Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Tekikö Sipilä ja Keskusta virhearvion?

Keskustan puheenjohtaja, pääministeriehdokas Juha Sipilä nimettiin eduskuntavaaliehdokkaaksi Oulun vaalipiiristä keskustan Pohjois-Pohjanmaan ylimääräisessä piirikokouksessa 6.9.

Tätä edelsi kova keskustelu siitä, olisiko Sipilän tullut asettua ehdolle Uudenmaan vaalipiiriin.  Aiemmin muun muassa keskustan porvoolainen valtuutettu Outi Lankia pyysi Sipilää asettumaan ehdolle Uudellemaalle. Lankia korosti, kuinka: "- - Uudellamaalla tarvittaisiin Sipilän tuomaa näkyvyyttä ja laajasti arvostettua osaamista, että keskustan kannatus kohenisi." Osaltaan spekulaatio on nyt päättynyt, mutta teknisesti Sipilä voisi vielä pyörtää päätöksensä.

Olen samaa mieltä Sipilän kanssa siitä, että pääministeri voi tulla muualtakin kuin pääkaupunkiseudulta. Keskustan ollessa ainoa vahva aluepolitiikkaa puolustava puolue, on välttämätönsä, että nykyhallituksen keskittävään politiikkaan tulee muutos. Sinipunan jälki on nähty, eikä se ole kaunista katsottavaa. Aluepolitiikkaa ei kuitenkaan voi toteuttaa, ellei keskusta ole suurin puolue ja samalla pääministeripuolue. Tätä taustaa vasten eduskuntavaalimenestys suuressa Uudenmaan vaalipiirissä on ratkaisevan tärkeää.

Ehdokasasettelun tilanne on myös erilainen eripuolilla Suomea. Oulun vaalipiirissä erinomaisia ehdokkaita keskustan kansanedustajaehdokkaiksi oli liikaa. Kuten Suomenmaa uutisoi, hyvistä ehdokkaista oli runsauden pula. Sipilän tilalle olisi monia hyviä ehdokkaita ja asetettu tavoite neljästä lisäpaikasta voisi silti toteutua Oulun vaalipiirissä. 

Sipilä on itse sanonut hänellä olevan tuntuma, että saamme kasaan erinomaisen listan Uudellamaalla. Toivottasti tämä toteutuu. Uudenmaan vaalipiiri voi olla ratkaisevassa osassa siinä, mikä puolue on ensi keväänä Suomen suurin. On kuitenkin tosiasia, että Sipilä olisi saanut mukaansa aivan uusia potentiaalisia kansanedustajia asettuessaan ehdolle Uudeltamaalta. Vaaleissa hän olisi vetänyt mukanaan useamman kansanedustajan. Nyt keskusta antaa turhaan tilaa muille suurille puolueille Uudellamaalla.

Toivon aidosti, että Sipilän tuntuma on oikea. Toivon myös, että puoluejohto on miettinyt tarkkaan ja analyyttisesti Uudenmaan vaalipiirin tilanteen. Jokainen tekee ehdolleasettumisestaan päätöksen itsenäisesti ja sitä on kunnioitettava. Olen oppinut tuntemaan Sipilän uudenlaisena, ratkaisuja hakevana poliitikkona. En kuitenkaan voi olla pyytämättä, että Sipilä vielä kerran miettisi ehdokkuuttaan myös Uudeltamaalta. Vain voittamalla eduskuntavaalit keskusta voi puolustaa koko Suomen hyvinvointia ja turvata maan tasaisen kehittämisen kohti tukevaa kasvu-uraa. Siksi keskustan menestyminen Uudenmaan vaalipiirissä on ratkaisevan tärkeää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kokoomus, SDP, RKP ja PS lähtevät Uudellamaalla vaaleihin puheenjohtajan vetämänä. Aika vaikea kuvitella, että Keskusta saisi läheskään yhtä vakuuttavan listan kuin Kokoomus, jolla on ehdolla 10 kansanedustajaa mukaan luettuna nykyinen pääministeri.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Tätä Ville nimenomaisesti pohdinkin. Aluepolitiikkaa ei voi tehdä, ellei ole hallituksessa. Toivottavasti se ei jää kiinni strategisesta virheestä ehdokasasettelussa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ehkä Matti Vanhanen lähtee ehdolle? En keksi oikein muita uskottavia vaihtoehtoja kärkinimeksi ainakaan yhtäkkiä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #3
Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Sipilän Uudellemaalle asettumisesta voisi olla sekin ilo että hyvällä tuurilla tipauttaisi jonkin muun puolueen hännänhuippuläpimenijöitä. Keitä he viime vaaleissa olivatkaan? Vihreissä Toivola tai Karimäki. Perussuomalaisissa Soinin avulla lipsahti Arja Juvonen. Ensi vaaleissa Soini itse on enää varjo. Jyrki Kasvin impivaara-seuraan mahtuu.

Tulisiko Keskustasta - vaikkapa Sipilän avittamana - asioita monipuolisemmin ymmärtäviä edustajia kuin nuo yllä mainitut?

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Keskusta voi tottakai edelleen panna kampoihin muille puolueille myös Uudenmaan vaalipiirissä - kaikki on kiinni ehdokasasettelusta. Sen sijaan on selvää, että mikäli Juha Sipilä olisi asettunut ehdolle Uudeltamaalta, olisi kilpailu ollut erittäin tiukkaa. Sipilän ehdokkuus olisi myös voinut nostaa ehdokkaiksi aivan uusia henkilöitä laatikon ulkopuolelta.

Mika Samuel Kiekkijev

Ihan uteliaisuuttani tiedustelen, mitä on Sipilän laajasti arvostettu osaaminen?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

En ole kepulainen, mutta silti. Sipilä on ollut oikeissa töissä. Sekin riittää, mutta it-bisnesosaamisen lisäksi tämä:
http://www.juhasipila.fi/6

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ilmeinen virhehän tuo on, mutta varsin toivottu sellainen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Otsikon kysymykseen ei lopullista vastausta ole saatavilla. Koskaan emme saa tietää, olisiko toinen arvio tuottanut paremman lopputuloksen. Nyt saamme tietää korkeintaan, tuottiko tehty arvio hyväksyttävän tuloksen.

Itse olen erittäin mielelläni hyväksymässä Sipilän päätöksen. Vaikka kansanedustaja onkin toisaalta koko kansan edustaja ja hänen tulee noudattaa vain lakia ja omaa parasta harkintaansa, niin kansanedustajan ajatuksen henkeen kuuluu myös, että hän on oman alueensa edustaja. Ehkä se, että en ole aktiivinen poliitikko, vaikuttaa siihen, että Keskustan menestys ei ole minulle se maailman tärkein asia.

Tuolla ajatuksella Sipilä on noussut eduskuntaan Oulun vaalipiiristä eikä hänestä tule uusmaalaista vain ostamalla talon Sipoosta. Minusta tuo on Sipilältä hänen profiiliinsa sopivaa rauhallista johdonmukaisuutta. Hän on uskollinen juurilleen mutta samalla valmis keskustelevaan päätöksentekoon.

Neljän lisäpaikan tavoitetta Oulun vaalipiiristä pidän puhtaana hengen nostatuksena ja huikeana toiveajatteluna. Vaikka Sipilä pyrkiikin luomaan maltillista ja asiapainotteista kuvaa, niin juuri Oulun vaalipiirissä, jossa Keskustalla on valta-asema, se on itse pahin vihollisensa. Uskon noihin Remeksen näkeymyksiin PPSHP:n tilanteesta täysin. Ylivoimaisessa valta-asemassa pitäisi olla valmiuksia tehdä myönnytyksiä mutta se on taatusti isäntämiehille vaikeaa. Kuitenkin kuntien pitäisi saada yhteistyöelimiinsä parhaat henkilöt, ei täydellistä kuntakohtaista puolue-edustusta.

Uudellamaalla taas Keskusta voisi ihan hyvin ottaa listoille hyviä uusmaalaisia ehdokkaita välittämättä kärkiehdokkuusajattelusta lainkaan. Kaiken lisäksi pidän esimerkiksi Paula Lehtomäkeä hyvänä ja tunnettuna ehdokkaana. Vaikka paskalaki kaadetaan hänen niskaansa, niin se ei suinkaan ole koko totuus ja ehkäpä hän on myös maksanut siinä poliittisen elämän oppirahat. Voi kysyä, mitä kokeneet Pekkarinen ja Väyrynen tekivät sen hyväksi, että hän ei olisi ajanut miinaan. Ja kohtuullisen täysiverisenä poliitikkona hän on jo asettunut sen verran vankasti pääkaupunkiseudulle, että siinäkin mielessä hän sopii jo uusmaalaiseksi ehdokkaaksi.

Itse olisin mielelläni nähnyt aikanaan Antti Kaikkosen jättävän vuoden 2011 vaalit väliin. Kyllä hänkin on silti ihan hyvä ehdokas. Itse lisäisin tuohon hyvien ehdokkaiden joukkoon vielä erityismaininnalla vantaalaisen Johannes Hirvaskosken. Hän on erinomainen hajauttavan yhteiskunnan ajattelija ja puolestapuhuja. Hänellä on myös Sipilän tapaan yrityselämätausta, joka tuo tiettyä lisänäkemystä asioihin verrattuna koko ikänsä vain politiikan kanssa puuhastelleisiin.

Sipilä voi ihan hyvin vaikuttaa Keskustan menestykseen myös Uudellamaalla sekä toimimalla asiallisesti Keskustan puheenjohtajana että antamalla näkyvän tukensa uusmaalaisille ehdokkaille. Helsingin osalta Keskustan tilanne on paljon huonompi Mari Kiviniemen vetäydyttyä aktiivipolitiikasta.

Uudellamaalla Keskusta voisi ehkä Sipilän nimellä voittaa yhden paikan verran. Helsingissä taas joka tapauksessa taistellaan vain ainoan paikan säilymisestä. Joten minun mielestäni on parempi lähteä liikkeelle reiluin asein. Kussakin vaalipiirissä ehdokkaat ovat nimenomaan kyseisen vaalipiirin ehdokkaita. Laadukkaat paikalliset ehdokkaat ja puoluejohdon (ja eduskuntaryhmän) asiallinen ja johdonmukainen politiikka takaavat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Jopa sen voi kyseenalaistaa, onko mikään kiveen kirjoitettu laki, että pääministerin on oltava suurimmasta puolueesta. Tärkeämpää on saada kokonaisuuden hallitseva pääministeri, joka johtaa hallitusta, jolla on yhteinen pyrkimys tehdä hyviä päätöksiä.

Ei hallituksen toimivuus tai toimimattomuus voi olla kiinni pelkästään siitä, mikä on suurin puolue. Tavallaanhan se on nähty viimeisen neljän vuoden aikana. Kokoomuksen piti saada pääministerin tehtävä ja hallitus muodostettiin siltä pohjalta. Näin saatiin aikaan vain sisäisesti ristiriitainen joukko, jolla ei ollut mitään yhteistä ajatusta. Lienee koko itsenäisyyden ajan ennätys, että yli puolet hallituksen alkuperäisistä ministereistä on lähtenyt kävelemään ennen aikojaan.

Mutta kiitos, että otit aiheen esille. Se varmaan askarruttaa useitakin keskustalaisia. Ehkä kuitenkin olisi aika muuttaa ajattelu pakonomaisesta voiton tavoittelusta siihen, että hyvä työ palkitsee ennemmin tai myöhemmin. Johdonmukaisuutta, ei pikavoittoja.

Käyttäjän HeikkiAOllila kuva
Heikki A Ollila

Keskusta on innokas vaalipiirishoppailija, mikä on etenkin Helsingin ja Uudenmaan äänestäjien aliarviointia. Ei muuta kuin Väyrynen hakemaan revanssia Uudeltamaalta.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Onhan tätä "vaalipiirishoppailua" tehneet muutkin puolueet. Äänestäjiin pitää luottaa ja he tekevät aina lopulliset päätökset. Niin kuin vaaleissa käy on kansan tahto, oli "vaalipiirishoppailua" tai ei.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Vaalilain uudistamisella osa tällaisesta taktikoinnista jäisi historiaan. Siis jos paikkajako noudattaisi koko maan vaalitulosta, eikä paikallisia, piileviä äänikynnyksiä. Tietysti alueellinen edustavuus pitäisi säilyttää, mutta eduskunnan paikkajaon pohjana tulisi olla koko maan tahtotila, eikä hyvin pelatut kortit eri vaalipiireissä. Tällöin puolue saisi saaliinsa mukaisen osuuden eduskuntaan, vaikka ei asettaisi ehdokkaitaan vaalipiireihin laskimen avulla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Helppoustasolla yksi ajateltuna teki virhearvion, siirryttäessä ajattelussa pykälää vaikeammalle tasolle ratkaisu on suorastaan nerokas.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Näin siis menevät näreet tällä kertaa eli Juha Sipilä on ehdolla Oulun vaalipiirissä.

Kaikkein parasta ja yksiselitteisesti huippua olisi ollut, mikäli Juha Sipilä olisi asettautunut ehdokkaaksi Helsingissä. Siitä olisi ollut erittäin paljon hyötyä Keskustapuolueelle ja siten myös Suomelle kokonaisuudessaan. Sipilä olisi vetänyt mukanaan ainakin 3-4 muuta ehdokasta. Ilmeisesti tämä mahdollisuus Keskustan tulla suurempiin kaupunkeihin jää nyt odottamaan seuraavia vaaleja. Ikävä kyllä.

Janne Järvenoja

Vaikka Sipilän vaalisijoittuminen olikin keskustelun aihe, Könttä tuo surullisella tavalla esiin sen, mitä keskusta tänä päivänä on; Sipilä pitäisi valita, jotta keskustalaista aluepolitiikkaa voitaisiin toteuttaa.

Könttä ei tuonut ainotakaan muuta syytä keskustan äänestämiselle.

Eikä niitä muita syitä oikein ole. Sote-uudistus oli tapa betonoida kunta- ja siihen liittyvä valtarakenne, todellisia, uskottavia esityksiä julkisen sektorin kehittämiselle ja kasvun tappavan verorasituksen vähentämiselle ei oikein ole.

Perustavanlaatuisella tavalla keskustalainen ajattelu menee pieleen, kun luodaan mielikuva, oikeammin aatteelinen harhakuva tietoisesta keskittämisestä. Ei Adam Smithin aikoja sitten kuvailema erikoistumisen tuomasta tehokkuudesta ole minnekään ole kadonnut ja jos sen haluaa kumota, luen siitä mielelläni asianmukaisessa taloustieteen julkaisussa. Olisihan se maailmanluokan uutinen.

Jos Könttä haluaa tosissaan kasvua ja saada esimerkiksi kaupan palkkaaman takaisin irtisanomiaan ihmisiä, hän puhuisi keinoista pienentää verorasitusta, lisätä ostovoimaa, tehdä työn perässä muuttamisesta helpompaa. Mutta ei.

Tyhjenevä maaseutu ei tue väitettä, että maakunnissa olisi syntymässä kasvua huolimatta valtavista panostuksista. On kovin surullista, että moni tyhjenevä kunta hakee työpaikkoja tuulivoimapuistoista. Vain kuluttajien kustantama syöttötariffi mahdollistaa tuokin itsessään elinkelvottoman liiketoiminnan.

Mikään ei estä perustamasta uusia Ponsseja Vieremälle tai muille pikkupaikoille. Olisiko oikeasti aika alkaa luoda niitä, luoda elävää maaseutua ihan itse niiden loistavien mahdollisuuksien varaan joita siellä väitetään olvan eikä rakentaa aatetta pelkästään tulonsiirroille?

Toimituksen poiminnat