mutta...mutta! Annetaan nyt kuitenkin lasten kasvaa ensin rauhassa aikuisuuteen, ja sitten vasta vedetään heitä vahvemmin politiikkaan mukaan.

Eiköhän nuoria ole tuossa ikävaiheessa syytä kannustaa ennemminkin aivan johonkin muuhun kuin politiikkaan?

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Ymmärrän kyllä hyvin, tuollaisen ehdotuksen lähtökohdat. Nuoria, joiden ymmärrys ja tiedot ovat vielä vajavaiset olisi helpompi saada huijattua poliitikkojargonilla ja tyhjillä lupauksilla.

Mitäpä jos puolueet yrittisivät sen sijaan tehdä sen verran parempaa politiikkaa (= lehmänkaupat pois, puoluekuri käyttöön vain asioissa, joissa halutaan varmistaa kaikkien edustajien seisovan vaalilupausten takana, etenemissuunta suomalaisten, ei oman puolueen etu ohjenuorana, omien virheiden myöntäminen ja korjaaminen...), että aikuiset ihmiset näkisivät jotain järkeä äänestää.

Ps. Minun änntäni et tämän puheenvuoron jälkeen saa immoisna ikänä, vaikka tekisit mitä. Niin paljon hyvin tämä paljasti, mistä aineksista sinut on tehty. Asiat ovat aivan tarpeeksi päin mäntyä juuri siksi, että Arkadianmäellä istuu jokseenkin 200 sinun henkistä kaksoisolentoasi.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kristiina!
Kommenttisi keskimmäinen kappale sisälsi oleellisen parannuksen asiaan: kansan hyväksymään edustuksellisen parlamentarismin toimivuuteen ja äänestysvilkkauden kohottamiseen.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

15 vuotta voisi olla looginen äänestysikärajaksi kun siinä vaiheessa alkaa myös rikosoikeudellinen vastuu, joskin lievennetyin rangaistusasteikoin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Höpö...löpö...ja läiskis päälle!
Kts. kommenttini 3. ja 7.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Miksi pitäisi nostaa ja mikä siinä paranisi, jos lapsille annettaisiin oikeus äänestäiseen. Kepu ja lestat siinä tietysti hyötyisivät, mutta entäs muut, ne jotka viulut maksavat? Olen sitä mieltä, että äänestysoikeus täysi-ikäisille, ei lapsille.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Tästä ei nyt mitään valtion talouden kannalta merkittäviä kuluja syntyisi. Kirjoituksellani haluan avata mahdollisuuksia syventää demokratiaamme. Varmasti samalla lailla on ollut epäilyksiä myöntää äänioikeus aikanaan kaikille tasaveroisesti - ei vain aatelisille -; naisille ja myös alentaa äänioikeusikää 18:sta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Juuri näin Kepu ja lestat tästä hyötysivät eniten. Pienissä kunnissa tuli kovat oltavat muille kuin kepulaisille varsinkin lestojen asuinalueilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset