Venäjän viisumivapaus ulkopolitiikan tavoitteeksi

Suomen ja Venäjän välisestä viisumivapaudesta keskustellaan julkisuudessa aika ajoin, mutta poliittista tahtoa asian eteenpäin viemiseksi ei tunnu löytyvän. Työryhmiä kyllä perustetaan ja ne tekevät tärkeää työtä, mutta ilman poliittista halua viisumivapaus ottaa tuskastuttavan hitaita askelia.

Suomen ja Venäjän välinen viisumivapaus ei valitettavasti ole kahden kauppa. Suomen EU-jäsenyys ja kuuluminen Schengen-alueeseen tekevät viisumivapaudesta useita maita koskettavan asiakokonaisuuden. Viisumivapaus onkin pitkälti EU:n ja Venäjän välinen asia. Suomen suhtautumisella on silti vahva painoarvo – yhteistä rajaa Venäjän kanssa löytyy toista tuhatta kilometriä. 

Tästä huolimatta viisumi-keskustelu on vain yksi osa monenkirjavaa poliittista linjaa, jota Suomi toteuttaa Venäjän suhteen.

Suomen poliittinen linja Venäjää kohtaan onkin ristiriitainen. Toisaalta presidentit ja pääministerit ylläpitävät asiallisia, ystävällisiäkin suhteita siinä missä yksittäisten ministerien tehtäviksi on jäänyt maalailla piruja seinille. Välillä tämä on täytynyt tehdä Washingtonista käsin. Eikö Venäjä suhteissa olisi jo aika herätä 2000-luvulle?

Monesti kovimpia ennakkoluuloja Venäjää ja venäläisiä kohtaan on henkilöillä, jotka eivät ole koskaan käyneet Venäjällä, eivätkä tunne venäläisiä tai heidän kulttuuriaan. Tämä ei suinkaan ole ihme, kun myönteisiä uutisia Venäjältä harvemmin uutisoidaan Suomen mediassa. 

Taloustutkimus toteutti vuonna 2012 tutkimuksen, jossa tarkasteltiin suomalaisten suhtautumista Suomen ja Venäjän viisumivapauteen. Nuoret suhtautuivat viisumivapauteen suopeimmin. Tämä antaa toivoa tulevasta, avoimemmasta suhtautumisesta Venäjää kohtaan. Taloustutkimuksen johtajan Juho Rahkosen arvioita tutkimuksesta voit lukea täältä.

Suomen ja Venäjän väliseen viisumivapauteen ei tule kiirehtiä, mutta tavoite on oltava selkeä ja siihen tulee pyrkiä päättäväisesti. Suurin osa uhkakuvista on torjuttavissa, kun toimitaan päättäväisesti ja suunnitelmallisesti.

Viisumivapauden myötä rajaliikenteen onkin arvioitu jopa kolminkertaistuvan. Tämä pirirstäisi taloutta Venäjältä Suomeen suuntautuvien matkailijoiden ja investointien myötä. Samalla syntyisi uusia työpaikkoja ja pitkällä aikavälillä myös ennakkoasenteet voisivat lieventyä.

www.joonaskontta.fi

joonaskontta
Keskusta Jyväskylä

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu. Keski-Suomen maakuntavaltuutettu. Aktiivinen liikunnan harrastaja. www.joonaskönttä.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu