Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Gallupkielto Suomeen?

Politiikassa mielipidetiedustelut ovat arkipäivää. Uutisarvon lisäksi ne mittaavat harjoitetun politiikan suosiota ja pitävät poliitikot varpaillaan.

Oikein käytettynä gallupit ovat mainio informaation lähde. Tärkeintä on seurata kannatusmittausten trendejä, ei niinkään yksittäisiä marginaalisia muutoksia. Median tehtävä on toimia vallan vahtikoirana ja gallupeilla on tässä tärkeä rooli.

Ennen vaaleja järjestettävät kannatuskyselyt ovat omiaan ohjaamaan äänestyskäyttäytymistä.

Kunnallisneuvos Jukka Juusela (Ksml 25.5.) kirjoitti osuvasti, kuinka oikeissa vaaleissa ei ole varmoja läpimenijöitä. Gallupeista tehdyt tulkinnat voivat ohjata äänestyskäyttäytymistä, kun vaalien tulos on ”ennakkoon” selvillä. Galluppeja pidetään osin myös itseään toteuttavana ilmiönä. Pahimmillaan osa äänestäjistä jättää äänestämättä, peläten oman äänensä olevan turha.

Mielestäni Suomessa tulisi harkita gallupkieltoa 2–4 viikkoa ennen vaaleja. Erityisesti ennakkoäänestyksen alettua ei gallupeilla tulisi enää mässäillä. Esimerkiksi Italiassa gallupit ovat kiellettyjä kaksi viikkoa ennen vaaleja jättäen myös äänestäjälle paremman vaalirauhan. Tällainen ajanjakso ei myöskään häiritsisi median tehtävää ja antaisi kaikille puolueille ja ehdokkaille loppukirin vaaleja kohden.

*Kirjoitus on julkaistu alunperin Keskisuomalaisessa.

www.joonaskontta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Tommi Ritola

Itse olen jo kauan ollut gallupien kieltämisen kannalla. Ohjaa liiaksi äänestyskäyttäytymistä ja on ilmaista mainosta ns vanhoille puolueille pääasiassa.

Tommi Ritola

Itse olen jo kauan ollut gallupien kieltämisen kannalla. Ohjaa liiaksi äänestyskäyttäytymistä ja on ilmaista mainosta ns vanhoille puolueille pääasiassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Galluppien tekeminen ei ole niin helppoa kuin luulisi. Eurovaaleissakin näytettiin perussuomalaisille reippaasti korkeampia lukuja eli "suosittiin" heitä gallup-luvuilla, vaikka todellinen kannatus oli sitten paljon heikompi. Osa äänestäjistä äänestää tietoisesti tai tiedostamattaankin ollakseen "voittajien" puolella. Ei kai ihme sinällään jos vaikka esim. keskustalainen moisesta "suosimisesta" valittaisikin tahi perussuomalainen jonkun toisen vaalin kohdalla.

Korjauskertoimet menevät mönkään aina silloin tällöin. Sama se minulle, kun en galluppejen mukaan pyri äänestämään. Ongelma on kyllä todellinen, koska ihmisten äänestyskäyttäytymistä on tutkittu ja huomattu tuo "voittajien" mukaan lähteminen... http://en.wikipedia.org/wiki/Bandwagon_effect

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikki turhat kiellot pitäisi kieltää.

Jukka Mäkinen

Sekä suurin osa lopuistakin ei-turhista kielloista.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Karenssi voisi olla pitempikin kuin neljä viikkoa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Tärkeintä on seurata kannatusmittausten trendejä, ei niinkään yksittäisiä marginaalisia muutoksia. "

Niinpä. Ja juuri noihin lillukanvarsiin media tarttuu - aina. Ja paisuttaa ne tolkuttomiksi draamoiksi.

Koska se myy.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Joonas,

älä nyt hullujas puhu gallup-kiellosta : milläs toimittajat sitten valehtelisivat ;)

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Onhan se niinkin, että turhia kieltoja tässä maassa riittää. Toisaalta äänestysrauha on niin ikään tärkeä, että tällaista voisi kyllä vakavissaan ajatella.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Olen tästä itsekin joskus aikaisemmin kirjoittanut. Näiden gallupien kattavuutta ihmettelen niin kauan kunnes tiedän millä menetelmällä haastateltavat valitaan. Voihan niitä virhemarginaaleja lisätä, jos haluaa jotenkin saada uskottavuutta niille.

Itse rajoittaisin gallupien tekemisen 2 kuukautta ennen vaaleja. Sitä ennen ja jälkeen voi jokainen, tehdä ja julkistaa tarpeensa mukaisesti. Saahan niillä jotain lehden täytettä jos ei mitään muuta ole tarjolla ja antaa intohimoisille gallupin tarkkailijoille lausua omia arvioitaan sen hetkisestä poliittisesta suhdanteesta ja puolueiden kannatuksesta. Kysynkin mitä merkitystä niillä on, mihin ne vaikuttavat. Jonkin poliittisen kentän aktivoitumiseen, uusien strategioiden, tulevan puolueohjelman suunnitteluun tai nykyisen muuttamiseen, jota hyvin harvoin kuitenkaan tapahtuu.

Ennen vaaleja niillä voi hyvinkin olla vaikutusta moniin epävarmoihin äänestäjiin ja vaikuttaa monella tavalla lopulliseen äänestyskäyttäytymiseen.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Olenkin aina ihmetellyt, että eikö ovensuukyselyt riko vaalirauhaa ja jopa vaalisalaisuutta. Vaikka niihin ei ole pakko vastata, niin onhan se ylipäätään aika outoa että saa kysyä. Ja on outoa että vaalien "tulos" on jo selvillä ennen vaaleja.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Ajatus Gallup-kiellosta on absurdi.
Tarvittaisiin todennäköisesti useita seuraavista toimenpiteistä:

A)Kysymästä Suomessa ketä/mitä puoluetta yksilö aikoo äänestää.
B)Estämään kohdan A kysymyminen myös ulkomailta toimijoilta (internet)
B)Ennakkosensuurilla kieltämään uutiset Gallup-tuloksista.
C)Sakottamaan laittomasti julkaistu Gallup-tulos.
D)Kieltämään linkittäminen ulkomailla julkaistuihin Gallup-tuloksiin.
E)Estämään ulkomaisten sivujen selailu, joissa on kyseisiä tuloksia julkaistu.

ulf fallenius

Gallupit silti auttaneet keskustaa valtavasti.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Ehkä niin, se ei ollut kirjoitukseni ydin.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Galluppien karenssiin laittaminen on tekninen ja täten helposti ratkaistava asia.

6-8 viikkoa ennen vaaleja voisi olla sopiva karenssiaika.

Lähihistorian räikein gallup raiskaus toteutettiin 95 vaaleissa jossa hiukan ennen vaaleja "muut" saivat 6% kannatuksen. Yle ei julkaissut galluppia vasta kuin vuosituhannen vaihtumisen jälkeen. Ei tarvitse olla kummoinenkaan Sherlock käsittääkseen mistä tämä johtui.

Galluppien ainoa tehtävä on ohjata äänestäjiä.

Toimituksen poiminnat