Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Venäjän viisumivapaus ulkopolitiikan tavoitteeksi

Suomen ja Venäjän välisestä viisumivapaudesta keskustellaan julkisuudessa aika ajoin, mutta poliittista tahtoa asian eteenpäin viemiseksi ei tunnu löytyvän. Työryhmiä kyllä perustetaan ja ne tekevät tärkeää työtä, mutta ilman poliittista halua viisumivapaus ottaa tuskastuttavan hitaita askelia.

Suomen ja Venäjän välinen viisumivapaus ei valitettavasti ole kahden kauppa. Suomen EU-jäsenyys ja kuuluminen Schengen-alueeseen tekevät viisumivapaudesta useita maita koskettavan asiakokonaisuuden. Viisumivapaus onkin pitkälti EU:n ja Venäjän välinen asia. Suomen suhtautumisella on silti vahva painoarvo - yhteistä rajaa Venäjän kanssa löytyy toista tuhatta kilometriä. 

Tästä huolimatta viisumi-keskustelu on vain yksi osa monenkirjavaa poliittista linjaa, jota Suomi toteuttaa Venäjän suhteen.

Suomen poliittinen linja Venäjää kohtaan onkin ristiriitainen. Toisaalta presidentit ja pääministerit ylläpitävät asiallisia, ystävällisiäkin suhteita siinä missä yksittäisten ministerien tehtäviksi on jäänyt maalailla piruja seinille. Välillä tämä on täytynyt tehdä Washingtonista käsin. Eikö Venäjä suhteissa olisi jo aika herätä 2000-luvulle?

Monesti kovimpia ennakkoluuloja Venäjää ja venäläisiä kohtaan on henkilöillä, jotka eivät ole koskaan käyneet Venäjällä, eivätkä tunne venäläisiä tai heidän kulttuuriaan. Tämä ei suinkaan ole ihme, kun myönteisiä uutisia Venäjältä harvemmin uutisoidaan Suomen mediassa. 

Taloustutkimus toteutti vuonna 2012 tutkimuksen, jossa tarkasteltiin suomalaisten suhtautumista Suomen ja Venäjän viisumivapauteen. Nuoret suhtautuivat viisumivapauteen suopeimmin. Tämä antaa toivoa tulevasta, avoimemmasta suhtautumisesta Venäjää kohtaan. Taloustutkimuksen johtajan Juho Rahkosen arvioita tutkimuksesta voit lukea täältä.

Suomen ja Venäjän väliseen viisumivapauteen ei tule kiirehtiä, mutta tavoite on oltava selkeä ja siihen tulee pyrkiä päättäväisesti. Suurin osa uhkakuvista on torjuttavissa, kun toimitaan päättäväisesti ja suunnitelmallisesti.

Viisumivapauden myötä rajaliikenteen onkin arvioitu jopa kolminkertaistuvan. Tämä pirirstäisi taloutta Venäjältä Suomeen suuntautuvien matkailijoiden ja investointien myötä. Samalla syntyisi uusia työpaikkoja ja pitkällä aikavälillä myös ennakkoasenteet voisivat lieventyä.

www.joonaskontta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Irti EU:sta on paras ja ainoa lääke siihen, että saamme jälleen itse määrätä asioistamme.

Henry

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Nykymaailmassa harva jos yksikään valtio saa itse määrätä omista asioistaan. Sen sijaan selkeä linja, päättäväisyys ja vahva politiikka auttavat omien tavoitteiden saavuttamisessa.

Harri Lahtinen

Ota selvää paljonko Venäläisiä tai venäläistaustaisia (VIro) on jo nyt Suomen vankiloissa, jos viisumivapaus toteutettaisiin nyt niin ne kaikki rikolliset jotka tulisi Venäjältä eivät edes mahtuisi Suomen vankiloihin. Asia ei ole niin yksinkertainen, viisumivapaus toisi Suomelle rahaa mutta se toisi myös paljon kuluja. ps. esim. Vantaan vankilassa on aika täynnä ja noin puolet vangeista on muita kuin valtaväestön edustajia ja Venäläisillä on aika hyvä edustus siellä.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Tuo rikollisuuden lisääntymisen uhka on kyllä aiheellinen ja ehkä se vaikein dilemma tässä viisumivapaudessa.

Mielestäni samalla tulisi tehdä lisäpanostuksia nimenomaan rajavartiointiin, tulliin ja poliisiin. Nämä tulisi nähdä myös investointeina ja työllistämistoimina (joskin vaikutus melko pieni). Viisumivapauden tuomat taloudelliset hyödyt eivät luonnollisesti tule ilman panostuksia.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Etelä-karjalan käräjäoikeudessa alkaa venäläisten tuomittujen osuus lähentelemään puolta, lisäksi kuormitus rajanpinnan terveyden huoltoon kasvaa jatkuvasti. Viisuvapauden tultua, tarvitsee venäläisen pyöräillä suomalaisen rajavartijan luokse ja sönköttää asylum ja johan tulee terveystarkastus ja hammashoito yhteiskunnan piikkiin, tällä hetkellä sentään viisumin myöntö pitää nuo venäläisen rajavartioston tuolla puolella.

Suosittelen lämpimästi visiittiä Imatra-Lappeenranta-akselille ennen tälläistä huutelua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #12

Linkitä nyt edes huutelusi johonkin.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #13

http://www.uutisvuoksi.fi/Online/2013/04/03/Ulkoma...

Tilasto on synkempi tänä vuonna, kun rajavartiolaitos on työntänyt enemmän juttuja oikeuteen asti.

Terveydenhouidon osalta ei ole antaa julkista tietoa, EKSOTE kun ei suurin surminkaan sitä tilastoi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #14

Siis salakuljetusta? Tuo itse asiassa puoltaa Keskustan miehen kantaa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #15

Lähinnä rattijuoppoja ja luvattomia aseita, plus sitten kasvussa oleva omaisuusrikollisuus. Salakuljetus ei ole niin yleistä kuin ennen, kiitos alkoholiveron edellisen laskun ja viron laillisen matkustajatuonnin.

Mutta kertokaa mikä vika on nopeasti saatavassa (jos asiat on kunnossa) viisumissa, josta laskutetaan suomeen 50€? Jos sillä saadaan se ongelmia aiheuttava porukka jäämään pois. Lisäksi on esitetty arvioita (haastattelututkimuksia, nyt ei valitettavasti ole lähdettä), että keskiluokkaisten venäläisten turismi suomeen vähennisi viisumivapauden myötä, koska eivät halua kerjäävien maanmiestensä sekaan (siis sen porukan jolle nyt ei anneta viisumeita).

Muokkaus, Tämän päivän satoa:
http://www.esaimaa.fi/Online/2013/07/08/Ven%C3%A4l...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #16

Aseita? Huh. Minulle 50 euroa - pikaviisumi taitaa olla kalliimpi - ja kaavakepelleily on hidaste. En jaksa uskoa, että sieltä mitään ryntäystä olisi tulossa.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #12

"Suosittelen lämpimästi visiittiä Imatra-Lappeenranta-akselille ennen tälläistä huutelua."

Itsekin suosittelen visiittiä vanhoille kotikonnuilleni. Siellä näkee, kuinka kasvanut turismi ja lisääntynyt kanssakäyminen on tuonut uusia hotelleja, kylpylöitä, kauppoja ja jopa kokonaisia kauppakeskuksia ja näiden mukana satoja palvelualojen työpaikkoja. Etelä-Karjala olisi aika kuihtuvaa seutua ilman venäläisten mukanaan tuomaa kysyntää.

Haittojakin on, mutta hyödyt ovat huomattavasti suurempia.

Siitä olen tosin Petrin kanssa samaa mieltä, ettei tuo viisumin hakeminen ole nykyään mikään iso juttu venäläisille. Se rapsahtaa yleensä kerralla kaksivuotisena, jolloin voi samalla tarralla käydä useita kertoja ja hinnaksi per kerta muodostuu ehkä jokunen euro. Myös viisumin hakemiseen liittyvää byrokratiaa on sujuvoitettu siinä määrin, ettei sen pitäisi olla ongelma kenellekään.

Viisumivapaus niin kuin ylipäätään vapaa liikkuvuus on hyvä ja kannatettava asia, mutta ei nykykäytäntökään ole erityisen ongelmallinen.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä Vastaus kommenttiin #22

Hyviä pointteja Jaakko!

On toki nykykäytännössäkin "puolensa", mutta kuten kirjoituksessakin mainitsin, tulisi viisumivapauden myötä Venäjältä Suomeen suuntautuva turismi todenäköisesti kasvamaan huimasti. Sitä myötä myös taloudelliset vaikutukset kasvaisivat merkittävästi.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #12

Tämä on jo niin vanha ja kulunut virsi... Ilman viisumiako ne tuomitut venäläiset on tulleet tekemään niitä rikoksiaan tänne Suomeen? Se vaan on niin, että "kunnon" rikolliselle viisumi ei ole mikään este - ainoastaan hidaste.

Toki pienempimuotoista rikolliseksi luokiteltavaa häiriötä varmasti saattaisi alkuvaiheessa ilmetä. Mutta suurin haaste on kuitenkin loppupelissä erilaisten kulttuurien kohtaamisessa. Toiset näkevät sen uhkana - itse näen sen mahdollisuutena.

Erkki Penttinen

Olet Harri oikeassa tuosta lisääntyvästä vankitilanteesta mutta tosiasiassa puolet vangeista on virolaisia,liettualaisia , latvialaisia ja jonkin verran puolalaisia.Aitoja venäläisiä vankeja ei ole kovinkaan paljon mutta
viisumivapauden myötä se tietenkin lisääntyisi huomattavasti.Poliisityö tulisi koordinoida täysin uusiksi eikä väkimäärää poliisissa tulisi ainakaan vähentää kun tehtäväkenttä laajenisi valtavasti.Poliisipartiot pois
kyttäämästä huorien perästä sillä se on täysin kannattamatonta ja tyhjää työtä jota Räsäset ,Braxsit,Ericsonit ja Biodeet ajaa takaa sillä he elävät itse sen puutteessa ja näin syntyy tilanne kostaa miehille.Tärkeää olisi tehdä näiden valtioiden kanssa vankisopimus jolla taattaisiin vangin otto omaan maahan suorittamaan täällä tuomittu rangaistus eikä tehdä laista niin vaikeaa kuin se nykyisin on että eestiläiset rikolliset voivat valittaa ja näin estyä omaan maahansa palauttamisen.Siinä on malliesimerkki siitä miten tehdään toimimattomia lakeja suomessa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tiedätkö muuten, onko Höksölästä mitään jäljellä? Serepettasta tai Hietamäestä tuskin, ainakin 1980-luvun lopulla noilla seuduilla näytti tosi ankealta. Kannatan tätä ehdotusta koko sydämestäni, ehkä saamme joskus vielä vepsän sorisemaan Syvärinkaupunkiin.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

En tiedä alkuunkaan. Karjalassa olen käynyt pidempiaikaisesti vain Viipurissa ja Petroskoissa - pienemmät paikat näin vain junasta. Haluaisin myös tutustua sukuni kotiseutuun Suojärveen, se ehkä ensi kesänä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Rajamuodollisuudet ovat hidaste ja viisumi on itse asiassa melko kallis. Olen tehnyt pari lyhyttä fillarireissua Kannaksella ja Laatokan kuvankauniilla pohjoisrannalla. Inkerin läpi ajoimme kaverini kanssa 1980-luvun lopulla.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Mistä päin Suojärveä sukusi on kotoisin?

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

En suoraan sanoen tiedä, enkä nyt nopeasti voi varmistaa. Pitää selvittää lomareissulla Pohjois-Karjalaan.

Juhani Putkinen

Vastustan viisumivapautta venäläisille. Sieltä tulee jo ihan tarpeeksi porukkaa tekemään rikoksia Suomeen. Myös salakuljetus venäläisten toimesta on jo aivan liian laajaa. Viisumivapaus huonontaisi tilannetta oleellisesti.

Myös Venäjän harjoittama vakoilu helpottuisi ennestään.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Tottakai uhkiin tulee reagoida ja tarvittaessa panostaa toimiin, joilla reagoidaan näihin mainitsemiisi lieveilmiöihin.

Tuskinpa myös yhdenkään "vakoojan" rajanylitys jää viisumivapaudesta kiinni.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Juuri näin, viisumipakko haittaa vain tavallisia ihmisiä. EU:n pitäisi pyrkiä saamaan myös Kaliningradin alue osaksi Itämeren vapaan liikkumisen aluetta.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä Vastaus kommenttiin #10

Näinpä. Kyllähän Schengen-alueellakin rikollisuutta on, mutta uskallan väittää Schengen-sopimuksen kokonaisuutena tuoneen enemmän hyvää, kuin pahaa.

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

Samaa mieltä, että viisumivapaus on hätiköityä-

Mutta paljon suurempi ongelma on kaksoiskansalaisuus.

Tästä puhui professori Vihavainen:

"Uuden Venäjän perustuslaki, joka sivumennen sanoen on suorastaan yltiöliberaalinen, sisältää määräyksen siitä, että valtio valvoo kansalaistensa etuja myös ulkomailla. Tämä on sangen luonnollinen asiain tila. Luonnottomana sen sijaan voi pitää sitä, että Suomen kaltainen maa sallii kaksoiskansalaisuuden. Esimerkiksi Euraasian liittoon integroituva Kazakstan ei sitä tee. Epäselvää on, kenen vastuulla tällainen asiain tila on ja millaista hyvää sillä tavoitellaan.

Tilanteen potentiaalisia vaaroja ei tarvinne kenellekään erikseen perustella. Tässä on syytä huomauttaa, että en pidä venäläisiä ystäviäni enkä yleensäkään etnisiä venäläisiä Suomessa sinänsä maamme kannalta epäilyttävinä. Sen sijaan pidän todennäköisenä, että tietty osa heistä on eri tavoin muutettavissa kansainvälisen konfliktin välikappaleiksi. Tästähän meillä on jo kokemuksia. Toistan vielä: ongelma eivät ole ihmiset, vaan heidän passinsa.

Valtio, jonka legitimiteetti on epävarmalla pohjalla, on arvaamaton ja saattaa järjestää isämaallisten piiriensä huviksi monenlaisia näytöksiä. Pienemmän lyöminen saattaa aiheuttaa isänmaallisissa piireissä suurtakin tyydytystä, kuten Georgian tapauksesta voimme havaita.
Minusta Suomen hallituksen olisi mahdollisimman pian syytä selvittää, miten kaksoiskansalaisuutta koskevat säädökset voidaan muuttaa ja sen jälkeen poistaa tuo mahdollisuus molemminpuolisesti niiden maiden kanssa, joihin nähden se on voimassa.

J.K. Paasikivi pohdiskeli muistelmissaan, että Venäjällä oli Suomen suunnalla ollut taipumusta toimia vastoin omia etujaan. Tämä taipumus on jälleen ollut havaittavissa.

Koska emme voi estää Venäjää tekemästä tyhmyyksiä, meidän olisi ainakin vältettävä tekemästä niitä itse ja korjattava ne tyhmyydet, joita on jo tehty."

http://timo-vihavainen.blogspot.co.uk/2013/05/stol...

Juhani Putkinen

Totta. Venäläisille ei saa myöntää Suomen kaksoiskansalaisuutta.

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula Vastaus kommenttiin #20

Ei saisi.

Ville Haapasalo selitti asiaa Ylen ohjelmassa ottaen esimerkiksi Georgian. Kaksoiskansalaiset olivat/ovat se tekosyy jolla Venäjä saattoi/saattaa sekaantua enemmän ja enemmän naapurimaittensa sisäisiin asioihin.

http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/silkkiti...

Venäjä lähetti sotilaitaan "suojelemaan" Venäjän kansalaisia Georgian alueelle. Venäjä on selkeästi ilmaissut sen että Venäjän kauppapolitiikan ja energiapolitiikan YHTENÄ tehtävänä on levittää poliittista vaikutusvaltaa Venäjän naapurimaihin. Ja supistaa näiden suvereniteettia.

http://kansankokonaisuus.blogspot.fi/2007/03/venjn...

Venäjä on myös ilmeisesti määritellyt ulkovenäläisten järjestöjen johdolle tehtävän ajaa esimerkiksi Suomessa "Venäjän asiaa". Suomen venäläisten liitosta HS:n mukaan erosi joukko toimihenkilöitä koska eivät hyväksyneet sitä että Suomen venäläisten liitto ajaa "Venäjän asiaa" Suomessa.
Venäjän toimii kuten moni muu ennen Venäjää. Natsi-Saksa toimi näin mm. Tshekkoslovakiassa.

Venäjän suhteen kannattaa olla hyvin varoivainen - ei toki hysteerinen. Niin kauan kuin olemme Naton ulkopuolella pysymme jonkinlaisena Venäjän ministerien ja Venäjän median yleisenä sylkykuppina. Jos Putinin tilanne Venäjällä heikkenee ja Putin joutui kansainvälisesti nurkkaan paine Suomea kohtaan voi kasvaa.

Käyttäjän herrmisterx kuva
Matti Urpilainen Vastaus kommenttiin #20

Minun venäläisellä vaimolla on jo kaksoiskansalaisuus...ime sitä !

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula Vastaus kommenttiin #36

Kuten Vihavainen sanoi:

"Tilanteen potentiaalisia vaaroja ei tarvinne kenellekään erikseen perustella. Tässä on syytä huomauttaa, että en pidä venäläisiä ystäviäni enkä yleensäkään etnisiä venäläisiä Suomessa sinänsä maamme kannalta epäilyttävinä. Sen sijaan pidän todennäköisenä, että tietty osa heistä on eri tavoin muutettavissa kansainvälisen konfliktin välikappaleiksi. Tästähän meillä on jo kokemuksia. Toistan vielä: ongelma eivät ole ihmiset, vaan heidän passinsa."

Kyse ei ole sinun vaimostasi - eikä ylipäätään venäläisistä yksilöinä.

Kommenttisi viittaisi siihen että et ymmärrä asiaa ja puet emotionaalisen vastustuksesi "ime munaa" tyyliseen paskanjauhantaan.

Käyttäjän herrmisterx kuva
Matti Urpilainen

No, sinulla ei ole mitän sanomista asiassa...Onneks..jos olis, Suomi olis konkursissa tai sodassa..
Kääpiö Virosta tule kaikenlaisia rikollisia..Virolaisille (ei viron venäläisille) pitäis olla viisumi pakko ikuisesti

Martti Kauppila

Taitaa sinulle olla noussut venäläinen p...u päähän?

Erkki Penttinen

Olen Matti kanssasi täysin samaa mieltä sillä Viro on maa jonka kansalaisia
on asukaslukuunsa nähden eniten muiden euroopan maiden vankiloissa ja rikostilastoissa.

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

Eikös tässä ole kaikilla yksi ääni

Pjotr Hadermann

Juhani alkaa olla jo neuroottinen ryssävihassaan.

Viisumivapaus on kaikkien etu. Suomi voi teknisesti myöntää viisumeja vain Suomea koskeviksi.

Juhani Putkinen

"Suomi voi teknisesti myöntää viisumeja vain Suomea koskeviksi."

Suomi EI voi antaa venäläisille viisumivapautta. Suomi kuuluu Shengenalueeseen, joten Suomen alueelle päässeet venäläiset pääsisivät ilman mitään tarkastusta myös esimerkiksi Viron ja Ruotsin alueelle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #23

Nyt on edes harva seula olemassa viisumikäsittelyn kautta. Muistaakseni tuhansia viisumeita jätetään vuosittain myöntämättä venäläisille.

Käyttäjän herrmisterx kuva
Matti Urpilainen Vastaus kommenttiin #25

Venäjä pitäis laita rajat kiinni Viron ja lopeta kauppa Viron kanssa heti...Samantekevä Venäjälle, eihän siellä kääpiö Virossa ole mitän arvokasta

Käyttäjän herrmisterx kuva
Matti Urpilainen Vastaus kommenttiin #25

Se on ikävä juttu Suomelle...Venäläiset tuo jo nyt noin miljardi euroa Suomeen...tuskin kääpiö Viro siihen pysty

Pjotr Hadermann

#23
Lipnik Putkinen näkee mörköjä kaikissa venäläisissä. Onko pelko jo patologista?

Käyttäjän Radisti kuva
Matti Pihlaja

Onhan siellä Putkinen valvomassa viron rajoja. On komentanut jopa viron presidenttiäkin. sekä viron p-voimain komentajaa. Edellämainittu on Putkisen itsensä kertomaa näillä palstoilla. Presidentti Ilves on sosialidemokraatti, Putkinen oli varmaan mielissään.

Juhani Putkinen

"Matti Pihlaja" valehtelee/levittää minusta valheita. Jo pelkästään USn sääntöjen mukaan valheiden levittäminen on kiellettyä.

Valtakunnallisiin sotaharjoituksiini (minun skenaarioni mukaan, jne.) Virossa on tosin osallistunut mm. Viron Maavoimien komentaja ja esikuntapäällikkö. Itse toimin silloin sekä Maavoimien komentajan neuvonantajana, että Suojeluskunnan komentajan neuvonantajana.

Käyttäjän herrmisterx kuva
Matti Urpilainen

Ha ha ha ha ha on tämä Putkinen mukava...kohta hän aloita marssi Uralin !

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #37

Taas yksi väärällä nimellä kirjoittava, vaikka US nimenomaan vaatii kirjoittamaan omalla oikealla nimellä.

Erkki Penttinen Vastaus kommenttiin #43

Sinäkö Pitkänen sen Maamme laulun myit vallanhurmiossasi virolaisille

Pjotr Hadermann

#26
Paljon on valtaa suomalaisella lipnikillä Virossa.

Virolainen demari on enemmän oikealla kuin suomalainen kokoomuslainen tunari.

Käyttäjän Radisti kuva
Matti Pihlaja

Ei tämä nyt oikein kokoomuslaiselta näytä tämä viron demarien tavoitteet.

"Puolueen arvot ovat sosiaalinen markkinatalous, työn arvostus, tasa-arvoisuus, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, solidaarisuus ja hyvinvointivaltio. SDE on Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen ohella Euroopan ainoa sosiaalidemokraattinen puolue, jonka puoluelauluna ei ole "Kansainvälinen". "

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Kannattaa lukea myös nuo kirjoituksessa linkkaamani artikkelit. Esimerkiksi YLE:n jutusta käy hyvin ilmi, ettei viisumivapaus suinkaan poista rajavalvontaa. Se, millaisia resursseja suuntaamme rajavalvontaamme, on Suomen päätettävissä.

anita frisk

Jos venäläisellä ei ole varaa maksaa 50 euroa multiviisumista, tuskin hänellä on varaa myöskään huomattavasti shoppailla tai käyttää palveluja Suomessa, vai kuinka?

Viisumivapaussopimukset ovat yleensä vastavuoroisia. Olisiko Venäjä halukas tähän koko EUn osalta - ja myös valmis käytännössä noudattamaan? Siellähän on edelleenkin voimassa ikiaikainen rekisteröintipakko myös turistien kohdalla. Venäjä ei myöskään ole tunnettu hyvänä sopimusten noudattajana.

Pitäisin viisumivapauden kannalta suurimpana uhkakuvana Venäjällä asuvia kaukaasialaisia. Heitä ei siedetä siellä eikä toisaalta ole pystytty kotimaihinsa karkoittamaan, joten jos pari miljoonaa stanilaista saa päähänsä lähteä länteen ja pyytää asylumia, niin siinä on sitten rajavartiolaitos aika ymmällään.

Passiuudistus olisi tietenkin pakollinen. Toistaiseksi se ei ole käsittääkseni edennyt lupauksia pidemmälle.

Pitkästä yhteisestä maarajasta huolimatta tämä on mielestäni nimenomaan EUssa päätettävä asia.

Harri Räsänen

US nostaa kaikki Venäjän viisumivapautta vaativat blogaukset karuselliin ilman poikkeusta.
Asia ei ole ollenkaan näin yksiselitteisen positiivinen ja viisumivapauden selvitys vaatisi kunnollista journalistiikkaa, jossa asian eri puolet selvitettäisiin.
Olen ehdottanut US:lle artikkelin laatimista aiheesta, mutta mitään ei ole tehty asian hyväksi. Ilmastoidussa toimistossa istuminen on mukavampaa kuin se, että hypättäisiin junaan ja matkustettaisiin Etelä-karjalaan tekemään oikea juttusarja aiheesta.

Me suomalaiset emme ole tervetulleita ostamaan maata Karjalasta. Meidät on julistettu ei toivotuksi väeksi Venäjän valtion toimesta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miksi viisumivapaus?

Täällä etelä-karjalassa sitä ei juuri kukaan halua. Nytkin raja hädin tuskin vetää.

EDIT:
Suna Kymäläinen (sdp) pääsi sen vastustamisella eduskuntaan, mutta ei kyllä kukaan oikeasti sitä täällä kannata.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Yksi huomionarvoinen seikka viisumivapaudessa on tieliikenne.

Tällä hetkellä on tilanne, että venäläinen autoilija maksaa liikennerikkomuksesta saamansa sakon varsin tunnollisesti. Yhtenä syynä on se, että ellei maksa, niin seuraavaa viisumia on hankala saada.

Mikäli on viisumivapaus, niin sakkoja ei tarvitse maksaa koska niitä ei ulkomailta ulosmitata, eikä sakon maksamattomuus vaikuta maahanpääsyn edellytyksiin.

Uskon siis vahvasti, että kun viisumivapaus tulee, niin venäläinen liikennekulttuuri tulee jäädäkseen myös Suomeen. Tähänhän nykyhallitus on tosin varautunut lakkauttamalla liikkuvan poliisin jä vähentämällä valvojien virkoja entisestään.

Valitettavasti turvallisuudella ei ole näissä asioissa kovin paljon painoarvoa koska bisnes ohjaa päätöksiä.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Liikkuvan poliisin lakkauttaminen ei saa kyllä omaa hyväksyntääni, mutta se ansaitsisi yhden tai useammankin uuden blogikirjoituksen...

Mitä tulee tuohon sakon maksamattomuuden, eikö se voisi olla edelleenkin maahanpääsyn estävä tekijä, vaikka viisumivapaus tulisi? Mikäli rajatarkastukseen joutumisen riski olisi riittävällä tasolla, uskoisin, että harva maahan pyrkijä jättäisi sakon maksamatta.

Erkki Penttinen

Uskon siis vahvasti, että kun viisumivapaus tulee, niin venäläinen liikennekulttuuri tulee jäädäkseen myös Suomeen.

Se olis upeeta BRAVO !

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Näin se Joonas pitäisi olla!

"Puhtaita" passeja saa Venäjältä varsin helposti rahalla, mutta viisumin saanti on paljon vaikeampaa.

Kun viisumivapaus tulee, niin nykyisillä resursseilla ei riittävää valvontaa pystytä suorittamaan. Mikä sitten kenellekin on tuo "riittävää"? Liikenteen on arvioitu kolminkertaistuvan viisumivapauden myötä. Ei ole näkyvissä mitään merkkejä siitä, että valvojien määrää kolminkertaistettaisiin rajoilla tai niiden läheisyydessä. Bisneksen kautta rahaa tulee Suomeen varmasti kominkertainen määrä. Siis raha ratkaisee.

Sanon siis koko ajan, että: "Kun viisumivapaus tulee".

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Voidaan toki asettaa esimerkiksi nykyisen rajavalvonnan taso sellaiseksi, jonka ylläpitämiseksi on budjetoitava tarpeeksi rahaa. Onko nykyinen taso sitten riittävä? Mielestäni ei. Se, mitä tällekin asialle tehdään tulevaisuudessa, on puhtaasti politiikkaa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Venäjän viisumivapaus niin kuin kaikkinainen ihmisten vapaa liikkuvuus on hieno päämäärä. Mutta meidän suomalaisten ei ole lupa olla lapsellisia tässä eikä missään muussakaan asiassa.

Emme saa unohtaa, että Suomen itäraja on kahdessa suhteessa maapallon jyrkin kynnyskohta. Kyseessä on ero, joka koskee elintasoa ja korruptiota. Kummasakin suhteessa Suomi on maailman valioita ja Venäjä möyrii pahnanpohjimmaisten joukossa. Venäjä on rankasti pahennettu painos Kreikasta.

Tähän mennessä olemme nähneet Suomessa vain venäläisiä ökyoligarkkeja ja etuoikeutettua ylempää keskiluokkaa, jolla on varaa maksaa. Jos raja avataan, meille vyöryy itänaapurin varatonta ja osatonta kansaa, jolla ei ole edes mitään kiinnostusta enää palata itärajan taakse. Suurella osalla Pietarin asukkaista ei ole ollut ulkomaanpassia eivätkä he ole tähän mennessä edes uneksineet ulkomaanmatkoista.

Suomi on maailman maiden joukossa loistava poikkeus siinä, että poliisiin, tulli- ja rajavartijoihin voi luotaa - jopa ilman lahjuksia. Venäjä on toista maata.

Venäjä on myös epävakaa maa. Valta ja kansallisvarallisuus on kahmittu yhden klikin haltuun. Emme tiedä, milloin seuraava keikaus tapahtuu.

Paljon on siis tapahduttava, ennen kuin Suomen kannattaisi kiirehtiä viisumivapautta Venäjän rajalle.

Erkki Penttinen

Onko nämä niin kutsutut inkerin suomalaiset mielestäsi Timo oligarggeja kun
niitä vaan tulee virtanaan suomeen elätettäviksi.Taas on koulutettuja (suomen sosiaalitukien käyttö) 3000 tulossa suomeen.Tämä suomen kansa on niin saatanan tyhmä että kaikenmaailman satamajätkät pääsee täällä presidentiksi jotka sitten elävät ja olevat kuin arabisheikit ja öljymildardöörit tajuamatta kuinka persaukinen tämä kansa loppujen lopuksi on.Leipäjonot maassa kasvavatjohon yksi älykääpiö Tubbi vielä haluaa lisää ministereitä vaikka entisissäkin on jo puolet liikaa.Pietarissa,Petroskoissa
ja Sortavalassa koulutetaan hampaattomia mummoja inkeriläisiksi vaikka eivät edes tiedä mitä se sana merkitsee mutta koulutuksen jälkeen heille taivas aukenee jonka nimi on Suomi

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Paljon on vielä tehtävä ennen viisumivapautta, eikä vähiten Venäjällä, kuten aiemmat Timo ja Kaarle hyvin kirjoittivat.

En minäkään viisuvivapautta heti huomiseksi halua. Kirjoituksellani halusin korostaa poliittista tahtotilaan. Politiikan pitäisi olla johdonmukaista ja tähdätä kohti viisumivapautta. Liian pitkään on Suomen idänpolitiikka ollut vailla selkeitä tavoitteita.

Käyttäjän RiittaMustonen kuva
Riitta Mustonen

Aika paljon pitää tapahtua...

ennen kuin Venäjä on valmis viisumivapauteen. Ensinnäkin toimiva väestörekisteri ja henkilön tunnistaminen. Nythän tämä ehto ei täyty.

Viisumivapaus vaikeuttaisi suomalaisten rajanylityksiä entisestään. Nythän Venäjän puolella rajaa on kaksi jonoa, suomalaisten ja venäläisten autojen jono. Ja kuten arvaatte, venäläisten jono vetää paljon paremmin kuin suomalaisten. Tullivirkailijat rientävät nostamaan puomeja venäläisille, suomalaiset saavat odottaa. Tänään oli aiheesta niminerkkikirjoitus Uutisvuoksessa. Ja tämä jo ilman viisumivapautta. Ehtona viisumivapaudelle pitää olla jonojen yhdistäminen. Ei saa olla enää etuoikeutettua venäläisten jonoa. Ei sitä ole Suomen puolellakaan. Kaikki jonottaa samassa jonossa.

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

Totta, mutta etuoikeuksia on ja tulee olemaan. Jos ne hetkeksi purettaisiinkin ne tulevat takaisin. Koska Venäjän hallitus on öykkärimäinen ja tulee olemaan. (Suomalaiset ovat surullisen naivia porukkaa kun eivät tätä tajua. Tai osa on - erityisesti nuori akateemisesti koulutettu "ennakkoluuloton" (eli naivin sinisilmäinen) proukka.)

Yksi esimerkki etuoikeudesta on venäläisten ja suomalaisten kohteleminen omistamisen suhteen. Suomalainen ei voi omistaa maata Venäjällä mutta venäläinen voi Suomessa. Symmetriaa ei koskaan tule.

Pjotr Hadermann

''Venäjä on valmis viisumivapauteen. Ensinnäkin toimiva väestörekisteri ja henkilön tunnistaminen. Nythän tämä ehto ei täyty.''

Pohjoismaita lukuuottamatta se ei täyty muissakaan maissa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mahtaako toimia missään täydellisesti. Eikä passista tai viisumista näy, mitä ihmisellä on mukanaan tai mitä hän aikoo Suomessa tehdä.

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

"Monesti kovimpia ennakkoluuloja Venäjää ja venäläisiä kohtaan on henkilöillä, jotka eivät ole koskaan käyneet Venäjällä, eivätkä tunne venäläisiä tai heidän kulttuuriaan. Tämä ei suinkaan ole ihme, kun myönteisiä uutisia Venäjältä harvemmin uutisoidaan Suomen mediassa."

No olen käynyt Venäjällä monta kertaa. En ole ennakkoluuloinen vaan ehkä pikemmin ennakkotietoinen vastakohtana naivin sinisilmäiselle ajattelijoille, joiden mukaan Venäjä on ajan kanssa kehittymässä kohti normaalia oikeusvaltioita. Siitä ei ole merkkejä. Mahdollistahan on että joskus suunta muuttuu mutta nyt suunta on muu kuin kohti oikeusvaltioita. Venäjällä on paljon hienoja ja kauniita asioita (kulttuurin alalla) mutta valtio on jonkinlainen puoliautoritäärinen ja korruptoitunut oikeusvaltion irvikuva.

Ennakkoluuloisimpia suomalaisia (=sinisilmäisen naiveja) ovat pikemmin juuri nuoret akateemisesti koulutetut "suvaitsevaiset" ja "ennakkoluulottomat" ihmiset.

En tietysti kiistä että minullakin on ennakkoluuloja - oppiminenhan on juuri sitä, että kokemuksen kautta oppii uuttaa ja väärät käsitykset hylätään. Näin toimii avoin ihminen. Avoimuutta ei ole se että jämähdetään johonkin haloslaiseen "ennakkoluulottomuuteen" eli luuloon että Venäjä ei uhkaa Suomea. Se on avoimuuden vastakohta.

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

"Monesti kovimpia ennakkoluuloja Venäjää ja venäläisiä kohtaan on henkilöillä, jotka eivät ole koskaan käyneet Venäjällä, eivätkä tunne venäläisiä tai heidän kulttuuriaan. Tämä ei suinkaan ole ihme, kun myönteisiä uutisia Venäjältä harvemmin uutisoidaan Suomen mediassa."

No olen käynyt Venäjällä monta kertaa. En ole ennakkoluuloinen vaan ehkä pikemmin ennakkotietoinen vastakohtana naivin sinisilmäisille "ajattelijoille", joiden mukaan Venäjä on ajan kanssa kehittymässä kohti normaalia oikeusvaltioita. Siitä ei ole merkkejä. Mahdollistahan on että joskus suunta muuttuu mutta nyt suunta on muu kuin kohti oikeusvaltioita. Venäjällä on paljon hienoja ja kauniita asioita (kulttuurin alalla) mutta valtio on jonkinlainen puoliautoritäärinen ja korruptoitunut oikeusvaltion irvikuva.

Ennakkoluuloisimpia suomalaisia (=sinisilmäisen naiveja) ovat pikemmin juuri nuoret akateemisesti koulutetut "suvaitsevaiset" ja "ennakkoluulottomat" ihmiset.

En tietysti kiistä että minullakin on ennakkoluuloja - kaikilla on ja pitääkin olla - oppiminenhan on juuri sitä, että kokemuksen kautta oppii uuttaa ja väärät käsitykset hylätään kun taas oikeaksi osoittautuneet "ennakkoluulot" vahvistuvat (=muuttuvat tiedoksi). Näin toimii avoin ihminen. Avoimuutta ei ole se että jämähdetään johonkin haloslaiseen "ennakkoluulottomuuteen" eli luuloon että Venäjä ei uhkaa Suomea. Se on avoimuuden vastakohta.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Ennakkoluuloisuus tässä viisumivapaus-asiassa ei katso kylläkään koulutustaustaa. Mikäli luit tuon linkkaamani Helsingin Sanomien artikkelin, huomasit varmasti, kuinka Juho Rahkosen mukaan:

"Yllättävää on, että koulutus näyttää vähentävän viisumivapauden kannatusta, vaikka voisi luulla korkeasti koulutettujen suhtautuvan kansainvälisyyteen myönteisesti."

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

Kiitos.

"Yllättävää on, että koulutus näyttää vähentävän viisumivapauden kannatusta, vaikka voisi luulla korkeasti koulutettujen suhtautuvan kansainvälisyyteen myönteisesti."

On se minustakin kyllä yllättävää vaikka itse olen akateemisesti koulutautunut ja vastustan viisumivapautta.

Ylipäätään voisin suhtautua koko rajan avaamiseen itään päin huomattavsti vapautuneemmin jos Suomi olisi Naton jäsen. Nyt jokainen toimi jonka Venäjän hallitus tekee on osittain perusteltu sillä että vaikutusvaltaa Suomeen voidaan lisätä. Erityisesti kaksoiskansalaisuutta halutaan käsittääkseni edistää kaikissa Venäjän rajamaissa jotka sen hyväksyvät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset