Joonas Könttä KAIKKI YHDESSÄ KÖNTÄSSÄ.

Keskustalla oltava rakentava Eurooppa-linja

Mikael Pentikäinen sivaltaa aiheellisesti keskustaa sen Eurooppa-politiikasta. Pentikäisen mainitsemasta rakentavasta Eurooppa-linjasta ei näy merkkejä, kun puolue lähti mukaan perussuomalaisten eurovälikysymykseen. Kukaan olisi tasan vuosi sitten tuskin uskonut moista nähtävän, kun Mari Kiviniemi puolusti vaalitenteissä Portugalin tukipaketin hyväksymistä.

Keskustan linjanmuutoksessa ei ole kysymys pelinpolitiikasta. Oikeusministeriön tuoreen tutkimuksen Muutosvaalit 2011 (217 - 219) aineisto osoittaa, että pelastuspakettien tukemisen merkitys keskustan vaalitappiossa oli hyvin pieni. EU-vastaisuus ei ollut puolueen hylänneissä äänestäjissä sen suurempaa kuin puoluetta äänestäneissä. Keskustaa jätettiin äänestämästä aivan muista syistä. Puolueen hallituksessa ollessaan ajama rakentavan kriittinen mutta käytännöllinen EU-linja on lyönyt sen kannattajissa läpi.

Keskusta on väittänyt toimineensa johdonmukaisesti eurokriisin hoidossa. En tiedä, oliko pelastuspakettien tielle lähteminen alun perin oikea ratkaisu. Minun on kuitenkin vaikea uskoa siihen, ettei eduskuntavaaleilla olisi ollut minkäänlaista merkitystä puolueen linjaan. Summat ovat suurentuneet ja takaukset kasvaneet, mutta peruskysymys on edelleen sama: onko tukipaketit oikea keino pelastaa yhteisvaluutta? Siihen myös keskusta aikanaan uskoi.

Isossa kuvassa kysymys on siitä, että Suomen vaikutusmahdollisuudet ovat pienet. Emme ole onnistuneet hankkimaan kuin kaikkien muiden jäsenmaiden ihmettelemiä vakuuksia, puuttumatta itse kysymykseen sen enempää. Suomi on ollut ajopuu riippumatta laivan kapteenista. Jatkuva kriisipäätöksenteko on pienen jäsenmaan kannalta ikävää.

En näe keskustan kannalta kuitenkaan järkevänä, että se peesaa perussuomalaisia Eurooppa-politiikassaan. Kysymys on fundamentaalinen. Perussuomalaiset toimii EU:n ja euron kaatamiseksi. Oman järkeeni ei mahdu ajatus heidän kanssaan tehtävästä yhteistyöstä, mikäli keskusta haluaa toimia uskottavasti parempaa Eurooppaa rakentavana puolueena.

Risto Volanen on kirjoittanut osuvasti hallituksen postikonttori- ja perussuomalaisten hiidenkivipolitiikasta. Näiden välissä olisi tilaus rakentavan kriittiselle EU-politiikalle. Toivon mukaan perussuomalaisten kelkkaan hyppääminen jää keskustalta vain kertahairahdukseksi. Muutoin se kuuluisa karhu vastaa uhkaa tulla ennen pitkää vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepu voi alkaa vetää sitä rakentavaa EU-linjaa eduskunnassa tukemalla kriittisellä asialinjalla nykyisen hallituksen EU-politiikkaa.
Tulemme sitten vuoden 2015 vaaleissa näkemään tuloksen tälle Kepun mahdolliselle ns. uudelle EU-politiikalle. Näin EU-kritiikki jäisikin PS:n tontille.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

EU-pakettien tukeminen loputtomiin on totta kai ruman näköistä, mutta ainakin se poistaisi Keskustan siitä kerhosta, jossa se ajaa eri asioita oppositiossa kuin hallituksessa ollessaan, jolloin se profiloituisi selvemmin Kokoomuksen kanssa porvarillista yhteistyötä tavoittelevaksi kumppaniksi.

Nykyisen Keskustan eduskuntaryhmän on tällä hetkellä pakko luottaa kansalaisten lyhytmuistisuuteen ja Perussuomalaisten kykyyn törttöillä asiansa muuten pilalle ja ymmärrän hyvin, ettei etenkään nuorempi keskustaväki tällaista riskinottoa sulata.

Toinen Keskustaa jakava asia on se, tuetaanko jatkossakin Kiviniemen cityliberaalia linjaa, minkä kautta vaalirahoituksen saaminen on helpompaa, vai lähdetäänkö vanhoillisemmalle Väyrysen ja Pekkarisen linjalle, joka voi johtaa paitsi vaalirahoituksen vaikeutumiseen, myös suurissa etelän vaalipiireissä kannatuksen rysähtämiseen. Kuten hyvin tiedetään, Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa Väyrynen on sankari, Uudellamaalla häntä inhotaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Äänestäjiä kohtaan olisi reilumpaa vetää samaa linjaa sekä oppositiossa ja hallituksessa. Varsinkin kun Väyrysenkin EU-kritiikki on epäuskottavaa.
City-kepulaisten asema tullee joka tapauksessa vaikeutumaan.

Olavi paloneva

Hs;n kyselyn mukaan Väyrynen on suosituin puolueen johtoon.
Väyrynen sai presidentin vaalissa kolmanneksi eniten ääniä eli 18 %
Vaalirahoitus.puolue antoi 15000 euroa Väyrysen vaalikampanjaan ,koko summa
oli noin miljoona euroa.Suurin osa tuli mukien myynnillä ja yksitttäisistä
lahjoituksista.Mihin tutkimuksiin perustuu se,että nuorempi keskustaväki
on Väyrystä vastaan.Yleensä tuntuu olevan niin,että puolueeseen kuulumattomat "kolumnistit" antavat ohjeita miten keskustalaisten pitäisi
pitäisi toimia.
jk.Keskustan ongelmat ovat nimenomaan Etelä-Suomessa,eikä Kiviniemen aikana
tilanne parantunut,päinvastoin ,tuli suurin tappio koko koko puolueen historiassa.
hieman tilastoa viime vaaleista:
Helsinki jaossa 21 paikkaa keskusta 1
Uusimaa " 35 " " 2
Varsin.Suom " 17 " " 2
Satakunta " 9 " " 1
Häme " 14 " " 2
Pirkanmaa " 18 " " 2
yht. 114 " " 10

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Perussuomalaisilla on käsittääkseni ideana "Missä EU, siellä paha", mikä ei suoranaisesti ole edes EU-kritiikkiä vaan lähtökohtana on koko EU:n ja rahaliiton romuttaminen.

Matti Palviainen

Mitä EU HYVÄÄ EU on ttarjonnut, jota ei olisi jo ETA:n puitteissa?

Ei mitään. Mutta jos olet eri mieltä, perutellet kantasi yksilöidysti. (Sveitsi ja Norja ovat ETA:n jäseniä, ja aivan yhtä sisällä sisämarkkinoilla (=ETASSA, jonka osa EU on; kts ETA Wikipediasta)kuin vaikka Suomi.

Rahaliitto? Suomen vienti on 15% pienempi rahaliiton vuoksi kuin sen ulkopuolella - tutkitusti.

Ja Suomen vastuut rahaliiton piikkiin 50 miljardia eli kymmenen kertaa enemmän kuin mitä oma täysin järjettömästi hoidettu pankkikriisi maksoi - satojen itsemurhien ohella.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

En allekirjoita tuota jakoa, mielestäni sellaista ei ole. Rahoituksen hankkiminen on ennen kaikkea ollut puoluesihteerin tehtävä, vaikka toki puheenjohtajalla on myös imagollista vaikutusta. Tarkastellessa nykyistä ja aiempia puoluesihteereitä, niin kohtuullisesti he ovat rahoitusta onnistuneet hankkimaan, vaikka ovatkin melko eri puista veistettyjä.

On siis kyse henkilöstä ja tämän ominaisuuksista, ei naurettavasta jakolinjasta "liberaaliin" ja "konservatiiviin".

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Paavo Väyrysen presidentinvaalikampanjan puolueen kautta tulleiden rahojen määrä verrattuna muihin ehdokkaisiin puhui hyvin karua kieltään siitä, missä mennään. Suurimmat rahoittajat eivät vanhoillista maalais-Keskustaa halua ja ovat sen todennäköisesti Laaniselle ja Kiviniemelle selväksi tehneet. Väyrysen presidenttikamppailun kolmossijasta huolimatta hänen ehdokkuutensa saatettiin kokea tulevia vaaleja ja Keskustan profiloitumista haittaavaksi seikaksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepussa tiedetään vaalirahoituksen merkitys ihan yhtä hyvin kuin Kokoomuksessa. Ongelmana on vai se kuin sitten äänestäjille pysytytään syöttämään tarina pienen ihmisen puolta pitävästä Kepusta, kun samaan aikaan täytyy kumartaa rahoittajia.

Olavi paloneva

Eipä tainnut olla suuria rahoittajia Väyrysen kampanjassa ,kaikki tuli
pienistä "puroista" Eiköhän odoteta rauhallisesti ,jäsenäänestyksen
tuloksia ,joka antaa osviittaa puolueen puheenjohtajasta.Minusta tuntuu
että määrätyt suuriääniset ,vähemmistöt yrittävät tukkia enemmistön
suut.Jos on kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ,olisi hyvä tutustua
Keskustan historiaan ja aatemaailmaan Santeri Alkiosta lähtien.

Vesa Väyrynen

Kepu voi valita sen Pentikäisen "linjan" ja agaaripuolueen normaalin kannatuksen euroopassa, eli noin 4%. Könttä, Pentikäisen ja Kokoomuksen linja on ajaa Kepu merkityksettömäksi pienpuolueeksi.Kuntauudistus on osa tätä prosessia. Haet veljeilyä pahimman vihollisenne kanssa. Kepulle ei ole sijaa uudessa uljaassa Euroopassa.Mieti huolella, nuo asetelmat, sillä hyväveli, tarjoaa vain läävän nurkkaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Keskustapuolue on Suomessa niin tärkeä Kokoomukselle ja SDP:lle, että sen ei anneta joutua liian ahtaalle. Kokoomuksessa tiedetään tarkkaan se, että Perussuomalaisten kanssa ei voi hallitusohjelmia tehdä, oli jälkimmäinen sitten iso tai pieni. SDP taas joutuu ulkoisen vasemmistoyhteistyöhenkisyytensä varjossa reaalipoliittisesti välttämään sitä, etteivät Vihreät ja Vasemmistoliitto pääse rengistä isännäksi eräiden vaarallisten talouspoliittisten tendenssiensä vuoksi.

Keskusta on käytännössä nykyisessä eduskunnassa EU-politiikan jatkuvuuden viimeinen varamiespalvelu, jos hallitusyhteistyö äkkiä pettäisi.

Vesa Väyrynen

Mikko Nummelin, yleisesti tiedetään, että Kepu laitetaan nyt nurkkaan. Ei ne Kepua säästä tuollaisesta syystä.Kilpailijat on haistaneet veren, niitä ei pysäytä mahdolliset hallituskriisit. Hallitus tulee väsäämään sellaisia kuntia, että Kepun valta rapautuu.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Näin on ! Nyt Kepua tullaan lyömään ja kunnolla. Tulevan kuntauudistukseen jälkeen meillä on taatusti pienempi Kepu.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Rakentavan kriittiselle EU-politiikalle on kysyntää, toki keinoista voidaan olla montakin mieltä. Missä Pentikäinen on oikeassa, on se, että keskustalle ja keskustalaisille arvoille olisi nyt tilausta ja tilaa - jos puolue vain osaisi nyt täyttää sen tilan. Euroopassa ja laajemminkin maailmalla keskustalaiset tai keskustan sisarpuolueet eivät ole pelkkiä neljän prosentin puolueita.

"Agraaripuolueen" normaali kannatus on ollut 2000-luvun Suomen kovinta. Myös "työläispuolue" ja "kuningaspuolue" on pärjännyt. Tällaisen lokeroinnin voisi mielestäni jo jättää...

Niin ikään Rovaniemi on paljon vartijana, mutta neljä erilaista ehdokasta takaa sen, että valinnanvaraa on.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Olen aika lailla samaa mieltä siitä, että Perussuomalaisia ei kannata myötäillä EU-kysymyksissä.

Eurosta irtautumisen aktiivinen ajaminen, jota Perussuomalaiset myös tässä tilanteessa harrastavat, ei ainakaan oman rajoitetun käsitykseni mukaan ole vastuullista politiikkaa. Yhteisvaluutan jättävä jäsenmaa joutuisi välittömästi ongelmiin pääoman karatessa jonnekin muualle. Velkahuutokaupat epäonnistuisivat ja tiedossa olisi melkoinen syöksykierre.

Ainoa tilanne, jossa tältä välttyisi olisi sellainen, jossa kotimaan pankkisektori olisi jo syystä tai toisesta romahtanut. Siinä vaiheessa yhteisvaluutan hylkäämisellä ei olisi enää niin suurta väliä, ja se voisi olla jopa eduksi. Vienti hyötyisi hetkellisesti, kun pankkien mentyä nurin uudella kansallisella valuutalla olisi tietysti aika löysänpuoleinen arvo. Tietysti samassa tilanteessa jäsenvaltion olisi pakko siirtyä pääomasäännöstelyyn, mikä oman vajavaisen ymmärrykseni mukaan myös edellyttäisi lopullista eroamista koko EU:sta.

Soinin ajama linja on siis totta kai tavallaan johdonmukainen. Mies on suunnitellut asiat aivan oikein; hän haluaa tuhota pankkisektorin ensiksi - siihenhän ne "freedom to fail" -puheet viittaavat - koska vain niissä oloissa eurosta eroaminen sujuisi ongelmitta, ja samalla olisi myös unionista eroaminenkin väistämätöntä. Soinilla on siis prioriteetit kunnossa. Tietysti hän on jättänyt kertomatta siinä samalla sen, että tavallinen kansa tuossa viime kädessä kärsisi. Eli onhan se vastuutonta, mutta on se kieltämättä loogisesti johdateltu. Samalla tavoin kuin joku katuvandaali joka tietää tarkalleen missä järjestyksessä se puhelinkioski tai bussipysäkki pitää pistää säleiksi niin että se sujuu vähemmällä vaivalla.

Keskustan olisi siis tosiaan aiheellista pyrkiä etsimään jonkinlaista omaa tietään EU-politiikassa, ja mieluiten selvästi Perussuomalaisista irtautuen ja erottuen. Ounastelen, että tässä asiassa jonkinlainen dialogi Vasemmistoliiton kanssa voisi ehkä auttaa sen selvittämisessä. En nyt niinkään tarkoita, että Keskustan pitäisi linjata vasemmalle, vaan viittaan siihen että Vasemmistoliiton oma EU-linja on aivan samalla tavoin täysin levällään. Keskustan kannattaa ehkä sikäli pitää silmällä, millaiseksi se on kehittymässä, ihan oppimisprosessin kannalta.

Riikka Manner olisi myös varmasti hyvä saada puoluejohtoon.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Soinin ajama linja on siis totta kai tavallaan johdonmukainen. Mies on suunnitellut asiat aivan oikein; hän haluaa tuhota pankkisektorin ensiksi - siihenhän ne "freedom to fail" -puheet viittaavat - koska vain niissä oloissa eurosta eroaminen sujuisi ongelmitta, ja samalla olisi myös unionista eroaminenkin väistämätöntä. Soinilla on siis prioriteetit kunnossa. Tietysti hän on jättänyt kertomatta siinä samalla sen, että tavallinen kansa tuossa viime kädessä kärsisi."

Osaisitko vastaavasti kertoa ja perustella mitenkä tavallinen kansa ei kärsisi nykyisenlaisen EU-poliitikan seurauksena ? Eli onko nyt tehdyt ratkaisut tuoneet ratkaisun siihe alkuperäiseen ongelmaan eli ylivelkaantumiseen ?

Vesa Väyrynen

Kepulle voi olla hyvinkin tilaa, mutta ei linjattomana apupuolueena. Hesarin ohjeistukseen on syytä suhtautua kuin myrkkyyn. Pitäisi muistaa, nimenomaan Hesari piti Kepun negatiivisia asioita vuositolkulla esillä. Uutisoinnin lisäksi, pääkirjoituksia, kolummeja, vieraskynää ja taas kaikki uudestaan kertauksena, loputtomiin, ilman että olisi ollut asiasta uutta kerrottavaa. Tuollaisen propagandan vaikutus pitkällä aikavälillä on aivan selvä. Pentikäisellä on toinen käsi selän takana ja siinä ei ole ruusuja Kepulle, ettei olisi pulttipistooli.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Olen samaa mieltä Jussi Jalosen kanssa siitä, että linjan pitäisi olla selvästi omansa, sillä lähtökohtaisesti keskusta ja perussuomalaiset ovat erimieltä esimerkiksi Euroopan Unionista. Tämän politiikka voi olla kriittistä, mutta sen on oltava vastuullista - siinä jo yksi suuri ero perussuomalaisiin.

Keskustan Eurooppa-politiikkaa ajatellen Riikka Manner voisi ollakin hyvä lisä puoluejohtoon, moni asia kun suoraan tai epäsuorasti aina koskettaa Eurooppaa ja EU:ta.

Torbjörn Liimatainen

"Isossa kuvassa kysymys on siitä, että Suomen vaikutusmahdollisuudet ovat pienet. "

Kyllä Suomi päättää ihan itse omista asioistaan. Keskustan johdolla päätettiin taata suomalaisen veronmaksajan rahoilla ranskalaisten ja saksalaisten pankkien saamiset. Tämä olisi pitänyt toki kuulua Ranskalle ja Saksalle. Pankkisektori olisi pitänyt siellä uudelleenjärjestellä, mutta vaikutusvaltainen finanssisektori ei tietenkään sitä halunnut.

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Luulenpa että kannattaa katsoa "Soinin savotta" viime keväältä. Siellä on kuvattu miten tässä Euro-EU kuviossa käy Perussuomalaisten mielestä ja mitä mieltä Soini on asiasta.

http://vimeo.com/22659229

http://vimeo.com/22660652

Keskustalla on edessään kesän aikan via-dolorosa linjansa haussa. Valitettavasti tuhon ainekset ovat liian hyvin kasassa. Suuria maita etelässä on kaatumassa velkojensa alle ja siinä rytäkässä on parempi olla poissa alta.

Artturi Noitalahti

Keskustan pitäisi omaksua vielä perussuomalaisiakin kriittisempi mutta samalla älyllisempi eurolinja. Keskusta vastusti aikoinaan euroon liittymistä, joten en ymmärrä, miksi sen pitäisi sitä nyt kannattaa.
Perussuomalaisia älyllisemmällä eurolinjalla tarkoitan lähinnä sitä, että keskustan pitäisi osoittaa selvillä faktoilla, miten vahingollinen päätös euroon liittyminen Suomelle oli. Tämän osoittaminen ei ole vaikeaa. Tarvitsee vain verrata euroaikaista kauppataseemme kehitystä kelluvan markan aikaiseen kauppataseemme kehitykseen. Se kertoo jo paljon. Toinen hyvä mittari on Suomen ja Ruotsin talouskasvun vertailu syksyn 2008 finanssikriisin jälkeen. Ruotsi toipui kelluvalla kruunulla kriisistä erittäin nopeasti, mutta Suomi jäi velkaelvytysletkuihin eikä ole pääsemässä niistä irti lainkaan.
Pelkkä tukipaketeista elämöinti ei riitä eikä se edes ole kovin älykästä eurokritiikkiä. Paljon älyllisempää on osoittaa, miten tyhmää euroon liittyminen oli. Ne, joiden mielestä Suomen oli pakko liittyä rahaliittoon, olen tavannut hiljentää kysymällä, että missä vaiheessa Suomi olisi lakannut pärjäämästä sillä valuutalla ja sillä talous- ja rahapolitiikalla, jolla nostimme itsemme ylös 90-luvun alun kriisistä.
Jostain syystä en ole vielä saanut vastausta.
Niin että kyllä keskustalla olisi hyvät saumat harjoittaa oikeasti kriittistä ja älykästä europolitiikkaa.

Käyttäjän joonaskontta kuva
Joonas Könttä

Tässä kohtaa voin vain todeta, että niin vastusti ja kuten kirjoitit, euron ulkopuolelle jääneet valtiot ovat pärjänneet vähintään kohtuullisesti. Eurossa on sekä hyviä puolia, kuten myös huonoja. Huonoja on tällähetkellä turha edes mainita, hyvinä voitaneen mainita muun muassa vakaan korkotason aina näihin päiviin asti. Keskusta vastusti euroa, se on hyvä todeta, mutta mielestäni vanhojen muistelu ei sinällään auta nykyisten ongelmien ratkaisua.

Itse ajattelen euroa juuri reaalista. Järjestelmässä ollaan, haluttiin sitä tai ei ja siitä irtautuminen tulisi ilmeisen kalliiksi aivan, kuten muun muassa Jussi Jalonen jo aiemmin kirjoitti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita missään nimessä, että nykyinen meno tulisi sallia.

Artturi Noitalahti: "- - keskustalla olisi hyvät saumat harjoittaa oikeasti kriittistä ja älykästä europolitiikkaa." Olen samaa mieltä.

Kari Arvola

Eurooppalaisuus, suhtautuminen EU-yhteistyöhön ja eurovaluuttasysteemin rakenneongelmien kriittinen arviointi ovat kaikki eri asioita.

Jos ollaan tarkkoja, niin itse asiassa kaiken aikaa käydään (tai ainakin pitäisi käydä) myös periaatteellista keskustelua siitä, mihin Euroopan unioni on matkalla.

Se, että suhtautumisessa eurovaluuttajärjestelmän toimintaan ja ns. velkaongelman hoitoon ollaan ajauduttu tuulten mukana rannattomalle avomerelle on osoitus lähinnä siitä, että talouden perusasiat ovat luvattomaon heikosti hallinnassa.

Suuri osa nyt käsillä olevista finanssi- ja velkaongelmista on syntynyt komission myötävaikutuksella, suoranaisesti sen rannattoman pragmatismin ansiosta.

Toimituksen poiminnat